fbpx

Voel je vrij, geef je bloot!

Nationale toplessdag

21 juni 2022

 

Voel je vrij, geef je bloot! Zon jij ook het liefst toploos? Dan moet je dat in alle vrijheid kunnen doen. Op BlootGewoon!’s Nationale Toplessdag draait het om jouw keuzevrijheid.

Veel vrouwen laten zich tegenhouden om topless te zonnen vanwege de (vermeende) oordelen en meningen van anderen. En dat is zonde! Want als je je als vrouw niet meer mag en durft te laten zien, beperk je jezelf in je vrijheid om te kiezen wat je wilt. En dat is iets waar vrouwen goed bij stil moeten staan.

wat kan ik doen?

Zon topless

Laat je niet tegenhouden! Zon topless en laat zien dat borsten er gewoon bijhoren op het strand in Nederland!

Delen

Deel met de #toplessdag een foto, filmpje of tekst en steun ons initiatief.

FB-groep

Sluit je aan bij onze Facebook-groep 'Zonnen zonder topje'. Exclusief voor vrouwen!

Ons doel

Zonder top, zonder broekje of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes. Ons doel? Dat iedereen zich vrij voelt om te kiezen. Mét top of toploos, het kan en mag allemaal!

Met een initiatief als de Nationale Toplessdag nodigen we je uit na te denken over je denkbeelden en gedrag en welke invloed je hiermee hebt. Er is namelijk genoeg aan de hand:

Toplessdag

Ook voor eerdere edities was de nodige media-aandacht. Bekijk het overzicht.

Zonnen zonder topje-stranden

Nieuw in 2021: ‘zonnen zonder topje-stranden!’ BlootGewoon! vroeg aan vrouwen op welke stranden ze graag topless zonnen en waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent. ’’ De stranden die uitgeroepen zijn tot ‘toplessvriendelijke stranden zijn langs de Noordzeekust: Groede, Vrouwenpolder, Bergen aan Zee, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Heemskerk, St. Maartenszee, Wassenaar en Terschelling. In het binnenland: Engelermeer, Maarsseveense Plassen, Rhederlaag, Strand Horst, Delftse Hout, Rutbeek en Kropswolde. 

Toplessdag

topless & de wet

Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijk! 

Soms krijg je als topless zonnende vrouw te horen dat je maar op het naaktstrand moet gaan liggen. Dit klopt natuurlijk niet! Het naaktstrand is er in principe voor – zoals de naam al doet vermoeden- náákte zonners. Op een naaktstrand mag je dus helemaal bloot zonnen en zwemmen. Op een ‘textielstrand’,  zoals wij ze graag noemen, mag je gewoon topless zonnen en zwemmen. Geen enkel probleem!

Topless zonnen mag
istock-92434185.jpg

de schaamte voorbij

Ben jij één van die vrouwen die zich wel eens ongemakkelijk of ontevreden voelt over haar uiterlijk? Verhul je bepaalde lichaamsdelen liever of maak je ze mooier? Het lijkt haast wel of schaamtegevoel over je lijf erbij hoort. Bijna iedere vrouw heeft het er wel eens over. Het voelt bijna normaal. Maar dat is het natuurlijk niet!

We grijpen topless zonnen aan als een voorbeeld van zelfacceptatie en keuzevrijheid. Wist je bijvoorbeeld dat veel vrouwen graag topless willen zonnen maar dat een groot deel dat niet (meer) goed durft? Waarom? Is het de invloed van social media, het oordeel van anderen, hun eigen vertekende zelfbeeld?

Vraag jezelf eens af of je een badpak of bikini draagt om je borsten te verbergen. Je bent immers mooi zoals je bent! Als je graag een bikini of badpak draagt is daar natuurlijk niks mis mee, maar draag het niet uit schaamte voor je lijf of uit angst voor het oordeel van een ander.

oordelen

‘Dat kan echt niet, topless zonnen, dat ziet er niet uit’ of ‘Echt lelijk van die hangende borsten of theezakjes’. Dit zijn slechts twee van de vele reacties die we regelmatig lezen en zien op social media of als reactie op onze media-uitingen. En echt niet alleen van mannen, vrouwen onderling zijn net zo erg. 

Het gevolg is dat vrouwen gaan nadenken over vragen als: 
Zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze open en bloot te tonen? Ben ik niet te oud? 

Waar we pakweg 25 jaar geleden nog zorgeloos waren over het mét of zónder top zonnen, komt er nu vaak een ware ‘beautyballotage’ aan te pas. 

Topless zonnen
Toplessdag

voel je vrij! geef je bloot

Vraag na vraag popt op, de twijfel groeit. En waarom? Waarom zijn we zo bang voor het oordeel van anderen en het opgeheven vingertje van ons eigen oordeel? We laten ons voeden door onrealistische plaatjes en filmpje van perfect geshopte vrouwenlijven. We vinden het ‘normaal’ dat in de media het vrouwenlichaam wordt geseksualiseerd. We kijken er niet van op als onze partners vinden dat we dat deel van onszelf ‘privé’ moeten houden. Het is echt niet zo gek dat veel vrouwen er onzeker van worden.

We leggen onszelf aan banden, dames! En we vinden het zo gewoon dat we het eigenlijk niet meer heel bewust doorhebben. Daarom is het tijd om het tij te keren en om voor onszelf en voor al die vrouwen die wel willen maar niet durven in de bres te springen.

egaal kleurtje

 

En ook nu, geeft een groot deel van de zonaanbidsters (heimelijk) de voorkeur aan topless zonnen. Logisch, want het is praktisch, voelt veel vrijer en je krijgt bovendien een mooi egaal zomers kleurtje. Dat is een mooie bijkomstigheid. Maar het belangrijkste: vrouwen maken zichzelf steeds kwetsbaarder als ze hun borsten blijven verstoppen. Borsten zijn gewoon, horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen als je dat niet wilt! 

 

Sunburnt wet female on beach of the tropical sea

wat kan ik doen?

Zon topless

Laat je niet tegenhouden! Zon topless en laat zien dat borsten er gewoon bijhoren op het strand in Nederland!

Delen

Deel met de #toplessdag een foto, filmpje of tekst en steun ons initiatief.

FB-groep

Sluit je aan bij onze Facebook-groep 'Zonnen zonder topje'. Exclusief voor vrouwen!

SLUIT JE AAN!

Doe mee, want met hoe meer vrouwen we de topjes in de kast laten, hoe minder kwetsbaar we onszelf maken. Topless wordt dan vanzelf weer een heel gewone manier om te zonnen. We hebben het zelf in de hand! Enne… het maakt niet uit hoe jouw borsten eruitzien. Klein, groot, dik, dun, appels of peren, ze mogen allemaal het zonlicht zien!

Zelfs al ga jij misschien normaal gesproken naar het naaktstrand en vind je bloot heel gewoon… daar zien ze op het textielstrand niks van! Toon je daarom op 21 juni solidair en zon met de borsten onthuld en de billen (dit keer) verpakt! Dat kan natuurlijk ook prima in je eigen achtertuin of op je balkon!

 

young topless woman chasing a puppy running away with a stolen bikini top at a beach in the Caribbean
Menu