fbpx

Activiteiten

Nationale toplessdag

20 juni 2021

We willen graag dat vrouwen gaan nadenken over hoe het komt dat ze niet (meer) topless zonnen. Hoe hun oordeel over hun eigen lichaam en het (vermeende) oordeel van anderen hier misschien van invloed op is. Ook willen we je uitnodigen om je aan te sluiten bij onze community op facebook, woman only!

de wet

Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijk! 

Soms krijg je als topless zonnende vrouw te horen dat je maar op het naaktstrand moet gaan liggen. Dit klopt natuurlijk niet! Het naaktstrand is er in principe voor – zoals de naam al doet vermoeden- náákte zonners. Op een naaktstrand mag je dus zonnen zonder topje én zonder broekje. Op een ‘textielstrand’,  zoals wij ze graag noemen, mag je gewoon zonder topje zonnen. Geen enkel probleem! Hiermee laat je meteen zien dat je lijf er gewoon mag zijn en niet bedekt hoeft te worden. Wedden, dat het anderen ook aan het denken zet en misschien jouw voorbeeld wel wordt opgevolgd…

Wil jij ook bijdragen aan een positieve verandering? Zodat we onszelf en elkaar weer gaan accepteren en waarderen puur zoals we zijn? Zonder oordeel, zonder schaamte? We grijpen topless zonnen aan als een voorbeeld van zelfacceptatie en keuzevrijheid. Wist je dat veel vrouwen graag zonder topje zouden willen zonnen maar dat een groot deel van hen dat niet (meer) goed durft?

African woman having fun at beach
istock-92434185.jpg

bodyshaming

Ben jij één van die vrouwen die zich wel eens ongemakkelijk of ontevreden voelt over haar uiterlijk? Verhul je bepaalde lichaamsdelen liever of maak je ze mooier? Het lijkt haast wel of schaamtegevoel over je lijf erbij hoort. Bijna iedere vrouw heeft het er wel eens over. Het voelt bijna normaal. Maar dat is het natuurlijk niet!

Wil jij ook bijdragen aan een positieve verandering? Zodat we onszelf en elkaar weer gaan accepteren en waarderen puur zoals we zijn? Zonder oordeel, zonder schaamte? We grijpen topless zonnen aan als een voorbeeld van zelfacceptatie en keuzevrijheid. Wist je bijvoorbeeld dat veel vrouwen graag zonder topje zouden willen zonnen maar dat een groot deel van hen dat niet (meer) goed durft? Waarom? Is het de invloed van social media, het oordeel van anderen, hun eigen vertekende zelfbeeld? De voordelen om het wél te doen zijn even divers: je voelt je zelfverzekerder over je lijf, vrijer en zonder zorgen over knellende of scheef zittende bikinitops, het voelt prettiger (zéker als je net gezwommen hebt met die natte lappen op je borsten 😉 én je krijgt een mooi streeploos zomertintje.

Vraag jezelf eens af of je een badpak of bikini draagt om je borsten te verbergen. Je bent immers mooi zoals je bent! Als je graag een bikini of badpak draagt is daar natuurlijk niks mis mee, maar draag het niet uit schaamte voor je lijf of uit angst voor het oordeel van een ander.

egaal kleurtje

Toen BlootGewoon! in 2018 de allereerste Nationale Toplessdag organiseerde werden we getriggerd door het feit dat topless zonnende vrouwen een zeldzaamheid aan het worden zijn op de Nederlandse stranden. Het lijkt of we niet meer durven. Terwijl we ons amper een generatie geleden vrij genoeg voelden om te zonnen zoals we dat wilden. Het merendeel van de meiden en vrouwen lag toen zonder topje op het strand, bij het zwembad en in de achtertuin.

En ook nu, in 2020, geeft een groot deel van de zonaanbidsters hieraan (heimelijk) de voorkeur. Logisch, want het voelt veel vrijer en je krijgt bovendien een mooi egaal zomers kleurtje. Maar toch… De toplozen zijn dik in de minderheid. Hoe kan dit?!

 

Sunburnt wet female on beach of the tropical sea
Topless zonnen

beautyballotage

Wees eens eerlijk. Wie wil er nou graag met een afknellend bovenstukje, snijdende bikinibandjes en – nog erger – na het zwemmen van die koude, met water doordrenkte lapjes stof op je huid op het strand liggen? Nou; vrijwel niemand! Maar ja… wat als je buurvrouw, diens buurvrouw en bijna álle andere vrouwen op het strand volledig in bikini of badpak verpakt liggen. Dan moet je wel dapper zijn om als eerste je bovenstukje uit te trekken en je borsten onbedekt aan de zon te tonen! 

Het klinkt misschien wat oubollig, maar dat maakt het niet minder waar. Waar we pakweg 25 jaar geleden nog zorgeloos waren over het mét of zónder top zonnen, komt er nu vaak een ware ‘beautyballotage’ aan te pas. Zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze open en bloot te tonen? Ben ik niet te oud? Wordt er geen foto van mij op social media geknald? Is het niet sletterig om er zo bij te gaan liggen? Welk signaal geef ik hiermee af?

Ook voor de Toplessdag in 2020 was weer de nodige media-aandacht. We maakten een overzicht van alle uitingen. 

voel je vrij!

Vraag na vraag popt op, de twijfel groeit. En waarom? Waarom zijn we zo bang voor het oordeel van anderen en het opgeheven vingertje van ons eigen oordeel? We laten ons voeden door onrealistische plaatjes en filmpje van perfect geshopte vrouwenlijven. We vinden het ‘normaal’ dat in de media het vrouwenlichaam wordt geseksualiseerd. We kijken er niet van op als onze partners vinden dat we dat deel van onszelf ‘privé’ moeten houden. Het is echt niet zo gek dat veel vrouwen er onzeker van worden.

We leggen onszelf aan banden, dames! En we vinden het zo gewoon dat we het eigenlijk niet meer heel bewust doorhebben. Daarom is het tijd om het tij te keren en om voor onszelf en voor al die vrouwen die wel willen maar niet durven in de bres te springen.

Toplessdag
Female and male legs with bikini and swimming trunks on the sand on a sunset background. Concept

community

We willen graag dat vrouwen gaan nadenken over hoe het komt dat ze niet (meer) topless zonnen. Hoe hun oordeel over hun eigen lichaam en het (vermeende) oordeel van anderen hier misschien van invloed op is.
Post je een foto gebruik dan ook naast #toplessdag ook #eerlijkefoto! Tips voor een mooie foto zonder tepels in beeld (tja, dat vinden de social mediakanalen anno 2020 nog steeds niet goed..) zie je hieronder. Wees creatief!

SLUIT JE AAN!

Doe mee, want met hoe meer vrouwen we de topjes in de kast laten, hoe minder kwetsbaar we onszelf maken. Topless wordt dan vanzelf weer een heel gewone manier om te zonnen. We hebben het zelf in de hand! Enne… het maakt niet uit hoe jouw borsten eruitzien. Klein, groot, dik, dun, appels of peren, ze mogen allemaal het zonlicht zien!

Zelfs al ga jij misschien normaal gesproken naar het naaktstrand en vind je bloot heel gewoon… daar zien ze op het textielstrand niks van! Toon je
daarom op 21 juni solidair en zon met de borsten onthuld en de billen (dit keer) verpakt! Dat kan natuurlijk ook prima in je eigen achtertuin of op je balkon!

 

young topless woman chasing a puppy running away with a stolen bikini top at a beach in the Caribbean
Menu