Naaktrecreatie

FAQ

12 Veelgestelde Vragen over naaktrecreatie

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig bloot. Zij hebben alle voordelen al ontdekt. Toch zijn er nog steeds veel vragen over naakt recreëren. BlootGewoon! geeft antwoord op 12 veelgestelde vragen over naaktrecreatie.

1. Praat je over naturisme of nudisme?

Wij praten in het algemeen over naaktrecreanten, omdat er zoveel mensen zijn die graag bloot recreëren. Zo stoppen we niemand in hokjes. Er zijn wel verschillende types naaktrecreanten. Mensen die bloot als een levensstijl ervaren, graag gelijkgestemden ontmoeten en één met de natuur willen zijn noemen zichzelf vaak naturist. Maar er is ook een hele grote groep naaktrecreanten die het gewoon prettig – én heel erg praktisch – vinden om zo nu en dan zonder kleding relaxen, zonnen, zwemmen of op vakantie gaan. 

2. Waarom is het zo fijn om bloot te zijn?

Daar is iedereen die graag bloot ontspant het wel over eens: je ervaart een gevoel van vrijheid! Als je bloot bent is iedereen gelijk – er is geen uiterlijk vertoon. Je wordt egaal bruin. En je hebt geen last van plakkende zwemkleding, je bent zo weer opgedroogd na een frisse duik!  

3. Hoeveel naaktrecreanten zijn er in Nederland?

Dat is een hele grote groep: bijna 2,5 miljoen Nederlanders oftewel zo’n 22% van alle volwassen Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar oud. Dit aandeel blijft al jarenlang constant, dus dat betekent dat er ook nieuwe aanwas is want ons bevolkingsaantal groeit nog steeds.

4. Zijn we preutser geworden in Nederland?

We zijn in Nederland niet per sé preutser geworden, maar mede door de komst van social media en smartphones zijn we wel terughoudender geworden. Vrouwenlichamen worden in de media vaak overgeseksualiseerd. Doordat je op social media niet veel echte lichamen’ ziet ontstaat er bij jongeren een vertekend beeld. Ook zijn vrouwen bang om gefotografeerd te worden als ze bijvoorbeeld topless op het strand zonnen. Uit onderzoek (Linda meiden & EENVandaag) blijkt dan ook dat ruim de helft van de vrouwen dit wel wil, maar niet durft. Verder is de mate van bloot gaan ook aan mode onderhevig. Er lijkt nu weer een tegenbeweging te ontstaan (bijvoorbeeld #freethenipple).

Bij BlootGewoon! zetten we ons in voor body positivity. Bloot ontspannen draait niet om een perfect lijf – maar om zelfacceptatie, respect voor keuzes en een gevoel van vrijheid. 

5. Wat zijn de ‘regels’ op een blootcamping? Moet je altijd bloot zijn?

Er zijn vaak twee belangrijke regels op blootcampings, en die hebben vooral met hygiëne te maken. Bloot zwemmen is een echte ‘must-do’. Ook is het belangrijk dat je een handdoek bij je hebt, voor als je ergens wil gaan zitten. Puberende kinderen vinden het soms niet prettig om bloot te zijn. Uiteraard is dit geen probleem. Zij dragen dan een pareo of omslagdoek. Verder heeft iedere camping of vereniging zijn eigen regels. Zo kan iedereen een plek kiezen waar hij zich prettig voelt! Moet je altijd bloot zijn? Nee. Natuurlijk draag je kleding als je het bijvoorbeeld koud hebt, je bijna verbrand bent of dit voor een activiteit prettiger vindt.  

6. Worden er ook smartphones gebruikt op een blootcamping?

Ja, ook op een blootcamping, vereniging, naaktstrand of andere blootlocatie worden smartphones gebruikt. Algemene regel is echter dat je geen foto’s van elkaar maakt zonder toestemming.  

7. Hoe ga je ermee om als het koud wordt?

Heel simpel, als je het koud hebt trek je kleding aan. En als de temperatuur prettig vindt, trek je ze weer uit! Doe waar je je prettig bij voelt.  

8. Wat is een textielcamping?

Zo noemen naaktrecreanten een ‘gewone’ camping – waar iedereen kleding draag.

9. Wat is HeT belangrijkste verschil tussen naaktcampings en textielcampings?

Op een naaktcamping zijn de gasten heel bewust bezig om het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op gewone campings.

Verder vinden veel mensen de kampeerders op een naaktcamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op elkaar(s bezittingen) gelet. Zo kan je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen. 

10. Hangt er geen seksuele lading rondom naaktrecreatie?

Nee, bloot recreëren heeft niets met seks te maken. De enige overeenkomst is dat je beiden in je blootje doet, maar daar houdt het dan ook mee op. Als je naakt recreëert geef je je  letterlijk bloot en dat doe je niet vanuit een seksueel aspect. Toch kan het gebeuren dat je lichaam reageert van al dat bloot om je heen. Geen zorgen, dat kan iedereen overkomen! Ga dan gewoon even liggen op een handdoekje of sla een pareo of hamamdoek om, dan zal je merken dat dit gevoel snel weer verdwijnt.

11. Zijn er – naast de blootcamping - nog meer manieren om bloot op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatiewebsite www.blootkompas.nl vind je ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes.   

12. Zijn er tips als je voor de eerste keer bloot gaat recreëren. Hoe kun je het eens uitproberen?

Kies voor een laagdrempelige plek als je eens wil uitproberen om bloot te gaan. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een gewoon strand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen. En zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met bloot ontspannen. 

Voor iedereen die bloot ontspant is ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Die onwennigheid verdwijnt echter snel, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart! 

veelgestelde vragen naaktrecreatie
Menu