Naaktrecreatie

Veelgestelde vragen

Veelgestelde Vragen over naaktrecreatie

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig bloot. Zij hebben alle voordelen al ontdekt. Toch zijn er nog steeds veel vragen over naakt recreëren. BlootGewoon! geeft antwoord op veelgestelde vragen over naaktrecreatie.

1. Praat je over naturisme of nudisme?

Wij praten in het algemeen over naaktrecreanten, omdat er zoveel mensen zijn die graag bloot recreëren. Zo stoppen we niemand in hokjes. Er zijn wel verschillende types naaktrecreanten. Mensen die bloot als een levensstijl ervaren, graag gelijkgestemden ontmoeten en één met de natuur willen zijn noemen zichzelf vaak naturist. Maar er is ook een hele grote groep naaktrecreanten die het gewoon prettig – én heel erg praktisch – vindt om zo nu en dan zonder kleding relaxen, zonnen, zwemmen of op vakantie gaan. 

2. Waarom is het zo fijn om bloot te zijn?

Daar is iedereen die graag bloot ontspant het wel over eens: je ervaart een gevoel van vrijheid! Als je bloot bent is iedereen gelijk – er is geen uiterlijk vertoon. Je wordt egaal bruin. En je hebt geen last van plakkende zwemkleding, je bent zo weer opgedroogd na een frisse duik!  

3. Hoeveel naaktrecreanten zijn er in Nederland?

Dat is een hele grote groep: bijna 2,5 miljoen Nederlanders oftewel zo’n 22% van alle volwassen Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar oud. Dit aandeel blijft al jarenlang constant, dus dat betekent dat er ook nieuwe aanwas is want ons bevolkingsaantal groeit nog steeds.

4. Zijn we preutser geworden in Nederland?

We zijn in Nederland niet per sé preutser geworden, maar mede door de komst van social media en smartphones zijn we wel terughoudender geworden. Vrouwenlichamen worden in de media vaak overgeseksualiseerd. Doordat je op social media niet veel echte lichamen’ ziet ontstaat er bij jongeren een vertekend beeld. Ook zijn vrouwen bang om gefotografeerd te worden als ze bijvoorbeeld topless op het strand zonnen. Uit onderzoek (Linda meiden & EENVandaag) blijkt dan ook dat ruim de helft van de vrouwen dit wel wil, maar niet durft. Verder is de mate van bloot gaan ook aan mode onderhevig. Er lijkt nu weer een tegenbeweging te ontstaan (bijvoorbeeld #freethenipple en #eerlijkefoto).

Bij BlootGewoon! zetten we ons in voor body positivity. Bloot ontspannen draait niet om een perfect lijf – maar om zelfacceptatie, respect voor keuzes en een gevoel van vrijheid. 

5. Wat zijn de ‘regels’ op een blootcamping? Moet je altijd bloot zijn?

Er zijn vaak twee belangrijke regels op blootcampings, en die hebben vooral met hygiëne te maken. Bloot zwemmen is een echte ‘must-do’. Ook is het belangrijk dat je een handdoek bij je hebt, voor als je ergens wil gaan zitten. Puberende kinderen vinden het soms niet prettig om bloot te zijn. Uiteraard is dit geen probleem. Zij dragen dan een pareo of omslagdoek. Verder heeft iedere camping of vereniging zijn eigen regels. Zo kan iedereen een plek kiezen waar hij zich prettig voelt! Moet je altijd bloot zijn? Nee. Natuurlijk draag je kleding als je het bijvoorbeeld koud hebt, je bijna verbrand bent of dit voor een activiteit prettiger vindt.  

6. Worden er ook smartphones gebruikt op een blootcamping?

Ja, ook op een blootcamping, vereniging, naaktstrand worden smartphones gebruikt. Algemene regel is echter dat je geen foto’s of filmpjes van elkaar maakt zonder toestemming. Mensen spreken elkaar hier ook op aan. 

7. Hoe ga je ermee om als het koud wordt?

Heel simpel, als je het koud hebt trek je kleding aan. En als je de temperatuur prettig vindt, trek je ze weer uit! Die grens ligt voor iedereen anders. Doe waar je je prettig bij voelt.  

8. Wat voor mensen zie je op de camping of het naaktstrand?

Het beeld heerst dat er vooral oudere mensen bloot recreëren. Dit is zeker niet het geval. Op alle plekken waar je bloot kunt recreëren zie je ook veel jonge mensen, zoals stellen en gezinnen met kinderen in alle leeftijden. Als je buiten de schoolvakanties of de weekenden bloot gaat recreëren dan kom je wel vooral de oudere mensen tegen.

9. Hoe werkt dat als vrouwen ongesteld zijn?

Vrouwen worden nu eenmaal ongesteld, ook op een blootcamping en bedenk je dus dat je nooit de eerste of de enige bent. Er is niets om je te voor te schamen. Wat vrouwen doen is heel verschillend. Je kan bijvoorbeeld een menstruatiecup gebruiken, die zie je niet zitten. Vaak houden vrouwen een slip of een bikinibroekje aan met eventueel een pareo of omslagdoek erom heen geslagen. Een handige tip is wel: ga tijdens je menstruatie op een donkere handdoek zitten. Blootcampings hebben vaak ook een douchehokje met een deur ervoor, zodat je wat privacy hebt als je wilt douchen tijdens je menstruatie.

10. mijn lichaam heeft een beperking. wat nu?

Heel veel mensen hebben een lichamelijke beperking. Denk aan een stoma, insulinepomp of een amputatie. Als je je blootgeeft zien mensen jouw beperking en dat is best spannend. Bedenk dat je niet de enige bent. Niemand kijkt er gek van op en elk lijf heeft wel ‘iets’. Mensen die vaak bloot recreëren zijn zich heel bewust van de diversiteit van lijven en vinden het echt niet raar. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. Hoe mooi is het als ze al jong leren dat geen enkel lijf perfect is!

11. Hoe zit het met piercings en tatoeages?

Het naaktstrand is openbaar en daar is iedereen van harte welkom. Er zijn blootcampings die mensen met piercings in tepels en/of edele delen en met aanstootgevende tatoeages weigeren. Dit staat vaak in de regelementen. Het is handig om dit van tevoren even na te vragen bij de camping zelf.

12. Wat is een textielcamping?

Zo noemen naaktrecreanten een ‘gewone’ camping – waar iedereen kleding draagt.

13. Wat is HeT belangrijkste verschil tussen naaktcampings en textielcampings?

Op een naaktcamping zijn de gasten heel bewust bezig om het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op gewone campings.

Verder vinden veel mensen de kampeerders op een naaktcamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op elkaar(s bezittingen) gelet. Zo kan je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen. 

14. Hangt er geen seksuele lading rondom naaktrecreatie?

Nee, bloot recreëren heeft niets met seks te maken. De enige overeenkomst is dat je beiden in je blootje doet, maar daar houdt het dan ook mee op. Als je naakt recreëert geef je je  letterlijk bloot en dat doe je niet vanuit een seksueel aspect. Toch kan het gebeuren dat je lichaam reageert van al dat bloot om je heen. Geen zorgen, dat kan iedereen overkomen! Ga dan gewoon even liggen op een handdoekje of sla een pareo of hamamdoek om, dan zal je merken dat dit gevoel snel weer verdwijnt.

15. Zijn er – naast de blootcamping - nog meer manieren om bloot op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatiewebsite www.blootkompas.nl vind je ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes.   

16. Zijn er tips als je voor de eerste keer bloot gaat recreëren. Hoe kun je het eens uitproberen?

Kies voor een laagdrempelige plek als je eens wil uitproberen om bloot te gaan. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een gewoon strand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen. En zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met bloot ontspannen. 

Voor iedereen die bloot ontspant is ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Die onwennigheid verdwijnt echter snel, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart! 

veelgestelde vragen naaktrecreatie
Menu