Naaktrecreatie

Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen over naaktrecreatie

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig bloot. Zij hebben alle voordelen al ontdekt. Toch zijn er nog steeds veel vragen over naakt recreëren. BlootGewoon! geeft antwoord op veelgestelde vragen over naaktrecreatie.

Waarom is het zo fijn om bloot te recreëren?

De gemeenschappelijke deler is, omdat het een gevoel van vrijheid geeft. Maar er zijn ook praktische kanten waardoor mensen ervoor kiezen in hun blootje te recreëren. Het is op naaktstranden vaak rustiger en schoner dan op textielstranden, doordat naaktrecreanten zich vaak bewuster zijn van hun omgeving en prettig met elkaar omgaan. Je wordt streeploos bruin, hoeft minder kleding mee te sjouwen en geen rare omkleedtrucs te doen met een handdoek. Verder liggen terreinen voor naaktrecreatie veelal op de mooiste plekken, omgeven door natuurschoon. De meeste mensen beschouwen het als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Hoeveel naaktrecreanten zijn er in Nederland?

Dat is een hele grote groep: bijna 2,5 miljoen Nederlanders oftewel zo’n 22% van alle volwassen Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar oud. Dit aandeel blijft al jarenlang constant, dus dat betekent dat er ook nieuwe aanwas is want ons bevolkingsaantal groeit nog steeds.

 

mag je zomaar bloot overal recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Op deze pagina lees je meer over naaktrecreatie en de wet. Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbied. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijk.

en topless zonnen, mag dat?

Ja, dat mag. Topless zonnen valt niet onder naaktrecreatie en mag op elk Nederlands strand. We zetten ons in om topless zonnen weer normaal te laten worden in het Nederlands strandbeeld. Daarom organiseren we jaarlijks de Nationale Toplessdag, met als doel om vrouwen na te laten denken wat hen tegenhoudt om topless te zonnen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen, maar dat nauwelijks doet. Doordat je op social media niet veel ‘echte lichamen’ ziet, ontstaat er bij jongeren al snel een vertekend beeld. Je ligt niet te zonnen als beautyqueen of om seks uit te stralen en dus op die manier bekeken te worden. Je ligt er voor je ontspanning. 

is nederland, gezien het klimaat, wel een land voor naaktrecreatie ?

Natuurlijk! Ons land is geen tropisch gebied, maar ook wij hebben mooie zonnige dagen waarop  je naar het naaktstrand kan gaan of gewoon lekker in je eigen tuin bloot kan zonnen. Je zomervakantie doorbrengen in Nederland kan ook prima. Al zul je dan ook rekening moeten houden met af en toe een regendagje en koelere dagen. In de sauna kun je natuurlijk het jaar rond terecht. Juist in de koudere maanden is dit fantastisch voor je lijf!

Zijn we preutser geworden in Nederland?

We zijn in Nederland niet per sé preutser geworden, maar mede door de komst van social media en smartphones zijn we wel terughoudender geworden met openbare naaktrecreatie. Verder is de mate van naakt gaan ook aan mode onderhevig. Er lijkt nu weer een tegenbeweging te ontstaan (bijvoorbeeld #freethenipple en #eerlijkefoto).

Wat zijn de ‘regels’ op een blootcamping?

Er zijn vaak twee belangrijke regels op een blootcamping, en die hebben vooral met hygiëne te maken. Bloot zwemmen is een echte ‘must-do’. Ook is het belangrijk dat je een handdoek bij je hebt, voor als je ergens wil gaan zitten. Zitten doe je altijd op een handdoek, wel zo hygiënisch. Ergens gaan zitten of liggen zonder handdoek is een absolute no-go.

Worden er ook smartphones gebruikt op een blootcamping?

Ja, ook op blootcampings en naaktstranden worden smartphones gebruikt. Algemene regel is echter dat je geen foto’s of filmpjes van elkaar maakt zonder toestemming. Mensen spreken elkaar hier ook op aan. 

Hoe ga je ermee om als het koud wordt, moet je altijd bloot zijn?

Heel simpel, als je het koud hebt trek je kleding aan, of als je (bijna) verbrand bent of dit voor een activiteit fijner vindt. En als je de temperatuur prettig vindt, trek je ze weer uit! Die grens ligt voor iedereen anders. Doe waar je je prettig bij voelt.

Wat voor mensen zie je op de blootcamping of het naaktstrand?

Het beeld heerst dat er vooral oudere mensen bloot recreëren. Dit is zeker niet het geval. Op alle plekken waar je bloot kunt recreëren zie je ook veel jonge mensen, zoals stellen en gezinnen met kinderen in alle leeftijden. Als je buiten de schoolvakanties of de weekenden bloot gaat recreëren dan kom je minder gezinnen tegen. Maar dat is natuurlijk op elke vakantielocatie hetzelfde. 

Wat als ik ongesteld ben op een blootlocatie?

Vrouwen worden nu eenmaal ongesteld, ook op een blootlocatie en bedenk dus dat je nooit de eerste of de enige bent. Er is niets om je voor te schamen. Veel vrouwen knopen het touwtje van een tampon omhoog of knippen ‘m af. Of je kan bijvoorbeeld een menstruatiecup gebruiken, die zie je ook niet zitten. Vaak houden vrouwen een slip of een bikinibroekje aan met eventueel een pareo of omslagdoek erom heen geslagen. Het is op blootcampings echter niet toegestaan te zwemmen met badkleding aan. Een handige tip is wel: ga tijdens je menstruatie op een donkere handdoek zitten. Blootcampings hebben vaak ook een douchehokje met een deur ervoor, zodat je wat privacy hebt als je wilt douchen tijdens je menstruatie.

hoe gaat dat met douchen op een blootcamping?

Op veel blootcampings vind je open douchecabines of sportdouches: een rijtje douches naast elkaar waar iedereen, mannen, vrouwen en kinderen gezellig naast elkaar kunnen douchen. Vooral met kleine kinderen is dat heel praktisch. En voor wie toch privacy wil: meestal is er ook een afgesloten douchecabine of wasgelegenheid. Extra handig: na het douchen loop je gewoon naar buiten zonder je eerst aan te hoeven kleden. Geen gerommel in kleine kleedhokjes. Ideaal!

 

En de tent opzetten? Moet dat ook in je blootje?

Je mag op een blootcamping uit de kleren als je zover bent. De één is de poort nog niet door of zijn/haar kleren zijn al uit, de ander heeft iets langer nodig. Als je het niet prettig vindt om bloot uit te pakken of je tent op te zetten dan hou je je kleding gewoon aan.

 

Mijn kind is nog niet zindelijk. Mag hij/zij wel een luier om?

Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn, houden lekker hun luier om en kunnen in het zwembad gewoon een zwemluier aan. Hygiëne staat voorop!

 

Help mijn puber wil niet bloot! Wat nu?

Puberende kinderen vinden het soms niet prettig om bloot te zijn. Uiteraard is dit geen probleem. Zij dragen dan vaak een pareo of omslagdoek. Verder heeft iedere camping zijn eigen regels. Of kies voor een Prettig Bloot locatie dan kom je terecht op een plek waar jij je bloot altijd welkom, veilig, vrij en gerespecteerd voelt. Zo kan iedereen een plek kiezen waar hij zich prettig voelt!

Ik ben transgender. Ben ik dan welkom op blootlocaties?

Iedereen die van naaktrecreatie houdt is welkom, dus ook transgenders. We kunnen ons voorstellen dat het voor sommige mensen spannend kan zijn om de eerste keer bloot te gaan. Weet dat de mensen die vaak naakt recreëren gewend zijn om blote lijven in alle vormen en maten te zien en dat ze vooral naar het geheel kijken, naar jou als mens. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. 

Ik heb een lichamelijke beperking. wat nu?

Sommige mensen, ook naaktrecreanten, hebben een lichamelijke beperking. Denk aan een stoma, insulinepomp of een amputatie. Als je je blootgeeft zien mensen jouw beperking en dat kan best spannend zijn. Bedenk echter dat je niet de enige bent. Mensen die vaak naakt recreëren zijn zich heel bewust van de diversiteit van lichamen en weten dat elk lijf wel ‘iets’ heeft. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. Hoe mooi is het als ze al jong leren dat geen enkel lijf perfect is?! En dat iedereen er mag zijn!

 

Ben ik met piercings en tatoeages welkom op een blootlocatie?

Het naaktstrand is een openbare plek waar iedereen van harte welkom is. Er zijn echter heel wat blootlocaties die mensen met piercings in tepels en/of edele delen of met aanstootgevende tatoeages weigeren. Al lijkt dit steeds minder. Vaak wordt in de huisregels beschreven wanneer piercings of tatoeages niet gewenst zijn. Het is handig om dit van tevoren even na te vragen bij de locatie die je wilt bezoeken.

Wat is een textielcamping?

Zo noemen naaktrecreanten een ‘gewone’ camping – waar iedereen kleding draagt. Sommigen gebruiken ook de term ‘aangeklede camping’ voor ‘gewone’ campings.

Wat is het belangrijkste verschil tussen blootcampings en textielcampings?

Eigenlijk niet veel!  Behalve dat er op een blootcamping geen (bad)kleding wordt gedragen! En de gasten heel bewust bezig zijn om het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op gewone campings. Verder vinden veel mensen de kampeerders op een blootcamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op (elkaars) bezittingen gelet. Zo kan je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen.

Roept naaktrecreatie een seksuele sfeer op?

Nee, naaktrecreatie heeft niets met seks te maken. De enige overeenkomst is dat je beide in je blootje doet, maar daar houdt het dan ook mee op. Als je naakt recreëert geef je je letterlijk bloot en dat doe je niet vanuit een seksueel aspect maar vanuit een gevoel van vrijheid. Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon. Mocht het toch gebeuren dat je lichaam reageert van al dat naakt om je heen: geen zorgen, dat kan iedereen overkomen! Ga dan gewoon even liggen op een handdoekje of sla een pareo of hamamdoek om, dan zal je merken dat dit gevoel snel weer verdwijnt.

Trekken blootcampings ongure types aan?

Mensen met ‘onfrisse’ ideeën komen in dezelfde verhoudingen op blootcampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op blootcampings eerder opvallen vanwege de sociale controle. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Kijken naaktrecreanten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Praat je over naturisme of nudisme?

Wij praten in het algemeen over naaktrecreanten, omdat er zoveel mensen zijn die graag bloot recreëren. Zo stoppen we niemand in hokjes. Er zijn wel verschillende types naaktrecreanten. Mensen die bloot als een levensstijl ervaren, graag gelijkgestemden ontmoeten en één met de natuur willen zijn noemen zichzelf vaak naturist. Maar er is ook een hele grote groep naaktrecreanten die het gewoon prettig – én heel erg praktisch – vindt om zo nu en dan zonder kleding relaxen, zonnen, zwemmen of op vakantie gaan. 

Hoe en wat vertel ik anderen over mijn blote vrijetijdbesteding?

Vind je het lastig om te praten met anderen over waarom jij bijvoorbeeld bloot op vakantie gaat of een dagje naaktstrand gepland hebt? Weet dan in ieder geval dat je niet alleen bent: 2.5 miljoen Nederlanders doen dit ook. Dikke kans dat als jij het aan iemand vertelt, ze dus helemaal niet gek opkijken. Je kan vertellen wat jij zo fijn vindt aan bloot ontspannen, zonder de ander te overtuigen. Ieder zijn/haar ding! Vertel hoe jij aangestoken raakte of deel een leuke ervaring. Reageert de ander toch een beetje zuinig? Blijf onverminderd enthousiast en breng het gesprek op de sauna. Bloot in de sauna kan vrijwel altijd op begrip rekenen en zo realiseert je gesprekspartner zich langzaamaan hoe klein het verschil eigenlijk is.

Mijn partner wil niet bloot, wat nu?

Jij wilt graag bloot recreëren, je partner niet. Wat doe je dan? Dit is een lastig dilemma en kan gaan wringen in een relatie. We hebben wat ideeën op een rij gezet: Je kan bijvoorbeeld naar het deel van het strand waar bloot overgaat naar textiel: jij lekker bloot, je partner comfortabel in badkleding. Of ga naar een wellnessresort met een badkleding-mag-dag. Zo kan jij lekker zonder zwembroek en je partner mét. Vakantieplannen? Boek een vakantie op een camping die vlak bij een naaktstrand ligt en plan voor jezelf een middag ongekleed zwemmen, wandelen en zonnen in. En ten slotte, vertel je partner, zonder te willen overhalen, waarom je van bloot zijn zo gelukkig wordt. Als je partner weet hoe belangrijk dit echt voor je is, ontstaat er wellicht meer begrip.

Zijn er – naast de blootcamping - nog meer manieren om bloot op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatievinder BlootKompas! vind je ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes. Er zijn zelfs aanbieders van busreizen en zeil- en cruisevakanties. Voor ieder wat wils!

 

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan? Zijn er tips voor om het eens uit te proberen?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen andere blote mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten.
Kies voor een laagdrempelige plek als je het eens wil uitproberen. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een textielstrand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen en zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met naakt ontspannen. 

Veel naaktrecreanten zorgen voor genoeg privacy in hun achtertuin, zodat je daar ook lekker naakt kan zonnen. Lees ook onze tips voor naakt zonnen in de tuin. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes of natte zwembroek.

Voor iedereen die naakt ontspant is het ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Uit ervaring weten wij dat die onwennigheid echter snel verdwijnt, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart!

Ik ben alleenstaand/alleengaand. Waar kan ik bloot terecht?

Locaties zijn zeker ook toegankelijk voor alleenstaanden of alleengaanden. Twijfel je? Raadpleeg dan vooraf aan je bezoek de gekozen locatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of kies voor een locatie die een Prettig Bloot Accreditatie of Keurmerk voert. Eén van de voorwaarden is dat de eigenaren alle bezoekers en zijn of haar beleving van bloot respecteren en waar veiligheid voorop staat.

Wat doet BlootGewoon! eigenlijk voor mij?

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. NFN Open & Bloot werkt dagelijks aan meer begrip en maatschappelijke acceptatie van bloot in de maatschappij, is gesprekspartner voor gemeentes en ondernemers en geeft informatie aan haar leden en andere belangstellenden. Ze zorgt ervoor dat openbare naaktstranden behouden blijven en uitgebreid worden. NFN Open & Bloot heeft 58.000 leden in Nederland.

Organiseren jullie ook blote activiteiten?

Jazeker! BlootGewoon! organiseert vaak leuke activiteiten en evenementen voor leden zoals wellnessdagen, het BlootGewoon! festival en de jaarlijkse blootzwemdag in het Tikibad. Voor een volledig overzicht van de activiteiten bekijk de activiteitenkalender.

Kan ik op alle blootlocaties zomaar terecht?

Nee. Op veel terreinen is een NFN-jaarkaart nodig. Wél heb je (gratis) toegang tot bijna alle naaktstranden en de landelijke open dag naaktrecreatie die ieder jaar wordt gehouden. Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. De NFN-jaarkaart krijg je bij een lidmaatschap bij NFN Open & Bloot. Met de jaarkaart heb je dan toegang tot alle Nederlandse en buitenlandse terreinen en campings die aangesloten zijn bij de INF (Internationale Naturisten Federatie). Bovendien krijg je vier keer per jaar een magazine thuisgestuurd en krijg je bij o.a. sauna’s, locaties en producten veel ledenvoordeel!

veelgestelde vragen naaktrecreatie
Word nu lid en betaal in 2021!
Word lid Blootgewoon

*Deze actie is geldig t/m uiterlijk 31 december 2020. De kosten voor een lidmaatschap in 2021 zijn
€ 30,20.  Op deze actie zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Word nu lid, betaal pas in 2021 en ontvang twee handige digitale brochures helemaal gratis!

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook?  Sluit je dan aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! Maak t/m 31 december 2020 gebruik van onze aantrekkelijke eindejaarsactie!

Word lid voor de rest van 2020 én heel 2021 en ontvang:

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu