fbpx

Naaktrecreatie

veelgestelde vragen

vraag & antwoord

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig bloot. Zij hebben alle voordelen al ontdekt. Toch hebben veel mensen nog vragen over bloot je vrije tijd doorbrengen. BlootGewoon! geeft antwoord op de meest voorkomende vragen over naaktrecreatie. Staat jouw vraag hier niet bij? Stel hem dan via [email protected].

Klik op een vraag om direct naar het antwoord te gaan

Hoe ga je ermee om als het koud wordt, moet je altijd bloot zijn?

Heel simpel, als je het koud hebt of als je (bijna) verbrand bent of als je het voor een activiteit fijner vindt, trek je gewoon kleren aan. Die gevoelsgrens of overweging ligt voor iedereen anders. Doe waar je je prettig bij voelt! De enige regel die op de meeste locaties geldt is dat je bloot zwemt.

Wat voor mensen zie je op de blootcamping of het naaktstrand?

Het stereotype beeld heerst dat vooral oudere mensen bloot recreëren. Dit is zeker niet het geval. Op de meeste plekken waar je bloot kunt recreëren zie je mensen van alle leeftijden. Ook  jongere mensen houden ervan bloot te ontspannen en voor gezinnen met kinderen is het naast heel ontspannen, natuurlijk ook super praktisch.. Als je buiten de schoolvakanties of de weekenden bloot gaat recreëren dan kom je minder gezinnen tegen. Maar dat is natuurlijk op elke vakantielocatie het geval. 

Praat je over naturisme of nudisme?

Wij praten in het algemeen over naaktrecreatie, omdat er zoveel mensen zijn die graag bloot recreëren. Zo stoppen we niemand in hokjes. Er zijn wel verschillende types naaktrecreanten. Mensen die bloot als een levensstijl ervaren, graag gelijkgestemden ontmoeten en één met de natuur willen zijn noemen zichzelf vaak naturist. Maar er is ook een hele grote groep naaktrecreanten die het gewoon prettig – én heel erg praktisch – vindt om zo nu en dan zonder kleding relaxen, zonnen, zwemmen of op vakantie gaan. 

Wat als ik ongesteld ben op een blootlocatie?

Vrouwen worden nu eenmaal ongesteld, ook op een blootlocatie. Bedenk dus dat je nooit de eerste of de enige bent! Het is niets om je voor te schamen. Veel vrouwen knopen het touwtje van een tampon omhoog of knippen ‘m af. Of je kunt bijvoorbeeld een menstruatiecup gebruiken, die zie je ook niet zitten. Vaak houden vrouwen een slipje of een bikinibroekje aan met eventueel een pareo of omslagdoek erom heen geslagen. Het is op blootlocaties echter niet toegestaan om te zwemmen met badkleding aan. Een handige tip is ook: ga tijdens je menstruatie op een donkere handdoek zitten. Mocht er dan wat mis gaan, dan valt het minder op! Blootcampings hebben vaak ook een douchehokje met een deur ervoor, zodat je privacy hebt als je gaat douchen tijdens je menstruatie.

Hoe gaat dat met douchen op een blootcamping?

Op veel blootcampings vind je open douchecabines of sportdouches: een rijtje douches naast elkaar waar iedereen, mannen, vrouwen en kinderen gezellig naast elkaar kunnen douchen. Vooral met kleine kinderen is dat heel praktisch. En voor wie toch privacy wil: meestal is er ook een afgesloten douchecabine of wasgelegenheid. Extra handig: na het douchen loop je gewoon naar buiten zonder je eerst aan te hoeven kleden. Geen gerommel in kleine kleedhokjes. Ideaal!

En de tent opzetten? Moet dat ook in je blootje?

Je mag op een blootcamping uit de kleren als je zover bent. De één is de poort nog niet door of zijn/haar kleren zijn al uit, de ander heeft iets langer nodig. Als je het niet prettig vindt om bloot uit te pakken of je tent op te zetten dan houd je je kleding gewoon aan.

Mijn kind is nog niet zindelijk. Mag hij/zij wel een luier om?

Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn, houden lekker hun luier om en kunnen in het zwembad gewoon een zwemluier aan. Hygiëne staat voorop!

Mijn partner wil niet bloot, wat nu?

Jij wilt graag bloot recreëren, je partner niet. Wat doe je dan? Dit is een lastig dilemma en kan gaan wringen in een relatie. We hebben wat ideeën op een rij gezet: Je kunt bijvoorbeeld naar het deel van het strand waar het naaktstrand overgaat naar textielstrand: jij lekker bloot, je partner comfortabel in badkleding. Of ga naar een wellnessresort met een badkleding-mag-dag. Zo kan jij lekker zonder zwembroek en je partner mét. Vakantieplannen? Boek een vakantie op een camping of vakantieoord die vlak bij een naaktstrand ligt en plan voor jezelf een middag ongekleed zwemmen, wandelen en zonnen in. Of zoek naar een clothing optional locatie. En ten slotte, vertel je partner, zonder hem/haar te willen overhalen, waarom je van bloot zijn zo gelukkig wordt. Als je partner weet hoe belangrijk dit echt voor je is, ontstaat er wellicht meer begrip.

Kijken naaktrecreanten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt om te kijken en te vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant, hoe iemand eruit ziet. Naar andermans geslachtsdelen staren is sowieso not done in een blootomgeving.

Hoe en wat vertel ik anderen over mijn blote vrijetijdbesteding?

Vind je het lastig om te praten met anderen over waarom jij graag bloot op vakantie gaat of een dagje naaktstrand gepland hebt? Weet dan in ieder geval dat je niet de enige bent die graag bloot ontspant: 2,5 miljoen Nederlanders doen dit ook. Dikke kans dat als jij het aan iemand vertelt, ze dus helemaal niet gek opkijken. Je kunt vertellen wat jij zo fijn vindt aan bloot ontspannen, zonder de ander te willen overtuigen. Ieder zijn/haar ding! Vertel hoe jij ‘aangestoken raakte’ of deel een leuke ervaring. Reageert de ander toch een beetje zuinig? Blijf onverminderd enthousiast en breng het gesprek op de sauna. Bloot in de sauna kan vrijwel altijd op begrip rekenen en zo realiseert je gesprekspartner zich wellicht langzaamaan hoe klein het verschil eigenlijk is.

Help mijn puber wil niet bloot! Wat nu?

Puberende kinderen vinden het soms niet prettig om bloot te zijn. Dat hoort bij de leeftijd en uiteraard is dit geen probleem. Zij dragen dan vaak een pareo of omslagdoek. Verder heeft iedere camping of vakantielocatie zijn eigen regels. Wanneer je kiest voor een Prettig Bloot-locatie dan kom je terecht op een plek waar jij je bloot altijd welkom, veilig, vrij en gerespecteerd voelt. Zo kan iedereen een plek kiezen waar hij/zij zich prettig voelt!

Ben ik als transgender welkom op blootlocaties?

Iedereen die van naaktrecreatie houdt is welkom, dus ook transgenders. We kunnen ons voorstellen dat het voor sommige mensen spannend kan zijn om de eerste keer bloot te gaan. Weet dat de mensen die vaak naakt recreëren gewend zijn om blote lijven in alle vormen en maten te zien en dat ze vooral naar het geheel kijken, naar jou als mens. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan? Zijn er tips voor om het eens uit te proberen?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen andere blote mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten.

Kies voor een laagdrempelige plek als je het eens wil uitproberen. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een textielstrand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen en zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met naakt ontspannen. 

Veel naaktrecreanten zorgen voor genoeg privacy in hun achtertuin, zodat je daar ook lekker naakt kan zonnen. Lees ook onze tips voor naakt zonnen in de tuin. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes of natte zwembroek.

Voor iedereen die naakt ontspant is het ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Uit ervaring weten wij dat die onwennigheid echter snel verdwijnt, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart!

Ik ben alleenstaand/alleengaand. Waar kan ik bloot terecht?

Locaties zijn zeker ook toegankelijk voor alleenstaanden of alleengaanden. Op sommige plekken wordt er helaas nog wel moeilijk over gedaan om met name mannen alleen toe te laten. Twijfel je? Raadpleeg dan vooraf aan je bezoek de gekozen locatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of kies voor een locatie die een Prettig Bloot Accreditatie of Keurmerk voert. Eén van de voorwaarden is dat de eigenaren alle bezoekers en zijn of haar beleving van bloot respecteren en waar veiligheid voorop staat.

Zijn er – naast de blootcamping - nog meer manieren om bloot op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatievinder BlootKompas! vind je dus ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes. Er zijn ook aanbieders van busreizen en zeil- en cruisevakanties. Voor ieder wat wils!

Ik heb een lichamelijke beperking. Wat nu?

Natuurlijk zijn er ook onder naaktrecreanten met een lichamelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan een stoma, insulinepomp of een amputatie. Als je je letterlijk blootgeeft zien mensen jouw beperking en dat kan best spannend zijn. Bedenk echter dat je niet de enige bent. Mensen die vaak naakt recreëren zijn zich heel bewust van de diversiteit van lichamen en weten dat elk lijf wel ‘iets’ heeft. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. Hoe mooi is het als ze al jong leren dat geen enkel lijf hetzelfde is?! En dat iedereen er mag zijn!

Ben ik met piercings en tatoeages welkom op een blootlocatie?

Het naaktstrand is een openbare plek waar iedereen van harte welkom is. Er zijn echter wel een aantal blootlocaties die mensen met piercings in tepels en/of edele delen of met aanstootgevende tatoeages weigeren. Al lijkt dit steeds minder. Vaak wordt in de huisregels beschreven wanneer piercings of tatoeages niet gewenst zijn. Het is handig om dit van tevoren even na te vragen bij de locatie die je wilt bezoeken.

Wat is een textielcamping?

Zo noemen naaktrecreanten een ‘gewone’ camping – waar iedereen kleding draagt. Sommigen gebruiken ook de term ‘aangeklede camping’ voor ‘gewone’ campings.

Wat is het belangrijkste verschil tussen blootcampings en textielcampings?

Eigenlijk niet veel! Behalve dat er op een blootcamping geen (bad)kleding wordt gedragen! En de gasten doorgaans bewuster bezig zijn om de omgeving en het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op ‘gewone’ campings. Verder vinden veel mensen de kampeerders op een blootcamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op (elkaars) bezittingen gelet. Zo kun je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen en haalt iemand je wasje binnen als het begint te regenen.

Roept naaktrecreatie een seksuele sfeer op?

Nee, naaktrecreatie heeft niets met seks te maken. De enige overeenkomst is dat je beiden in je blootje doet, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Als je naakt recreëert geef je je letterlijk bloot en dat doe je niet vanuit een seksueel aspect maar vanuit een gevoel van vrijheid. De eerste keer in het openbaar bloot ontspannen is voor iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje spannend. Dit gevoel zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon. ‘’Bloot slaat dood’’, wordt er wel eens gegrapt. Mocht het toch gebeuren dat je lichaam reageert op al dat naakt om je heen: geen zorgen, dat kan iedereen overkomen! Ga dan gewoon even liggen op een handdoekje of sla een pareo of hamamdoek om, dan zal je merken dat dit gevoel snel weer verdwijnt.

Trekken blootcampings ongure types aan?

Mensen met ‘onfrisse’ ideeën komen in dezelfde verhoudingen op blootcampings voor, als waarin ze in iedere andere omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op blootcampings eerder opvallen vanwege de sociale controle. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Wat doet BlootGewoon! eigenlijk voor mij?

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. BlootGewoon! is er speciaal voor mensen die bloot ontspannen als een recreatievorm zien, gewoon omdat het prettig voelt en een gevoel van vrijheid geeft. NFN Open & Bloot werkt dagelijks aan meer begrip en maatschappelijke acceptatie van bloot in de maatschappij, is gesprekspartner voor gemeentes, ondernemers en media en geeft informatie aan haar leden en andere belangstellenden. Ze zorgt ervoor dat naaktrecreatie in Nederland geaccepteerd blijft, bespreekbaar wordt gemaakt, vooroordelen worden weggenomen en openbare naaktstranden behouden blijven en uitgebreid worden. NFN Open & Bloot heeft zo’n 58.000 leden. Dankzij hen kan ons belangrijke werk blijven voortbestaan. Als lid krijg je vier keer per jaar een prachtig magazine over naaktrecreatie, een jaarkaart waarmee je toegang hebt terreinen en ledenkorting bij veel locaties en op producten in de webshop.

Organiseren jullie ook blote activiteiten?

Jazeker! BlootGewoon! organiseert vaak leuke activiteiten en evenementen voor leden zoals wellnessdagen, het BlootGewoon! festival en de jaarlijkse blootzwemdag in het Tikibad. Voor een volledig overzicht van de activiteiten bekijk de activiteitenkalender.

Kan ik op alle blootlocaties zomaar terecht?

Op veel campings en andere vakantielocaties kun je (na reservering) gewoon verblijven. Maar op de meeste verenigingsterreinen is een NFN-jaarkaart nodig. Wél heb je natuurlijk toegang tot bijna alle naaktstranden en kun je vrijblijvend kennismaken met terreinen op de landelijke open dag naaktrecreatie die ieder jaar wordt gehouden. Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. De NFN-jaarkaart krijg je bij een lidmaatschap bij NFN Open & Bloot.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu