fbpx

Naaktrecreatie

Wet 430a naaktrecreatie

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN Open & Bloot tot stand is gekomen.

artikel 430a

“Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar-verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.”

Wetboek van Strafrecht

In andere woorden

Je mag in de openbare ruimte dus bloot zijn op een officieel door de gemeente aangewezen plek, wat over het algemeen neerkomt op een naaktstrand, of op een andere geschikte plek binnen de gemeente. Hier volgt ook uit dat gemeentes wel plekken voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar naaktrecreatie niet kunnen verbieden. Uiteraard moet de plek dan wel “geschikt” zijn. Het is uiteindelijk aan de rechter hierover uitspraak te doen als handhaver en recreant over de geschiktheid van de locatie van mening verschillen.

law-book-and-judges-gavel.jpg

officieel naaktstrand

Officiële naaktstranden zijn stranden die door de gemeenten zijn aangewezen en worden vaak aangegeven door middel van borden op het strand. 

Alle stranden in Nederland op onze locatievinder BlootKompas! zijn óf aangewezen óf geschikt. De geschikte stranden worden vaak al jarenlang bezocht door grotere aantallen naaktrecreanten en de omstandigheden zijn in die periode niet of weinig veranderd. Om onduidelijkheid te vermijden, stimuleert NFN Open & Bloot gemeentes en strandbeheerders stranden een officiële status te geven en/of duidelijk te markeren en bekend te maken.

Naaktstrand Maasvlakte 2

geschikte plaatsen

Wanneer is een (niet aangewezen) plek geschikt?

Of een plek geschikt is kun je het makkelijkst beoordelen aan de hand van een aantal criteria. Het is niet zo dat een bepaalde plek altijd geschikt is of geschikt blijft. Van najaar 2013 tot januari 2016 bijvoorbeeld vochten bezoekers van de ligweide in de Delftse Hout met (juridische) steun van NFN Open & Bloot een principiële strijd uit via de rechter. Principieel, omdat naaktrecreatie van de één op andere dag werd verboden om redenen die weinig met naaktrecreatie te maken hadden. Uiteindelijk zijn alle bekeurden vrijgesproken. De zaak liep zelfs tot de Hoge Raad. Deze formuleerde duidelijke criteria waaraan je de geschiktheid kan toetsen: 

istock-471298457.jpg

Gebruik je gezond verstand

Hoewel veruit de meeste blote strandbezoekers kiezen voor een bekend strand, kan je in principe dus zelf bepalen of een plek geschikt is om bloot te zonnen of een boekje te lezen. Of om bloot te wandelen (want hierover is sinds 2016 ook jurisprudentie). 

Enkele tips bij het bepalen van een geschikte plek zijn:

istock-180907981.jpg

Topless zonnen, mag dat?

Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen!

Soms krijg je als topless zonnende vrouw te horen dat je maar op het naaktstrand moet gaan liggen. Dit klopt natuurlijk niet! Het naaktstrand is er in principe voor – zoals de naam al doet vermoeden- náákte zonners. Op een naaktstrand mag je dus zonnen zonder topje én broekje. Op een ‘textielstrand’ zoals wij ze graag noemen, mag je gewoon zonder topje zonnen. Geen enkel probleem! Hiermee laat je meteen zien dat je lijf er gewoon mag zijn en niet bedekt hoeft te worden. Wedden, dat het anderen ook aan het denken zet en misschien jouw voorbeeld wel wordt opgevolgd…

Toplessdag

bloot in de tuin of op je balkon?

Wil jij ook thuis graag bloot in de tuin of op je balkon liggen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We geven je op een aparte pagina praktische tips zodat jij de deur niet meer uit hoeft om bloot van de zon te genieten! Lees snel verder

Summer_bathtub_book_1

Toch bekeurd?

Als je zelf je plekje uitzoekt om lekker bloot te zonnen, loop je het risico bekeurd te worden. Bijvoorbeeld vanwege klachten van passanten of simpelweg omdat de handhaver de wet niet goed kent. Vertel dan waarom volgens jou je plekje geschikt is om bloot te zonnen. Mocht je een bekeuring thuis krijgen en ben je het hiermee niet eens, dan betaal je de bekeuring niet. De zaak komt dan voor en de rechter beslist of jouw plek geschikt was voor naaktrecreatie. Denk je dat je onterecht bekeurd bent, dan geeft NFN Open en Bloot je graag advies.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu