fbpx

In de media

Lees-, kijk- en luistertips

column bloot rond je kinderen

'Staan we straks in ons badgoed onder de douche?'

29 maart 2024

In deze column vraagt radiopresentator en moeder van twee dochters Patricia van Liemt zich af tot wanneer je nog in je blootje door je huis kunt lopen ten opzichte van je kinderen. Waar ligt die grens?

Column eerste keer blootcamping

'Blootcamping is zaligmakend'

21 augustus 2023

Single moeder Mare (38) vertelt in het magazine Kek Mama over hoe zij met een vriendin voor het eerst een blootcamping bezoekt. “Hier maakt niemand zich druk om hoe hij eruit ziet, het gaat juist om puur jezelf zijn”.

Lezerscolumn metro

De naakte waarheid

21 augustus 2023

Een lezer van Metro Nieuws stuurt een column in als reactie op het (met name buitenlandse) fenomeen van nieuwsgierige geklede recreanten op naaktstranden. “Laten we hen niet teveel beoordelen, misschien zijn zij zelf nog op zoek naar zelfacceptatie”, zo is de schrijver van mening.

Vrouw artikel Sabine

Eerste keer met vriendin op nakation

Artikel Vrouw Magazine

21 augustus 2023

Ze moest er een paar hordes voor nemen, maar Sabine Leenhouts (werkzaam bij Vrouw) durfde het aan om met een vriendin naar een blootcamping in Frankrijk af te reizen. Ze schreef over haar ervaringen een artikel in Vrouw Magazine.

Column Nrc over bloot en topless

Borsten, bikini, bierbuik en boerkini naast elkaar

21 augustus 2023

Het dagelijkse commentaar van het NRC staat vandaag in het teken van het onderwerp bloot en topless. “Het beste zou natuurlijk zijn dat iedereen gekleed gaat zoals hij of zij dat zelf wil, binnen de wettelijke normen, zonder te oordelen over wat anderen aan hebben en zonder anderen lastig te vallen.”

REportage van powned

Vrouwen willen wel topless, maar durven niet

18 augustus 2023

Korte reportage op het strand, waaruit blijkt dat veel vrouwen heel (weer) graag topless willen zonnen. Maar uit angst en onzekerheid dit niet (meer) durven.

Ervaringen van een moeder

"Op blootcamping is nog nooit iets dubieus voorgevallen"

14 augustus 2023

Moeder Gonnie vertelt in het magazine Kekmama over haar ervaring met blootcampings. Zou het voor haar dochters wel veilig voelen? Dat viel gelukkig alleszins mee: ‘Hier zijn mijn meiden juist géén lustobject’, vertelt ze.

verboden stukje huid

Het taboe rond de blote vrouwentepel

7 augustus 2023

Columnist Roos Schlikker verbaast zich erover dat de vrouwentepel nu overal zoveel mogelijk bedekt moet worden. Vroeger ervaarde zij dat heel anders. Lees haar column hierover op de website van Libelle.

Naaktstrand-etiquette

Wat zijn de do's en don'ts?

16 juni 2023

Wanneer je nog nooit op een naaktstrand ben geweest, zit je waarschijnlijk met een aantal vragen. Wat zijn nu precies de do’s en don’ts op zo’n locatie? Indebuurt schreef er een leuk artikel over, met tips van NFN Open & Bloot.

Met dochters naar blootcamping

Een jonge vader vertelt erover

14 juni 2023

Stef (44) wil graag met zijn gezin naar een blootcamping maar vindt het nog wel spannend, omdat zijn dochters ook de eerste keer mee gaan. Een interessant kwestie, waarover je leest in dit artikel op JM Ouders .

Item in RTL Boulevard over naaktrecreatie

Met Koert-Jan de Bruijn en Bert & Thomas (Ik Vertrek)

14 juni 2023

De toenemende populariteit van naaktrecreatie was voor RTL Boulevard aanleiding om een leuk item te maken over beginnen met naakt recreëren. Aan het woord komen onder meer Koert-Jan de Bruijn en Bert & Thomas (bekend van hun blote B&B uit Ik Vertrek).

Noordkop centraal

50 jaar Callantsoog

13 juni 2023

De regionale nieuwszender Noordkop Centraal interviewt voormalig raadslid Jan Koelemeij over 50 jaar Callantsoog, het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Hoe kwam dat destijds tot stand?

Terug naar 1973: het eerste naaktstrand wordt geopend

NPO Radio 1: uitzending Terug Naar Toen

27 april 2023

Op 27 april 1973 wordt het eerste naturistenstrand geopend. De eer is aan Callantsoog, maar voor het strand er kwam was er veel discussie en strijd aan voorafgegaan. Jan Koelemeij, toenmalig wethouder van Callantsoog, vertelt over deze bijzondere gebeurtenis.

Ultiem vrijheidsgevoel in de franse natuur

Jogé (66) vertelt erover

8 maart 2023

Een leuk artikel op Margriet.nl: Jogé (66) past in de zomermaanden op een huisje middenin de Franse natuur, samen met haar man. Zonder kleren voelt zij zich er nóg meer verbonden met de natuur.

Eerste keer blootcamping... best een beetje spannend!

Maar het voelt al gauw vertrouwd

8 maart 2023

Wanneer je voor het eerst een blootcamping bezoekt, gaan er allerlei gedachten door je hoofd. Journaliste Josee van Frankrijk.nl zet ze op een rijtje in dit leuke artikel. In het begin best spannend, maar het blijkt al snel te wennen! 

Maakt het echt een verschil of je naakt in de sauna zit?

Libelle geeft antwoord

25 januari 2023

Weinig is zo ontspannen als lekker een tripje naar de sauna. Voor sommigen is het vanzelfsprekend om bloot te gaan. Anderen houden liever hun badkleding aan. Maakt het eigenlijk uit?

Radio 1: dijkstra en evenblij ter plekke

Koert-Jan de Bruijn pleit voor meer naakt recreëren

15 januari 2023

Acteur en presentator Koert-Jan de Bruijn is al jaren fan van naaktrecreatie. Hij deelt maar al te graag zijn ervaringen om anderen te enthousiasmeren.

Ik Vertrek: Bert & Thomas in spanje

Bert en Thomas beginnen een blote B&B in het buitenland

7 januari 2023

Het enthousiasme voor naaktrecreatie spat van de buis in deze aflevering van Ik Vertrek. Bert & Thomas jagen hun droom na: een blote B&B in de Spaanse zon. Hoe gaat ze dat af? 

NFN open & bloot bij jinek

Toni Peroni, Koert-Jan de Bruijn en Christine Kouman in de dagelijkse talkshow Jinek

13 september 2022

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, zat samen met Koert-Jan de Bruijn en Toni Peroni aan tafel bij Jinek, om Nederland een kijkje in de keuken van naaktrecreatie te geven en te vertellen hoe vrij het voelt om zonder kleren te recreëren.

Naturistencamping populairder dan ooit

Reportage bij Flevo-Natuur met Christine Kouman en gasten van Flevo-Natuur

25 augustus 2022

Het wordt drukker op naaktstranden en naturistencampings in ons land. Belangenbehartiger NFN ziet het ledental vooral stijgen onder jonge gezinnen. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van verslaggever Onno Beukers op de Flevo-Natuur in Zeewolde.

Was die LINDA. over borsten echt nodig? Dit weten we 'over' verpreutsing

Nu.nl

20 augustus 2022

Het moest een taboedoorbrekende boodschap overbrengen, maar leverde flinke ophef op: de borstenspecial van vrouwentijdschrift LINDA. “In de jaren zeventig was bloot nog heel normaal”, reageerden NU.nl-lezers. Zijn we inderdaad preutser geworden? En hoe had LINDA. het beter kunnen aanpakken?

Ander publiek op naaktstrand in Zandvoort

Krantenartikel van Regio 5

20 augustus 2022

Het Zandvoortse naaktstrand is al meer dan veertig jaar geliefd onder naaktrecreanten vanwege de uitgestrektheid, goede horecafaciliteiten en ongedwongen sfeer. Sinds blootpaviljoen Adam en Eva er vorig jaar mee stopte en werd overgenomen door een andere strandtent, verandert de ambiance tussen paal 68 en 71 volgens sommige vaste gasten.

Hoe geschikt is het naaktstrand nog voor naaktrecreatie?

Lieke (38): ’Naakt recreëren geeft het ultieme gevoel van vrijheid’

Online artikel van De Telegraaf

7 augustus 2022

Lieke van Uhm (38) runt samen met haar familie naturistencamping Le Couderc in de Dordogne. Ze heeft een relatie en is moeder van twee kinderen (6 en een baby van 9 maanden).

“Vakantie vieren op de naturistencamping is als een gewone vakantie, maar dan nóg comfortabeler. Je staat naakt op en kan meteen je baguettes halen zonder je druk te hoeven maken over wat je aan moet. Naakt recreëren geeft het ultieme gevoel van vrijheid; je kan helemaal jezelf zijn. Iedereen heeft imperfecties. De sfeer is daardoor gemoedelijk en respectvol. Voor veel mensen voelt dat als thuiskomen.”

Bloot, verpreutsing en het naaktstrand

Podcast 'Zo Doet Zij Dat' met Christine Kouman en Steven Pont

6 augustus 2022

Zijn we te preuts geworden voor topless zonnen? Hoofdredacteur van VROUW, Marieke ’t Hart, ging op onderzoek uit op het naaktstrand. In een nieuwe aflevering van de podcast Zo Doet Zij Dat deelt zij haar conclusies, evenals de opmerkelijke resultaten uit de enquête die VROUW heeft afgenomen onder 3500 lezers. Sabine Leenhouts trekt haar bovenstuk graag uit op het strand en bezocht wel eens een naaktcamping. „Bloot en seks hebben niks met elkaar te maken.” Volgens Christine Kouman, directeur-bestuurder bij NFN Open & Bloot, valt het wel mee met de verpreutsing in Nederland en psycholoog Steven Pont weet waarom sommige mensen zich niet snel zullen blootgeven.

MEER OPENBAAR NAAKT IS GOED VOOR DE MENS

Fragment uit een radiouitzending van ‘’Dit is de dag’’

27 juli 2022

Topless zonnen was jarenlang de normaalste zaak van de wereld, maar wie nu op het strand rondkijkt ziet vrijwel geen naakte lichamen meer. Volgens Hanneke de Graaf is het in ieder geval tijd voor verandering. ‘Meer openbaar naakt is goed voor de mens’, stelt zij. Beatrijs Smulders heeft haar twijfels. In Dit is de Dag een debat hierover.

NEDERLAND VERPREUTST MEER EN DAT IS ZORGELIJK: 'MEER OPENBAAR NAAKT IS GOED VOOR DE MENS'

Online artikel van Haarlems Dagblad

28 juli 2022

“Het nadeel van het niet meer zien van andere naakte mensen is dat we daardoor een veel beperkter beeld krijgen over lichamen. Het is juist heel goed voor kinderen om verschillende mensen naakt te zien. Zo leren ze dat er een enorme verscheidenheid is aan lichamen. Zeker in de puberteit vragen veel kinderen zich af of ze er wel normaal uitzien. Als je dan zou weten dat er een heel breed scala bestaat aan wat normaal is, voel je je minder onzeker.”

KOERT-JAN DE BRUIJN: NAAKT ZIJN IS VRIJHEID - SEKS, RELATIES EN LIEFDES!

Podcast Nynke Nijman

18 juli 2022

Psycholoog en relatietherapeut drs. Nynke Nijman heeft al jaren een populaire podcast. In deze aflevering gaat ze in gesprek met Koert-Jan de Bruijn. Koert-Jan deelt zijn ervaringen met naaktrecreatie en neemt ons mee in de wereld van naaktrecreatie die voor veel mensen heel groots en spannend lijkt.

Van topless zonnen tot strandkampvuur maken: deze dingen mogen wel en niet

Online artikel van Omroep West

24 juni 2022

‘Op basis van het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw is het onwaarschijnlijk dat een vrouw wél een boete kan krijgen voor een ontbloot bovenlijf en een man niet.’

Waarom bloot op de buis belangrijk is

Artikel op VPRO.nl

24 juni 2022

De vorm waarin seksuele voorlichting gegoten wordt, heeft invloed op hoe de boodschap ontvangen wordt. Hoe gaan televisiemakers om met bloot in hun programma’s, en hoe belangrijk is het eigenlijk om bloot te laten zien?

Marije: ‘Ik moet altijd eerst drie keer slikken voordat ik mijn kleren durf uit te trekken’

Column op Flair.nl

20 juni 2022

‘In de sauna kun je de comfortabele en de niet-comfortabele blootlopers onderscheiden; ik behoor tot de laatste groep.’

Waarom schamen we ons voor onze geslachtsdelen?

Artikel op Quest.nl

16 mei 2022

Buiten de slaap- of badkamer verstoppen we onze geslachtsdelen minstens onder een zwembroek of bikini. Hoezo schamen we ons eigenlijk voor die doodnormale lichaamsdelen? Dat heeft meerdere redenen.

Wanneer zijn onze tepels nou echt eens vrij?

Artikel op VICE

8 december 2021

Wanneer zijn onze tepels nou echt eens vrij? Op VICE lees je een uitgebreid artikel over blote borsten en tepels. “Platforms doen alsof een borst een geweer is, terwijl het in wezen iets onschuldigs is.” 

fomo: Op de blootcamping

Online aflevering van de FOMO-show

2 oktober 2021

Daan Boom, Jasper Demollin en Tobias Camman onderzoeken of je FOMO (Fear of Missing Out) krijgt als je nooit bloot hebt gekampeerd. Ze gaan zelf kamperen en storten zich helemaal in het blote campingleven! En hun conclusie: die wisten wij natuurlijk allang! 

Waarom is bloot anno 2021 toch nog steeds zo’n taboe?

Artikel op Libelle.nl

21 september 2021

Was in de jaren zeventig en tachtig bijvoorbeeld topless zonnen normaal, tegenwoordig lijkt het not done. Wat zijn we eigenlijk opgeschoten in de afgelopen decennia?

In de media pagina Goed Gevoel artikel goed

DE TIJDEN VAN BLOTE BORSTEN OP HET STRAND LIJKEN VOORBIJ. HOE KOMT DAT?

Artikel - Goed Gevoel

25 augustus – 2021

“Vroeger werden meerdere soorten borsten als mooi bestempeld. Nu ligt het tot op de centimeter vast: borsten moeten de juiste vorm hebben, de correcte grootte en precies de goede bolling.” Ooit was het de normaalste zaak van de wereld: vakantie­modus aan, bikinitopje uit. Maar tegenwoordig zien we vooral bedekte borsten op het strand. Durven we ons niet meer bloot te geven? 

Column

F(u)KK, iedereen is hier naakt!

Column - Melissa, journalist bij Rondom Vandaag

21 augustus – 2021

‘En weet je, het was zo bevrijdend! Voor het eerst schaamde ik mij niet voor mijn lichaam en zag ik dat elk lichaam eigenlijk supermooi is. Ik bedacht mij ook, tijdens het douchen, hoe goed het is dat kinderen en pubers zoveel verschillende lichamen kunnen zien en op die manier leren dat elk lichaam anders is.’

Topless zonnen

Marije over het topless-taboe: ‘Ik hou tegenwoordig mijn bikinitopje ook liever aan’

Column bij Flair Online

25 juni – 2021

‘Als kind vond ik blote borsten in het openbaar volstrekt normaal. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit vreemd heb opgekeken als ik ze zag. Grote borsten, kleine borsten, gerimpelde borsten, borsten die hingen door zwaartekracht of gewoon omdat er veel kinderen mee grootgebracht waren.’

Miljuschka

Miljuschka krijgt ongevraagde meningen over borsten: ‘Het is oké, relax’

Online - Viva

9 juni – 2021

TV-kok Miljuschka deelde nietsvermoedend een selfie in badpak via haar Instagram stories.[…]

Topless zonnen

Het taboe: ’Als ik topless op het strand lig, krijg ik afkeurende blikken’

Artikel - Vrouw

2 mei – 2021

Sjoukje de Haas (38, relatie, twee kinderen) snapt niets van de vooroordelen over blote borsten. Waarom zou je een vrouwentepel moeten bedekken en die van een man niet? […]

roos

'Iew gruwelt mijn zoon zodra hij tieten ziet'

Column - Het parool

29 augustus – 2020

“Het is de plotselinge uitroep boven ander kindergegil uit waarvan je als ouder altijd precies weet dat ie van jouw kroost afkomstig is. “Iew!” […]

blootgewoon nfn in de media het kan je buurman zijn podcast eo

'Aflevering #3'

Podcast Het Kan Je Buurman Zijn

13 juli – 2020

“Annemieke loopt graag bloot. Niet alleen thuis of in de sauna, maar vooral ook op vakantie. Daarom rijdt ze elke zomer met haar […] “

Bloot, verpreutsing en het naaktstrand

Podcast 'Zo Doet Zij Dat' met Christine Kouman en Steven Pont

6 augustus 2022

Zijn we te preuts geworden voor topless zonnen? Hoofdredacteur van VROUW, Marieke ’t Hart, ging op onderzoek uit op het naaktstrand. In een nieuwe aflevering van de podcast Zo Doet Zij Dat deelt zij haar conclusies, evenals de opmerkelijke resultaten uit de enquête die VROUW heeft afgenomen onder 3500 lezers. Sabine Leenhouts trekt haar bovenstuk graag uit op het strand en bezocht wel eens een naaktcamping. „Bloot en seks hebben niks met elkaar te maken.” Volgens Christine Kouman, directeur-bestuurder bij NFN Open & Bloot, valt het wel mee met de verpreutsing in Nederland en psycholoog Steven Pont weet waarom sommige mensen zich niet snel zullen blootgeven.

Menu