fbpx

Naaktrecreatie

Wat is naaktrecreatie?

NFN Open & Bloot, waar BlootGewoon! onderdeel van is, is de belangenbehartiger voor alle naaktrecreanten in Nederland. Dit zijn wel 2,5 miljoen mensen, is uit herhaaldelijk onderzoek (eind 2019, Motivaction) gebleken. Dat houdt dus in dat één op de zeven Nederlanders aan naaktrecreatie doet. Dikke kans dus dat jij er een bent of er een kent!

Naaktrecreatie bloot in de sauna

Gevoel van vrijheid

Naaktrecreatie, wat is dat eigenlijk precies? Naaktrecreatie is eigenlijk in wezen niet zo heel anders dan en net zo divers als ‘textielrecreatie’ oftewel recreëren met kleding aan. Behalve dan natuurlijk op het punt dat naaktrecreanten geen badkleding dragen en lekker bloot zijn op warme dagen, wanneer het kan en het uitkomt. Dat is alles en moeilijker willen en kunnen we er niet over doen. Wel goed om te weten is dat dit kleine verschil tussen wel en geen laagje textiel, een heel groot verschil in gevoel van vrijheid geeft. De meeste mensen willen na de eerste ervaring niet anders meer!

Naaktrecreatie gevoel van vrijheid

Nakation

Een veelgehoorde overtuiging is dat naaktrecreatie vooral plaatsvindt op naturistencampings, ook wel blootcampings genoemd. De campings variëren van heel klein back to basic tot zeer groot met alles d’r op en eraan en liggen in veel populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Duitsland en ook in ons eigen Nederland. En inderdaad, veel naaktrecreanten houden van kamperen. Net zoals Nederlanders die niet bloot gaan, want ook mét badkleding is kamperen een heel populaire manier van vakantievieren.

En net zoals op de textielcamping kan bloot kamperen ook op allerlei manieren. Met de eigen tent of de caravan, maar ook in steeds toenemende mate met allerlei soorten campers en andere rijdende onderkomens of ‘glamping’ in luxe huurtenten of -chalets.

Er is voor ieder wat wils, dus vind je binnen en buiten Europa heel veel blootcampings en naturistenverenigingen met een kampeerterrein, waar je naar hartenlust in je geboortepak kunt recreëren. En vaak liggen ze nog op de prachtigste plekken ook.

Maar daarmee is de kous niet af, want vakantievieren doen we natuurlijk niet alleen op de camping. Zo kun je uitstekend van een blote vakantie genieten in een hotel, appartement, b&b of vakantiehuisje en kun je zelfs bloot op cruisevakantie of zeilreis. Je kunt je vakantie of ‘nakation’ zoals het momenteel populair genoemd wordt, zo luxe of zo primitief en zo honkvast of reislustig avontuurlijk maken als je zelf wilt!

Naaktrecreatie bloot vakantie

Niet uitsluitend op vakantie

Nu hebben we niet altijd vakantie natuurlijk. En dat hoeft ook niet om bloot te kunnen recreëren. Want zelfs in een paar uurtjes vrije tijd kun jij de naaktrecreant uithangen. Op het naaktstrand bijvoorbeeld. Wist je dat er in Nederland wel bijna honderd naaktstanden aan de kust en in het binnenland te vinden zijn? Daar zitten veel officieel aangewezen stranden bij, maar ook veel geschikte onofficiële locaties waar men al jarenlang zonder zwemkleding zwemt of zont.

Wist je trouwens dat er in Nederland wetgeving is over Openbare naaktrecreatie? Hierin staat onder andere dat een gemeente een geschikte plek voor naaktrecreatie wel officieel kan aanwijzen, maar nooit kan verbieden. Zo vind je altijd wel een goede plek bij jou in de buurt! En wat denk je van je eigen achtertuin? Ook hier kun je, soms met wat kunst- en vliegwerk, vaak heel goed van de zonnestralen op jouw blote huid genieten.

BlootGewoon! naaktstrand

naaktrecreatie ook in de sauna

Dan hebben we het nog niet gehad over het inmiddels meest ingeburgerde onderdeel van naaktrecreatie: de sauna! De laatste twee decennia schoten de wellness resorts als paddenstoelen uit de grond en nam het aantal mensen dat openlijk vertelt dat zij graag bloot in een zweethokje bijkomen van de hectiek van alledag, alleen maar toe. Een heel fijne ontwikkeling, want dit maakt de acceptatie van naaktrecreatie, wat voor veel mensen toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show lijkt, weer wat gemakkelijker.

Naaktrecreatie bloot in de sauna

blote activiteiten

Onder naaktrecreatie vallen dus eigenlijk alle vormen van vakantievieren, lekker zonnen op een geschikte openbare plek of je eigen terrein en ontspannen in de wellness, maar er zijn ook nog actieve mogelijkheden die je in je nakie kunt ondernemen. Zo hebben een flink aantal Nederlandse zwembaden op gezette tijden naaktzwemmogelijkheden en kun je bijvoorbeeld ook prima bloot kanoën, wandelen of met andere gelijkgestemden aan een georganiseerde activiteit deelnemen.

Naaktrecreatie bloot zwemmen

naaktrecreanten

Op deze site en via de andere kanalen van NFN Open & Bloot vind je heel veel over van alles wat met naaktrecreatie en naaktrecreanten te maken heeft. Over naaktrecreanten als begrip lees je meer in het artikel ‘Naaktrecreant, naturist, nudist of naaktloper?’ In dit artikel gaan we verder in op hoe mensen die graag bloot ontspannen zichzelf noemen en de verschillende ‘hokjes’ die in de loop der jaren zijn ontstaan.

 

Naaktrecreatie naaktstrand

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu