fbpx

In de media

Blootgewoon!
in de media

Het parool

Is topless zonnen bezig aan een comeback?

20 juli 2024

Het valt journalist Sara Luijters op dat telkens meer vrouwen topless durven te zonnen. In dit achtergrondartikel over deze trend komen verschillende experts aan het woord, waaronder NFN Open & Bloot als initiatiefnemer van de jaarlijkse  Nationale Toplessdag.

Adformatie

BlootGewoon! is de Adformatie podcast van de week!

10 juli 2024

Adformatie, het platform voor iedereen die bezig is met de vraag hoe merken en organisaties zich gedragen, heeft onze BlootGewoon! podcast uitgeroepen tot podcast van de week. Hier zijn we erg trots op, bedankt #adformatie!

LINDA.

Tatjana (46) doet aan bloot recreëren

30 juni 2024

Tatjana is naaktrecreant en vertelt aan LINDA. wat het haar brengt en welke vooroordelen zij vaak hoort. En waarom die meestal niet kloppen! Ook NFN komt aan het woord om een en ander te duiden.

NOS Met het oog op morgen

Naaktrecreatie anno 2024: ontwikkelingen en trends

8 juni 2024

Naar aanleiding van de Open Dag Naaktrecreatie schoof NFN Open & Bloot aan bij NOS Met het Oog op Morgen. In dit radio-interview gaat het o.a. over de rol van sociale media bij de keuze om wel of niet bloot te recreëren. 

De telegraaf

Nationale Toplessdag: zélf kiezen hoe je wilt zonnen

31 mei 2024

De Telegraaf publiceerde een artikel n.a.v. de Nationale Toplessdag. Aan het woord komt Christine Kouman, directeur-bestuurder van NFN Open & Bloot, over het belang van deze dag en wat BlootGewoon! hiermee wil bereiken.

De telegraaf

Naaktstrand Maasvlakte in de kijker van toeristen?

5 oktober 2023

Op de Maasvlakte (Rotterdam) wordt Portlantis gebouwd, een havenervaringscentrum in de buurt van het nabijgelegen naaktstrandgedeelte. NFN legt tegenover De Telegraaf uit nauw bij dit project betrokken te zijn om de overlast voor naaktrecreanten zowel tijdens de bouw als erna zoveel mogelijk te beperken. 

Nh nieuws

Een halve eeuw legaal naaktstrand in Callantsoog

6 september 2023

Voor de naaktrecreant is het feest: het eerste legale naaktstrand van het land bestaat vijftig jaar. De komst van het strand ging niet zonder slag of stoot, maar daar is na al die jaren niets meer van te merken.

Het parool

Vijf dagen op de naturistencamping

19 augustus 2023

‘Naakt zwemmen, zonnen en vakantievieren maakt een comeback onder jongeren, die het preutse keurslijf van social media en de seksualisering van bloot zat zijn. Journalist Sara Luijters (51) nam de proef op de som en bezocht voor het eerst een blootcamping. ‘Wij zijn de veel te bleke nieuwkomers op deze streeploos donkerbruine planeet.’

RTL Nieuws

Reactie NFN op 'invasie textielrecreanten'

16 augustus 2023

Een ‘invasie van geklede recreanten op Catalaanse naaktstranden’ was onlangs het gesprek van de dag. Blote strandgangers voelen zich er bekeken en niet meer welkom.

Speelt dit probleem in Nederland ook zo erg? NFN Open & Bloot stond hierover RTL Nieuws te woord. Onze reactie lees je via onderstaand artikel.

telegraaf

'Helft van de vrouwen zou topless zonnen als anderen volgen'

14 augustus 2023

Uit onderzoek van VROUW.nl blijkt dat 54% van de 3.000 vrouwen die de enquete invulden topless zont. Vandaag schrijft de Telegraaf een artikel over waarom vrouwen het toch niet doen en wat we kunnen doen om dat te doorbreken. 

'Voel je vrij, geef je bloot!'

Mediacampagne NFN Open & Bloot 2023

Zomerperiode 2023

Ook tijdens de zomer van 2023 is de landelijke multimediale campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot!’ een feit. Met commercials op radio en tv worden luisteraars en kijkers geprikkeld om naaktrecreatie in alle vrijheid te overwegen. Ook een nieuwe serie van de BlootGewoon!-podcast maakt er deel van uit, waarin we weer nieuwe gasten spreken over blootgewone zaken. En we bieden een gratis digimagazine aan, vol inspirerende verhalen en praktische tips. 

Libelle special gezond

Elselien ging 30 dagen naaktzwemmen

juli 2023

Is bloot zwemmen echt zo fijn als ze zeggen? Journalist Elselien van Dieren neemt de proef op de som en gaat samen met haar vriend naaktzwemmen. Het is even wennen, maar langzaam vervaagt de gêne en het vrijheid-blijheid gevoel is na vier weken van kracht.

algemeen dagblad

'Naaktrecreanten zijn geen sekszoekers'

8 juli 2023

In het Algemeen Dagblad verscheen een groot artikel over naaktrecreatie vs. sekstoerisme. NFN Open & Bloot werkte mee aan dit interview.  

Het podcastwapen

'Door onze podcast is het onderwerp naaktrecreatie veel bespreekbaarder geworden.'

7 juli 2023

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot was te gast bij ‘Het Podcastwapen’ om te vertellen over het succes van onze BlootGewoon!-podcast.

Trouw

Zo is naaktrecreatie ook voor jongeren aantrekkelijk

27 juni 2023

Dat naaktrecreatie aan het vergrijzen is, hoor je vaak. Toch is de werkelijkheid genuanceerder. NFN Open & Bloot ziet de laatste tijd  dat veel jonge gezinnen lid worden en ook verenigingen zien hun ledenbestand verjongen. Voor de krant Trouw reden om deze kant van het verhaal eens te belichten. Wat trekt jonge mensen aan in naaktrecreatie? 

Margriet

De vakantietrend van dit jaar: de nakation

21 juni 2023

Telkens meer mensen kiezen ervoor om hun vakantie zoveel mogelijk bloot door te brengen: een zogeheten ‘nakation’ (naked vacation) is een ware trend. Tijdschrift Margriet besteedt er aandacht aan en spreekt NFN-directeur Christine Kouwman over dit verschijnsel. 

Hart van Nederland

NFN legt uit dat openbare seks geen naaktrecreatie is

16 juni 2023

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Zeeland (zie bericht hieronder) maakte Hart van Nederland een item waarin Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, uitlegde dat openbare seks en naaktrecreatie twee hele verschillende dingen zijn en dat welwillende naaktrecreanten veel last hebben van sekszoekers op ‘hun’ stranden.

Het item is op de site van Hart van Nederland terug te vinden in aflevering 167 van 16 juni 2023, late editie, vanaf 16:20.

Omroep zeeland

Naaktrecreanten balen van sekszoekers op naaktstranden

14 juni 2023

Zeeland werd wakker met een radio-interview met Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot. Naaktrecreanten worden vaak verward met sekszoekers, NFN spreekt steeds meer bezorgde leden, die zien dat naaktstranden hiervoor ‘misbruikt’ worden. Na het interview op de radio volgde ook nog een artikel op de website van Omroep Zeeland.

Flair

Waarom mogen vrouwen niet net als mannen met ontbloot bovenlijf zwemmen?

14 juni 2023

In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijkwaardig. Het eerste artikel uit onze grondwet vormt de basis voor deze gelijke rechten. Dus vrouwen mogen net zo goed topless waar mannen dat ook mogen.

De Telegraaf

'Blootrecreatie populair onder miljoenen Nederlanders'

26 mei 2023

NFN Open & Bloot in de zomerspecial van De Telegraaf om te vertellen over de toenemende populariteit van naaktrecreatie!

NH radio - spitstijd

'Topless zonnen in het openbaar moet gewoon kunnen'

22 mei 2023

In dit radioprogramma konden luisteraars reageren op de stelling: ‘Topless zonnen in het openbaar moet gewoon kunnen’. Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot werd ook geïnterviewd. Je kunt het item terugluisteren via de link. Kies de uitzending van 22 mei, uur 1, het item start rond de 40e minuut. 

de stentor

Het naaktstrand van Bussloo is het beste van Nederland

25 april 2023

Het naaktstrand in Bussloo won de BlootKompas! Award. ‘Naaktrecreanten zijn trouwe gasten, dus dan zijn reviews belangrijk.’ 

mezza / algemeen dagblad

50 jaar naaktstrand | 1973 - 2023

22 april 2023

50 jaar geleden werd het eerste naaktstrand van Nederland gelegaliseerd in Callantsoog. ‘Er is nog nooit een baby in badkleding geboren’. 

Radio Noord-holland

De Peiling: blote borsten op Facebook vind ik prima

19 januari 2023

De adviesraad van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram adviseert om het beleid rond vrouwenborsten en tepels te herzien. NH Nieuws deed een peiling en DJ Aart van Eldik van NH Radio vroeg naar verschillende meningen. Ook Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot werd ingebeld. Luister het item terug via de website van NH Radio.

Via de button hoor je een kort fragment met Christine terug. Hele item luisteren? Klik hier voor de hele uitzending van 19 januari, uur 1, het item start op 39:47 

NFN open & bloot bij jinek

Toni Peroni, Koert-Jan de Bruijn en Christine Kouman in de dagelijkse talkshow Jinek

13 september 2022

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, zat samen met Koert-Jan de Bruijn en Toni Peroni aan tafel bij Jinek, om Nederland een kijkje in de keuken van naaktrecreatie te geven en te vertellen hoe vrij het voelt om zonder kleren te recreëren.

BlootGewoon! podcast-serie

Een podcast over blootgewone zaken

1 september 2022

Koert-Jan de Bruijn bespreekt samen met Christine Kouman, directeur van NFN, blootgewone zaken met diverse gasten. Deze podcastserie is onderdeel van de campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot!’. Het is een initiatief van BlootGewoon!, merk van NFN Open & Bloot, dé belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Voor meer info ga je naar blootgewoon.nl, maar vergeet je niet te abonneren op deze podcast zodat je niets mist!

Naturistencamping populairder dan ooit

Reportage bij Flevo-Natuur met Christine Kouman en gasten van Flevo-Natuur

25 augustus 2022

Het wordt drukker op naaktstranden en naturistencampings in ons land. Belangenbehartiger NFN ziet het ledental vooral stijgen onder jonge gezinnen. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van verslaggever Onno Beukers op de Flevo-Natuur in Zeewolde.

Bloot, verpreutsing en het naaktstrand

Podcast 'Zo Doet Zij Dat' met Christine Kouman en Steven Pont

6 augustus 2022

Zijn we te preuts geworden voor topless zonnen? Hoofdredacteur van VROUW, Marieke ’t Hart, ging op onderzoek uit op het naaktstrand. In een nieuwe aflevering van de podcast Zo Doet Zij Dat deelt zij haar conclusies, evenals de opmerkelijke resultaten uit de enquête die VROUW heeft afgenomen onder 3500 lezers. Sabine Leenhouts trekt haar bovenstuk graag uit op het strand en bezocht wel eens een naaktcamping. „Bloot en seks hebben niks met elkaar te maken.” Volgens Christine Kouman, directeur-bestuurder bij NFN Open & Bloot, valt het wel mee met de verpreutsing in Nederland en psycholoog Steven Pont weet waarom sommige mensen zich niet snel zullen blootgeven.

'Is topless zonnen nog van deze tijd?'

Interview met Christine Kouman, directeur van NFN

2022

Jaarlijks op 21 juni is het Nationale Toplessdag. Christine Kouman legt uit waarom deze dag bestaat en waarom het belangrijk is om topless zonnen onder de aandacht te blijven brengen.

'Ben ik nu serieus een naturist aan het worden?'

20 gedachten op een blootcamping

2022

Je bent nooit te oud om nieuwe ervaringen op te doen. Dus gooide Josee haar scepsis opzij en maakte zich op voor haar debuut als naturiste. Dat ging gepaard met allerlei twijfels. Het werd echter een relaxtere kampeervakantie dan ze had gedacht.

'Voel je vrij, geef je bloot!'

Mediacampagne NFN Open & Bloot

2021

Het jaar 2021 stond in het teken van onze landelijke mediacampagne ‘Voel je vrij, geef je bloot’. Commercials op tv, op de radio, podcasts & vlogs waren belangrijke onderdelen. Alles is terug te kijken en te luisteren via onze speciale campagnepagina. 

ARLENE: ‘MIJN MAN VINDT HET INEENS ONGEPAST ALS IK NAAKT DOOR HET HUIS LOOP’

Column online vrouwenmagazine Damespraatjes

8 november – 2021

Zodra de eerste zonnestralen in de lente door de wolken prikken, trekt Arlene haar kleding uit en gaat lekker in haar blootje zonnen. Ook loopt ze graag naakt door het huis. Haar kinderen weten niet beter en het is voor haar man Wilfred nooit een probleem tot een jaar geleden. “Ineens vond hij het ongepast dat ik naakt rondloop. Niet dat hij daarvoor juichend enthousiast was, maar hij gedoogde het zeg maar. Ik heb het gevoel dat hij mijn lijf dat in de overgang is niet meer aantrekkelijk vindt, maar het niet durft te zeggen.”

'Naakt!'

NPO 3 Lab: driedelige online serie

19 september – 2021

Naakt! is een online driedelige serie waarin onder meer onderzocht wordt hoe het gesteld is met de schaamte van Nederlandse jongeren. Bekijk nu de eerste aflevering waaraan ook Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, meewerkt.

'Het leven is vrijer in je blootje'

Volkskrant: Interview & artikel

4 juli – 2021

Naar aanleiding van onze campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot’, publiceerde de Volkskrant een artikel online en in de krant van maandag 5 juli over naaktrecreatie. 

'Bloot mag, maar hoeft niet'

NPO Radio 1: radio-interview 'Nieuwsweekend'

3 juli – 2021

Radio-interview bij NPO Radio over onze landelijke campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot’ in het programma ‘Nieuwsweekend’. 

RTV Drenthe blootgewoon interview

'Gevoel van Vrijheid is wat bloot recreëren je brengt'

RTV Drenthe radio-interview 'De dag van Drenthe'

2 juli – 2021

Radio-interview bij RTV Drenthe over onze landelijke campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot’ in het programma ‘De dag van Drenthe’. 

nrc-logo

'Normaliseer bloot'

Artikel op NRC.nl

30 juni – 2021

Artikel op de website van NRC over de campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot’. 

Nationale Toplessdag

'vrouwen vinden hun eigen lichaam vaak niet mooi'

Interview met Vrouw Magazine

21 juni – 2021

In een interview met Vrouw Magazine vertelt directeur van NFN Open & Bloot, Christine Kouman, alles over het belang van de Nationale Toplessdag. 

VPRO-DannysWereld_close©DiederickBulstraPhotography_highres.jpg

'foto's in verkeerde handen'

VPRO-programma: Danny's Wereld

6 mei – 2021

Foto’s van naaktrecreatie worden zonder toestemming getoond op verschillende websites, een vrijplaats voor pedofielen om naakte kinderen te kunnen bekijken. Dat blijkt uit onderzoek van Danny Ghosen in de nieuwe aflevering van Danny’s Wereld.

Volkskrant interview voel je vrij geef je bloot

'niets met naaktrecreatie te maken'

Volkskrant

5 mei – 2021

Websites die zeggen naaktrecreatie te promoten, zijn voor pedoseksuelen een ideale vrijplaats om foto’s van blote kinderen te kunnen bekijken. De beelden op deze sites worden vrijwel zeker zonder toestemming van de betrokkenen gebruikt. Dat meldt journalist Danny Ghosen donderdag in zijn programma Danny’s wereld.

noordhollands dagblad laat die echte lijven zien blootgwoon in de media nfn

'Laat die echte lijven maar zien'

Bijlage Noordhollands Dagblad

15 augustus – 2020

“De eigenaressen van het in het zand achtergelaten badgoed staan poedelnaakt in de branding en springen op bij elke golf. Na hun skinny dip gaan de badpakken weer aan en wordt de wandeling hervat.” […]

blootgewoon nfn in de media spraakmakers npo radio 1

'Stelling: we worden helaas steeds preutser'

Spraakmakers NPO Radio1

20 juli – 2020

“Naar aanleiding van een brief van Tjarda De Groot uit de Volkskrant, gaat het radioprogramma Spraakmakers in gesprek met mensen over bovenstaande stelling.” 

Het item begint op 2:10 minuten van de gehele uitzending.

blootgewoon nfn in de media het menselijk lichaam je bent mooi zoals je bent

'Je bent mooi zoals je bent'

Het Menselijk Lichaam

10 juli – 2020

“Miljoenen Nederlanders genieten ervan om bloot te recreëren. ‘Je ontsnapt aan de hectiek van alledag en het gevoel van vrijheid dat je ervaart, is ongekend.” […]

blootgewoon nfn in de media vice een korte geschiedenis van het nederlandse naaktlopen

'Een korte geschiedenis van het Nederlandse naaktlopen'

Vice

24 juni – 2020

“Vroeger was de paus er fel op tegen, nu vormen telefoons een bedreiging: ‘Topless zonnen is uit beeld verdwenen, terwijl veel jonge vrouwen aangeven dat ze dat best graag zouden willen doen […]”

blootgewoon nfn in de media vrouw magazine bloot zonnen is bevrijdend

'Bloot zonnen is bevrijdend'

Vrouw Magazine

2 mei – 2020

“Christine Kouman (49, getrouwd, twee zoons) is directeur van NFN Open & Bloot, hét informatieplatform voor naakt recreërend Nederland. Ze vindt het jammer dat schoonheidsidealen en social media vrouwen weerhouden van […]”

blootgewoon nfn in de media &C die goeie ouwe tiet

'Die goeie ouwe tiet'

&C Magazine

28 augustus – 2019

“Lagen onze moeders massaal zonder bovenstuk op het strand, anno 2019 is er geen blote borst meer te zien. Journalist Rosa Dammers vraagt zich af: hoe kan dat?” […]

BlootGewoon! RTV Utrecht

'alles over nAAktrecreatie'

RTV Utrecht - UVandaag

23 mei – 2019

Directeur-bestuurder van NFN Open & Bloot Christine Kouman vertelt in het TV-programma UVandaag alles over naaktrecreatie.

sbs-6-holland-van-boven-filmt-bij-ons

'holland van boven'

SBS 6

15 november – 2018

In de uitzending vertelt directeur Christine Kouman wat er zo fijn is aan bloot ontspannen en hoe BlootGewoon! zich inzet om de belangen van de wel 2 miljoen bloteriken te behartigen.

veel vrouwen willen topless

'Helft zou het doen als anderen volgen'

14 augustus 2023

Columnist Roos Schlikker verbaast zich erover dat de vrouwentepel nu overal zoveel mogelijk bedekt moet worden. Vroeger ervaarde zij dat heel anders. Lees haar column hierover op de website van Libelle.

Menu