fbpx

LUISTER ALLE AFLEVERINGEN

BlootGewoon! Podcast

In de BlootGewoon! podcast praten presentator Koert-Jan de Bruijn en Christine Kouman, directeur-bestuurder van NFN Open & Bloot, met hun gasten over diverse blootgewone onderwerpen.

Denk bijvoorbeeld aan  seksualisering van het lichaam, schaamte en bodyshaming, beeldvorming door (social) media, de rol van bloot in de opvoeding van kinderen, maatschappelijke opvattingen ten aanzien van het blote lijf, het gevoel van vrijheid dat je letterlijk blootgeven aan mensen geeft, het loslaten van (voor)oordelen en nog veel meer.

Iedere zomer nemen we een nieuwe serie op en hier vind je een overzicht van alle afleveringen. We wensen je veel luisterplezier en vergeet je niet te abonneren!

De BlootGewoon! podcast is onderdeel van onze landelijke campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot‘.

Alle blootgewoon!-podcasts

Winnaar van een Dutch Podcast Award (2022) en kansmaker voor de publieksprijs (2023)

sara luijters (eerste blootvakantie)

Journalist Sara Luijters ging in opdracht van Het Parool voor het eerst met een vriendin naar een blootcamping in Frankrijk. Ze schreef er afgelopen zomer uitgebreid over en nu vertelt ze over haar ervaring. Welke vooroordelen had ze van te voren? Hoe reageerde haar omgeving? En hoe was het echt? Deze vrolijke podcast is de laatste van dit seizoen!

Ivonne Leenhouwers (wetgeving rondom openbare naaktrecreatie)

Ivonne Leenhouwers is strafrechtadvocaat en specialist op het gebied van zedenzaken. Zij praat over de wetgeving rondom openbare naaktrecreatie.  Waar moet je rekening mee houden bij het bepalen van een geschikte plek om naakt te recreëren?

Belle Barbé (bloot in de opvoeding)

Belle Barbé is pedagoog en gespecialiseerd in kinderen en seksualiteit. 
Hoe ga je om met bloot in de opvoeding? Hoe maak je kinderen weerbaar en hoe belangrijk is het zien van blote lichamen voor hun eigen zelfbeeld? Belle geeft antwoord op al deze vragen.

Foto: Marie Wanders

Fela WAlvisch (bloot normaliseren bij jonge mensen)

Fela (1999) is kunstenares, feminist en ging met haar ouders naar blootcampings. Ze schildert vooral blote lijven en vindt het belangrijk om bloot weer gewoon te laten zijn, vooral onder haar leeftijdsgenoten. 

prof. dr. louis tavecchio (verschil in opvoeding jongens en meisjes)

Louis is professor doctor in de psychologie en publiceerde enkele honderden (inter)nationale artikelen, hoofdstukken en boeken op het gebied van gezinsopvoeding en kinderopvang. Hij deelt zijn visie op de verschillen in opvoeding van jongens en meisjes en het vaak ontbreken van mannelijk personeel op basisscholen en in de kinderopvang.

pasquale capiteijns (ervaringen als intersekse)

Pasquale is intersekse en naaktrecreant. Ze heeft mannelijke en vrouwelijke lichaamskenmerken en heeft naaktrecreatie op latere leeftijd ontdekt. Ze vertelt over haar onzekerheden en ervaringen én over haar missie om interseksualiteit bespreekbaar te maken.

bert en thomas (runnen een blote B&B)

Wie kent ze niet? Bert en Thomas waren begin 2023 het gesprek van de dag na hun deelname aan het tv-programma Ik Vertrek. Ze vertrokken naar Spanje en startten een blote bed & breakfast. Hoe gaat het nu met ze? Hoe kijken ze terug op de opnames en uitzendingen? Wat zijn de ervaringen van hun gasten en hoe kijken ze naar hun eigen ‘bloot zijn’? 

linda de munck (doorbreken van blote taboes)

Als taboe-doorbreker en feminist gebruikt Linda de Munck (1995) Youtube en Instagram als platforms om haar boodschap over te brengen. Hoe opener en eerlijker, hoe beter. Haar visie: Door over taboes te praten, worden we minder onzeker over onder andere ons lichaam. Een leven zonder schaamte is namelijk veel fijner, toch?

Linda Duits blootgewoon podcast

linda duits (verpreutsing en seksualisering)

Linda Duits (1976) is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze spreekt over haar visie op verpreutsing en seksualisering in de huidige samenleving en geeft daarbij achtergronden over ontwikkelingen in eerdere decennia.

Podcast blootgewoon

Albrecht Haan (wat hij van het werken aan onze podcast leerde)

Albrecht verzorgt de opnames van onze BlootGewoon!- podcasts en smeedt ze tot een mooi geheel. Inmiddels weet Albrecht dankzij zijn samenwerking met ons nu het nodige over naaktrecreatie. Zelf is hij geen naaktrecreant en lijkt dit (op dit moment) ook nog niet te overwegen. Wij zijn benieuwd wat hij van ons geleerd heeft en hoe hij tegen naaktrecreatie aankijkt.

Karlijn1 (1)

Karlijn van Kruchten (theatermaker doorbreekt taboes)

Karlijn is 26, theatermaker en actrice en opgegroeid met naaktrecreatie. Ze wil graag taboes doorbreken en vertelt daarover meer in deze aflevering.

marcel zeldenthuis (ontdekte naaktrecreatie op latere leeftijd)

Marcel Zeldenthuis ontdekte naaktrecreatie op 53-jarige leeftijd en vertelt over zijn ervaring. “Ik ging niet uit mijn comfortzone, ik kwam er juist in!”​

Nynke Nijman blootgewoon podcast

nynke nijman (over belang van dialoog en respect voor elkaar)

Nynke Nijman is psycholoog, seksuoloog, schrijver en ze geeft les als gastdocent binnen enkele (universitaire) opleidingen. In deze aflevering praat ze over de rol van bloot in de opvoeding, het belang van de dialoog en het respect voor elkaar.

Wim fisscher (was eigenaar van bloot strandpaviljoen 'Adam en eva')

Wim Fisscher was 32 jaar lang eigenaar van strandpaviljoen Adam en Eva op het naaktstrand van Zandvoort, het enige paviljoen waar je bloot mocht.

In 2021 verkocht hij zijn zaak. Hij vertelt over zijn 32 jaar als ondernemer aan het naaktstrand. Wat heeft hij zien veranderen? Wat maakte hij mee?

Debby Gerritsen BlootGewoon!-podcast

Debby gerritsen (seksualisering van het lichaam)

In deze aflevering spreken we  journalist en ex-VIVA hoofdredacteur Debby Gerritsen over de rol van de (social) media, de beroemde rubriek ‘Anybody’ in de VIVA en waarom lichamen toch zo geseksualiseerd worden. “Bloot is ook gewoon bloot, daar mag best vaker over gepraat worden”.

Sjoukje de Haas (eerste keer bloot kamperen)

Sjoukje is businesscoach voor vrouwen en heeft drie jaar geleden ontdekt hoe fijn het is om bloot te kamperen. Ze vertelt over haar eerste keer. Welke verwachtingen had ze vooraf? En hoe was het daadwerkelijk? “Je kan er geen oordeel over hebben als je het nog nooit ervaren hebt”.

Stella bergsma (uitgesproken mening over blote onderwerpen)

Stella is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. Ze heeft een uitgesproken mening over het thema bloot en steekt deze niet onder stoelen of banken. Ze spreekt zich regelmatig online uit over dit thema en krijgt soms ronduit hatelijke reacties. Hoe gaat ze daarmee om? En wat zijn haar drijfveren? Je hoort het nú in de podcast!

eva koreman (durft zich bloot te geven op sociale media)

De bekende radio-dj Eva Koreman post regelmatig over het thema bloot op Instagram. Wat is het doel van haar posts en hoe kijkt zij tegen het blote lichaam aan? 

roos schlikker (Over de rol van de media)

Roos Schlikker praat in deze eerste aflevering van de BlootGewoon! podcast over haar ervaring met bloot en de rol van de media. Ze is schrijver van columns, boeken en toneelstukken.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu