fbpx

Blog

Handen uit de mouwen

sandra en remi gaan hun droom achterna

Blog la Dolce Vita

In onze vorige blog vertelden we jullie over onze verhuizing naar een agriturismo in de buurt van onze toekomstige camping. Een agriturismo, voor degenen die het nog niet weten, is een typisch Italiaans concept dat lijkt op het Nederlandse ‘kamperen bij de boer’.

Bij Podere i Livelli, de prachtige plek waar we nu wonen, heeft eigenaresse Daniela olijfbomen, artisjokken en een uitgebreide groentetuin. Dankzij haar landbouwactiviteiten mag ze vier kamers en drie appartementen verhuren.

Daniela runt de agriturismo in principe alleen, maar omdat dit bijna niet alleen te doen is, heeft ze ons voor dit seizoen gevraagd om te komen helpen. We gaan voornamelijk helpen met het ontvangen van de gasten en het maken van ontbijtjes. Daarnaast kookt Daniela ook voor grotere groepen van buitenaf, waarbij we haar zullen assisteren.

Verder ondersteunen we haar ook buiten met diverse klussen. Dit omvat het opknappen, schilderen, hout hakken en andere onderhoudswerkzaamheden.

In ruil voor kost en inwoning biedt deze samenwerking ons niet alleen een plek om te verblijven, maar ook een unieke kans om écht Italiaans te leren koken voor grote groepen.

Bovendien leren we op het land veel over verschillende klus- en onderhoudswerkzaamheden. Dat is ook mooi meegenomen!

Voorproeven van het campingleven

Na slechts één dag acclimatiseren, werden we meteen in een avontuur gestort: Daniela had de kans om gratis 16 kuub olijfbomenhout op te halen, genoeg voor bijna drie jaar! Dit paste natuurlijk niet in een gewone auto, dus huurde Daniela via een kennis twee grote kiepwagens.

Daniela en de kennis bestuurden de oude voertuigen, terwijl wij ons ernaast moesten proppen. Het werd een spannende rit om al dat hout door het heuvelachtige Toscaanse landschap te vervoeren.

Maar daarmee was het werk nog niet gedaan. Het hout moest ook klein gemaakt en gestapeld worden. Dit deden we zowel met de bijl als met een kettingzaag. 

Voordat we naar Italië vertrokken hebben we samen een cursus houthakken gevolgd. En Remi daarnaast ook nog een cursus kettingzagen. Dit kwam dus erg goed van pas!

Verder hebben we twee nieuwe houtopslagen gebouwd, een waardevolle leerervaring. En we weten nu precies hoe we hout moeten stapelen om het goed te laten drogen.

Het gras en de schuur

Op de 19 hectare grond van de agriturismo groeit natuurlijk ook veel gras. De grote stukken maaien we met een tractor, terwijl we de kleinere, preciezere stukjes met een bosmaaier aanpakken.

Daarna was de schuur aan de beurt. Deze was al lange tijd niet opgeruimd en behoorlijk rommelig. De Nederlander in ons kwam naar boven en we hebben alles opnieuw geordend. Dit was niet alleen fijn voor Daniela, maar ook voor ons, omdat we nu gemakkelijk de klusspullen kunnen vinden die we nodig hebben.

We leren hier ook om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Onlangs hebben we zelf rieten dakjes gemaakt. Verder hergebruiken we zoveel als mogelijk. Het is een geweldige ervaring om zo dicht bij de natuur te leven en te werken.

Smaken van Italië

Wat we misschien wel het allerleukste vinden, is het leren van Italiaanse kookkunsten. Regelmatig komen er gasten lunchen of dineren, en ook de verblijvende gasten eten vaak mee.

Hier zijn een paar foto’s van de gerechten die we al hebben leren maken: zelfgemaakte ravioli en gnocchi. Klik op de afbeeldingen voor de volledige foto’s.

Naast het feit dat al deze ervaringen super leerzaam zijn, beseffen we ook dat ze ons goed van pas zullen komen op onze toekomstige camping.

Bezoek!

Naast de werkzaamheden voor Daniela zijn wij natuurlijk nog volop bezig met de camping. De campagne voor mede-eigenaren is in volle gang, en we hebben regelmatig inspirerende gesprekken met mede-INSIEMERS.

Velen hebben al gevraagd of ze langs mogen komen in Italië. We hebben al een aantal (potentiële) investeerders op bezoek gehad, met nog meer gepland in de nabije toekomst. Het komt goed uit dat we in de agriturismo vlak bij de camping verblijven, wat het makkelijker maakt om mensen te ontvangen.

Tijdens deze bezoeken kunnen we onze plannen tot in detail bespreken en tegelijkertijd de prachtige omgeving van Toscane en natuurlijk de camping te laten zien. Deze persoonlijke ontmoetingen zijn erg waardevol, omdat ze niet alleen onze plannen tastbaar maken, maar ook de band versterken tussen ons en onze toekomstig doelgroep.

Het enthousiasme en de positieve reacties die we krijgen, geven ons extra motivatie om van Campeggio Naturista INSIEME tot een groot succes te maken.

Update over de camping

Los van de campagne voor mede-eigenaren, is het boekenonderzoek (het grondig onderzoeken van alle financiële, juridische en operationele aspecten om risico’s te identificeren voordat de koop wordt afgerond) in een afrondende fase.

Dit bevestigt wat we al vermoedden: er moet nog veel gebeuren. Het terrein heeft vele jaren van achterstallig onderhoud, wat duidelijk blijkt uit de certificeringen.

Het goede nieuws is dat de grond zeker als toeristische/commerciële grond is aangemerkt, wat het meest belangrijk is van allemaal. Zonder deze indicatie ben je eigenlijk nergens. Dit hadden we al vroeg in ons traject geleerd, vandaar dat we hier zo specifiek naar op zoek waren. Zo’n indicatie krijg je namelijk niet zomaar; daar kan wel vijf jaar overheen gaan.

Nu alles langzaam begint te rollen, is het bijna tijd om na te denken over het uitbrengen van een bod. Hierbij spelen de resultaten van de onderzoeken uiteraard een grote rol, maar ook hoeveel geld we nog ophalen met onze campagne.

Al met al breekt er een spannende periode aan, en we hopen uiteraard snel met goed nieuws te komen!

Sandra & remi

Op zoek naar La Dolce Vita

Sanda & Remi bloggen en vloggen over hun zoektocht naar een blootcamping in Italïe.

Menu