fbpx

Blog

“de perfecte locatie”

sandra en remi gaan hun droom achterna

Blog la Dolce Vita

Op zoek naar de perfecte locatie

Ciao Tutti! Allereerst bedankt voor jullie leuke en warme reacties!

In deze tweede blog nemen we jullie mee in ons avontuur. En ditmaal om de perfecte plek voor onze camping te vinden. En dat is niet bepaald een makkelijke opgave! Deze zoektocht is als het vinden van een speld in een hooiberg, maar dan in het adembenemend mooie Italiaanse landschap. We schrijven deze blog vanaf camping Sasso Corbo, een prachtige blootcamping midden in de natuur die gerund wordt door de super lieve en enthousiaste Bas & Domenica.

Even terugblikken

Onze droom begon drie jaar geleden. Geïnspireerd door onze wereldreis zoals omschreven in de vorige blog, besloten we om een blootcamping te beginnen. Het precieze land was echter nog niet bepaald. Daarom gingen we op pad met onze auto en een tweepersoonstent om te onderzoeken welk land het beste zou passen bij ons plan.

Onze reis begon in het prachtige Frankrijk, een land met veel mooie blootcampings. We hebben er veel eigenaren gesproken en campings gezien. Maar na onze eerste stop in Italië wisten we het: het moest en zou Bella Italia worden. Het land betoverde ons met zijn supervriendelijke, behulpzame inwoners, fantastisch eten, prachtige natuur en rijke geschiedenis. Spanje, Portugal en Kroatië zijn de revue gepasseerd maar we hebben ons hart al verkocht aan “La Bella Paese”.

“Soms moet je het risico nemen en fysiek aanwezig zijn om de juiste keuze te kunnen maken.”

Les 1: Online zoeken vanuit Nederland is een uitdaging

Wanneer is het juiste moment om het vliegticket te boeken, een auto te huren en tijd vrij te maken voor een bezichtiging? De Italiaanse vastgoedsites zijn vaak minder gedetailleerd en gebruiksvriendelijk dan we in Nederland gewend zijn, wat de besluitvorming bemoeilijkt.

Daarom besloten we afgelopen januari alles in Nederland op te zeggen en de sprong te wagen. Achteraf was dit een van de beste beslissingen die we hebben genomen. Het benadrukt de belangrijke les: soms moet je het risico nemen en fysiek aanwezig zijn om de juiste keuze te kunnen maken.

Les 2: Het bepalen van je zoekgebied – Vind de balans tussen gevoel en praktisch

Het bepalen van je zoekgebied is een proces van zorgvuldige overwegingen. We overwogen het belang van bereikbaarheid voor Noord-Europeanen, vrienden en familie. Rome was onze zuidelijke limiet vanwege de toenemende hitte en we wilden nabij een luchthaven zijn. Bologna was de bovengrens, omdat we nou eenmaal meer voelen voor midden Italië. Het bepalen van je zoekgebied vraagt dus om een goede balans tussen praktische en gevoelsmatige overwegingen.

Les 3: Het onmisbare van een makelaar

Bij de eerste bezichtiging in Toscane stonden we voor een aantal uitdagingen. Zo waren er twee gedeeltelijk bewoonde huizen op het terrein en een openbaar toegankelijk, extern gerund restaurant. Niet ideaal voor een blootcamping. Dingen die we op het internet niet konden lezen of vinden – en die je toch wel graag had willen weten. Het maakte ons direct duidelijk dat een lokaal bekende makelaar essentieel is in Italië. Ze begrijpen de complexiteit van de Italiaanse onroerendgoedmarkt en kunnen potentiële obstakels identificeren en helpen navigeren.

Les 4: Het belang van een helder doel

In het begin stonden we open voor verschillende regio’s en hadden we een flexibel beeld van hoe onze ideale blootcamping eruit zou moeten zien. Maar naarmate ons onderzoek vorderde, werd onze visie steeds scherper en specifieker.

Zo bezochten we als tweede bezichtiging een terrein met een prachtig uitzicht en veel gras(veld). Maar we merkten dat we meer aangetrokken werden tot ruige landschappen met veel bomen, liever dan grote open grasvelden. Ook hadden we onze visie nog te breed gezet en richtten we ons op zowel Umbrië, De Marken en Toscane. Hoewel alle drie de gebieden hun eigen charme hebben, was het Toscane dat uiteindelijk ons hart veroverde. Door deze focus aan te brengen, ga je je beter richten en openden we deuren die eerst gesloten waren.

“Toscane heeft ons hart veroverd”

Les 5: Het belang van netwerken

Het kopen van vastgoed en dan met name een camping in Italië kan uitdagend zijn, daarom is het opbouwen van een sterk netwerk essentieel. Door veel met mensen af te spreken via de hotelschool, Nyenrode, oud-collega’s onze makelaar of via-via-via, leerden we veel over bijvoorbeeld de complexiteit van lokale wetten, de tijdsduur voor vergunningen en allerlei andere relevant zaken waarvan we nog niet wisten.

Verder gaf onze ontdekkingstocht (waar we langs allerlei mensen zijn gereden) allerlei waardevolle inzichten. Hiermee konden we onze focus ook weer bij stellen. We vonden onze derde bezichtiging door het netwerk(en) en werden zo geïntroduceerd bij een potentieel terrein voor onze camping. Hoewel het geen match was, onderstreepte deze ervaring het belang van een sterk netwerk in Italië. Op het internet hadden we die bezichtiging immers niet gevonden.

Spannend

We zijn onlangs gestuit op een mogelijk interessante camping. Hoewel we nog niet alles kunnen onthullen, kijken we uit naar wat de toekomst brengt. In onze volgende blog nemen we jullie mee in de volgende stappen van dit spannende proces.

Alla prossima!

Sandra & remi

Op zoek naar La Dolce Vita

Sanda & Remi bloggen en vloggen over hun zoektocht naar een blootcamping in Italïe.

Menu