fbpx

Blog

Zelfvoorzienend

Jos & Aline bloggen over hun wereldreis

Na onze fantastische reis door Nieuw-Zeeland hebben we toch
afscheid moeten nemen en het land van de Kiwi’s verruild voor het land van de Kangaroo’s: Australië!

Het plan was om vanaf Melbourne helemaal naar Perth te rijden. Tijdens onze route zouden we veel langs de kust rijden om wat golfjes te pakken met ons surfboard, maar ook wat uitstapjes naar het binnenland maken zoals de Grampians. Helaas verliep onze reis anders dan gepland….

Gelukkig hebben we wel een klein stukje van Australië mogen beleven en de manier van reizen was zoals jullie gewend van ons zijn: met een campervan! Australië is alleen wat lastiger om te bereizen met een campervan. Het land is immens groot en moeten  dan ook enorme stukken overbruggen. 

Of the grid

Hierom is onze nieuwe campervan het beste dat we konden hebben en zitten er allerlei snufjes in om het ons zo makkelijk mogelijk te maken in Australië. We hebben namelijk: een koelkast, airconditioning, een inverter om de laptop mee op te laden, een mini ventilator in het slaapgedeelte en twéé grote zonnepanelen die ervoor zorgen dat wij geen (externe) stroom nodig hebben. Het is een belangrijk ding onder de backpackers, omdat dit ervoor zorgt dat je “off the grid” kan gaan. Compleet in de “whoop whoop” (Australisch voor the middle of nowhere) te leven, terwijl je zelfvoorzienend bent van stroom en genoeg voorraden bij je hebt om in de eerstkomende tijd niet naar de supermarkt of een camping te gaan. En dan nog één van de belangrijkste dingen om niet te vergeten, extra jerrycans met benzine en water op het dak! Een groot voordeel van op deze manier reizen is dat je vaak bloot van alles kan doen, aangezien er niemand is.

Happy hour

Tijdens het reizen stonden we bij een supermarkt onze voorraden bij te vullen en zochten we op waar we zouden slapen. Per toeval kwamen we de naam van Sunland Holiday Village tegen, hier stond op Google Maps bij aangegeven dat we bloot konden genieten van onder andere een stuk privéstrand. Wij pakten meteen de telefoon om te bellen of er nog een plekje was. Gelukkig hadden zij deze nog! Na een aantal kilometer grindweg kwamen wij aan bij de camping. We werden vriendelijk ontvangen en zagen meteen bij aankomst een Copperhead snake! Eén van de zeer gevaarlijke giftige slangen in Australië. Na van de schrik bekomen te zijn was het tijd voor een duik in het zwembad en een praatje met de locals op de camping tijdens hun “happy hour”. Gezellig met zijn allen een drankje doen op het terras naast de gezamenlijke keuken en mini supermarkt om over van alles en nog wat te praten. Dit is niets anders dan wij van blootcampings gewend zijn.

“Happy hour met de locals op de blootcamping. Gezellig!’

Haaienalarm

Op dit heerlijke terrein hebben wij een stel leren kennen dat in Adelaide woont. We werden uitgenodigd om een paar dagen te komen logeren, waar we zeker voor in waren! Toch fijn als je een echte keuken tot je beschikking hebt in plaats van een campinggasstelletje. Eenmaal bij hun oprit aangekomen, kwamen we erachter dat ze een enorm (10 ha) land hebben en dat we ook daar in ons blootje konden rondbanjeren! Ook hebben ze ons het blootstrand Maslin Beach in Adelaide laten zien. Het is een mooi groot strand en de zee had een perfect temperatuurtje. Het enige waar wij niet aan gewend waren was het alarm wat af gaat via een vliegtuigje boven de zee. Dit vliegtuigje spot haaien en laat het alarm afgaan zodra ze er eentje aan de kust zien. In Australië is dit een normaal fenomeen en iedereen verlaat rustig het water tot de haai terug de zee in zwemt. Voor ons was het even wennen!

Ga je zelf ook het bloot genieten in Australië? Smeer je dan minimaal elk half uur in met factor 50 (let wel op dat je zonnebrand koopt die niet schadelijk is voor het zeeleven als je vaak gaat zwemmen) en neem een parasol mee naar het strand. In Australië verbrand je levend als je geen voorzorgsmaatregelen neemt!

En toen... liep alles anders

Na een paar dagen Adelaide, kwamen we erachter dat de langste rechte weg ter wereld, de Nullabor, was afgesloten vanwege de vele branden. Dit zorgde ervoor dat er geen enkele weg tussen South- en West-Australia begaanbaar was. Na lang nadenken hebben wij de moeilijke beslissing genomen om helemaal terug naar Melbourne te rijden en daar onze geliefde campervan te verkopen en op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming.

We wilden en konden niet langer in Australië blijven, hittegolf na hittegolf, elke dag checken of er geen branden op onze route lagen; het werd te gevaarlijk. Ook de hoeveelheid rook was absoluut niet gezond. Na veel wikken en wegen hebben we de wereldkaart erbij gepakt en zijn gaan zoeken naar een leuke nieuwe bestemming. Hieruit kwam voor ons het eiland Borneo! Helaas vinden ze bloot daar niet zo gewoon…

JOS & ALINE

Even voorstellen

Wij zijn een eigenwijs, spontaan, zorgzaam koppel dat dol is op reizen. Het liefst zijn wij altijd onderweg. Op zoek naar gekke avonturen, lekkere biertjes (of wijntjes) en nieuwe mensen. Wij zijn altijd in voor gezelligheid en maken overal een feestje van. Genieten zit in de kleine dingen, toch?

We zijn beide twintigers en student. Na een paar jaar lange afstand relatie gingen we samenwonen in een knus studentenhuis. Helaas nemen we nu afscheid van ons fijne plekje, maar niet voordat we een dik afscheidsfeest hebben gegeven! We nemen namelijk de grote stap en zetten ons drukke studentenleventje tijdelijk stop voor een nieuw avontuur. Een wereldreis!

Menu