fbpx

Blog

'zakkenroller gepakt
op naaktstrand'

sander blogt over blootgewone onderwerpen

Ik werk al jaren als theaterdocent op middelbare scholen. En om de leerling rustig kennis te laten maken met het spelen van toneel, begin ik veilig met groepsopdrachten waarin de hele groep vijf tellen de tijd krijgt om een krantenkop uit te beelden in een stilstaand beeld (tableau).

En net als dat ik bij ‘vrouw bevalt van nijlpaard in een veel te kleine ambulance’ vraag wie er weleens in een ambulance heeft gelegen, vraag ik bij de ‘foto’ van ‘zakkenroller gepakt op naaktstrand’ wie er weleens op een naaktstrand is geweest.

Omdat de NFN Open & Bloot in bijna elke publicatie schermt met ‘2,5 miljoen Nederlanders recreëren weleens naakt’, zou er procentueel toch tussen de leerlingen ook weleens een naaktrecreant moeten zitten? Nou, dat valt in de praktijk best tegen.

De reacties blijven meestal beperkt tot een lacherig ‘we zijn er een keer per ongeluk over heen gelopen’, waarna klasgenoten vaak aansluiten met vergelijkbare ‘spannende’ verhalen.

Toch niet zo gek

Dergelijke reacties kun je verwachten van brugklassers; die komen daar niet openlijk voor uit, het is immers een kwetsbare leeftijd. Hoewel…

Ik blijf deze gesprekken voeren, omdat ik in deze steeds preutser wordende maatschappij vind dat wanneer je er normaal over praat, het vaak helemaal niet zo gek is als dat men in eerste instantie denkt. Onbekend maakt immers onbemind.

Er is altijd wel een leerling die vraagt ‘of ik dan weleens op het naaktstrand ben geweest’. Daar reageer ik open en eerlijk op met ‘dat ik inderdaad altijd naar het naaktstrand ga’. Die reactie verwachten ze meestal niet en zorgt in negen van de tien keer dat de sfeer direct omslaat.

Puberaal gegiechel verandert in serieuze blikken. De wat brutalere leerling vraagt dan meestal nog lacherig of ik daar dan ook zonder kleren op het zand ga liggen. Daarop antwoord ik dan dat dat het makkelijkste is op het naaktstrand. Want als iedereen bloot is, is bloot helemaal niet spannend of bijzonder meer. Degene die afwijkt valt op. Eigenlijk is bloot ‘niks aan’.

Bloot is ineens normaal

Met elke groep leerlingen, die na vijf tellen nadenken deze woordspeling begrijpt, krijg ik eigenlijk altijd de leukste gesprekken. Ik vertel ze dat ik ook niet met mijn zwembroek in bad ga zitten, in de sauna (waar ik graag naar toe ga) ook iedereen naakt is en het heerlijk is om gewoon egaal bruin te worden.

Laatst was er een leerling die dat beaamde. ‘Doe jij dat dan ook’, vroegen zijn klasgenoten. ‘Ja’, was kort en krachtig zijn antwoord. ‘O’, was de even zo korte reactie. Bloot was ineens normaal.

En die zakkenroller? Die wordt in deze opdracht altijd opgepakt. Die valt natuurlijk op een naaktstrand gelijk door de mand…

Sander

Selfmade naaktrecreant

Sander is al vele jaren naaktrecreant en deelt zijn verwondering en humoristische kijk op bloot recreëren in zijn blogs.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu