fbpx

Blog

Een winterse sauna ervaring

Floor blogt over haar Franse blootcamping

Afgelopen zomer was de sauna vanwege het COVID-19 virus buiten gebruik op onze camping. Voor veel gasten was dat een teleurstelling, vooral wanneer de nachten wat frisser waren. Logisch, want het gebruik van een sauna is écht van toegevoegde waarde in het ervaren van ‘bloot’. Het ritueel an sich; heel warm worden, afkoelen en dan rusten, dwingt je er toe even helemaal te ontspannen. Echt even niks te doen. Je gedachten laten gaan en je lichaam rust gunnen.

Zelf proberen wij, als de camping niet geopend is, elke zaterdagavond in de sauna te gaan. Dat is een afspraak die we met onszelf hebben gemaakt, zodat we het ook echt doen. Het is een luxe die we onszelf gunnen. Het gebouwtje staat gelukkig niet zo ver van ons huis. Dat maakt de drempel iets minder hoog om er op de koude dagen naartoe te lopen. Het liefst stoken we de sauna tot 80 graden. In de winter kan dit wat meer moeite kosten, dan koelt de sauna door de weeks namelijk af naar de buitentemperatuur.

Blog Floor Sauna in de winter

“Vijftien centimeter kraakverse sneeuw lag te wachten op mijn opgewarmde lichaam! Ik deed twee stappen naar buiten in de ijskoude witheid en liet me achterovervallen.”

Het allerlekkerste vind ik om na de sauna buiten af te kunnen koelen. Gewoon huppakee, koud afdouchen onder de buitendouche van ons kleine zwembad. Zolang er geen vorst is natuurlijk, want als het vriest moet het water van de leidingen.

Ik sta dan onder een donkere hemel, bezaaid met sterren. Doordat de terreinverlichting uitstaat is de camping stikdonker. Alleen de buitenlampen van de sauna en ons huis branden. Met een beetje mazzel ‘oehoet’ er ergens een bosuil in een boom. Of hoor ik een ree ‘blaffen’. Het ijskoude water klettert genadeloos over mijn hete lijf. Daarna droog ik me af, strek ik me uit in een ligstoel, sluit mijn ogen en probeer een beetje weg te dommelen. Mijn lichaam van top tot teen voelen tintelen, dat is een geweldige sensatie!

Afgelopen winter had het gesneeuwd, dus besloten we het water van de douche af te sluiten. Vijftien centimeter kraakverse sneeuw lag te wachten op mijn opgewarmde lichaam! Ik deed twee stappen naar buiten in de ijskoude witheid en liet me achterovervallen. Bewegend met mijn armen en benen in de sneeuw maakte ik een engel. De voorkant van mijn lichaam heb ik helemaal ingesmeerd met sneeuw. Als een soort fijne scrubbehandeling schuurde het over mijn huid. Eenmaal weer afgedroogd binnen tintelde mijn hele lichaam. Het was een andere ervaring dan ‘gewoon’ koud afdouchen of in een koud dompelbad springen.

Natuurlijk hoop ik dat de sauna aankomend seizoen weer gewoon open kan en dat al onze gasten kunnen genieten van deze heerlijke ontspannende ervaring!

Blog Floor Sauna in de winter
FLOOR

Floor

Even voorstellen

Ik ben Floor Nusink. In april 2017 ben ik met mijn gezin in Frankrijk gaan wonen en werken. We zijn nu twee-en-een-half jaar verder en inmiddels hebben we Domaine de la Gagère overgenomen. We wonen met veel plezier in een klein paradijsje, 10 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, aan het eind van een smalle kronkelweg. Hier genieten we in de winter van de rust en de natuur en in de zomer van de bedrijvigheid en gezelligheid die alle gasten met zich meebrengen.

Voordat we naar Frankrijk verhuisden werkte ik als kennismanager bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2014 schrijf ik blogs op floraweblog.nl en ik ben bezig een roman te schrijven. 

Menu