fbpx

Blog

Waddenvrijheid

sander blogt over blootgewone onderwerpen

Al jaren kom ik op de Wadden, maar wadlopen had ik nog nooit gedaan. Het idee alleen al: tot je middel in de modder, schurend zand in je broekspijpen en dan geen meter vooruit komen… Dat is echt niets voor mij! Terwijl ik toch best wel sportief ben: ik loop graag hard, doe drie keer per week aan fitness en zwem regelmatig.

Tot afgelopen zomer. Toen las ik namelijk dat er een tocht zou zijn van Lauwersoog over het wad naar Schiermonnikoog. Van de vaste wal naar een eiland lopen, dat leek mij geweldig! Een sporter stelt zichzelf graag doelen en het behalen van het eiland als einddoel leek mij een sportieve uitdaging.

Er zijn verschillende organisaties die deze tocht organiseren, maar dat schurende zand in mijn broekspijpen hield me tegen. Totdat ik zag dat NFN Open & Bloot vanuit haar merk Natuurlijk! NFN deze oversteek ook organiseerde.

Blote oversteek

Ik twijfelde geen moment en trok mijn stoute schoenen aan, want dat is ook daadwerkelijk het enige dat je aan hebt. Het wad kan namelijk schelpen, krabben en andere scherpe ellende met zich meebrengen, waardoor een paar all-stars of stevige wandelschoenen een voorwaarde zijn.

Vanaf Leeuwarden vertrok ik met de bus naar Lauwersoog, waar ik gastvrij door de organisatie werd begroet. Ik kreeg een flesje water, een rol DEXTRO én de mededeling dat we niet helemaal van Lauwersoog naar Schier konden oversteken.

De vaargeul, waar o.a. de veerdienst doorheen vaart, moesten we oversteken per boot. Vanaf het moment dat die boot het zeegat uittrok, trokken wij ook alles uit en begon onze blote oversteek.

Al wandelend raakte ik al snel aan de praat met anderen. Ik was alleen, maar heb me daar midden op het wad geen enkel moment alleen gevoeld. Zoals het al snel bij naaktrecreatie gaat, spelen respect en vrijheid een belangrijke rol.

Als Mozes midden in de Dode Zee heb ik de geuren en kleuren van het wad opgesnoven en op me in laten werken. Wat een vrijheid, wat een uitzicht! En wat fijn om dit als ‘Adam’ te mogen beleven. Een ervaring die ik niet had willen missen.

En dat schurende zand op de blote huid en tot je middel in de modder? Er zijn wellnesscentra die daar hele treatments van hebben gemaakt. En dat is niet voor niets, want het was heerlijk!

Waddenvrijheid!

Sander

Selfmade naaktrecreant

Sander leerde naaktrecreatie kort geleden kennen en deelt nu zijn verwondering en humoristische kijk op dit onderwerp in zijn blogs.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu