fbpx

Blog

Een volle camping in coronatijd

Floor blogt over haar Franse blootcamping

Eind mei 2020 kregen we op dinsdagochtend het verlossende telefoontje van het gemeentehuis: de prefect heeft afgekondigd dat campings in ons departement open mogen voor gasten die in een straal van 100 kilometer wonen. We sprongen een gat in de lucht! Het weekend erna was het Pinksteren en zou het 30 graden worden. Er zijn vast wel een paar Franse gasten die staan te springen om na 10 weken lockdown eindelijk naar een mooie blootcamping te mogen, dachten we. De voorbereidingen begonnen: de schoonmaakster maakte het sanitair gebouw in orde en de huisjes werden onder handen genomen. Dat was een flinke klus, want de meesten waren al negen maanden niet verhuurd! Op Facebook plaatsten we een aankondiging dat we die vrijdag open zouden gaan. De restaurants mochten toen alleen afhaalmaaltijden bereiden, dus ik belde onze kok: kon hij dit weekend al komen? Dat kon! Zo snel kan het gaan; van totale stilte naar het heerlijke gegons van allerlei activiteiten.

Blog Floor BlootGewoon

“Zo snel kan het gaan; van totale stilte naar het heerlijke gegons van allerlei activiteiten.”

De camping coronaproof maken

Op de dag dat we opengingen werd bekend gemaakt dat vanaf 2 juni campings weer Fransen uit het hele land mochten ontvangen. Ook mochten de restaurants hun deuren weer openen. Allemaal goed nieuws, maar helaas bleef de camping door het slechte weer leeg. Fransen gaan nu eenmaal alleen op vakantie met mooi weer en dat geldt zeker voor de bloteriken. Maar we gingen niet bij de pakken neerzitten, want nu hadden we wat extra tijd om de camping verder op orde te krijgen. We moesten maaien, onkruid wieden en personeel moest aangenomen worden. Om gasten te mogen ontvangen moesten er verschillende maatregelen getroffen worden. Dit kwam eigenlijk gewoon neer op het gebruiken van je gezond verstand. Mensen moeten afstand kunnen houden, vooral binnen. Dus de douches en wastafels werden om en om afgesloten. Gelukkig hebben al onze sanitair gebouwen ruimte tussen het dak en de muren, dus er kon goed gelucht worden. Voor het zwembad gold een maximum van drie mensen per twee vierkante meter. Dat kwam in ons bad neer op meer dan 80 mensen… Dat past nauwelijks!

Blog Floor BlootGewoon

In de receptie en het winkeltje mocht maar één persoon, stel of familie tegelijkertijd naar binnen. In het restaurant moesten mensen apart aan een tafel kunnen zitten, tenzij ze zelf aangaven samen te willen eten. Dat konden we allemaal regelen. Alleen de sauna hielden we dicht. Hier mocht maar één stel per keer in en tussendoor zouden we moeten desinfecteren. Dat konden we helaas niet georganiseerd krijgen. Ook de mondmaskerplicht hebben we ingevoerd in het winkeltje en het restaurant, dat verliep gelukkig zonder gedoe. Soms moesten we iemand hierop aanspreken, maar daar maakte niemand een probleem van.

Een zonnige en gezellige zomer

En toen was het zo ver: vanaf maandag 15 juni gingen de grenzen van Frankrijk open voor buitenlands vakantieverkeer! De temperatuur steeg en de kampeerders kwamen langzamerhand onze richting op. We hadden zo’n 40 plaatsen bezet, ongeveer een derde van de camping. Het weer in Nederland sloeg om en bij ons bleef het zonnig en warm. Dus vanaf de tweede week van juli raakte de camping lekker vol. 

Blog Floor BlootGewoon

Alle gasten waren zo blij dat ze weer op vakantie mochten. De beperkende maatregelen waren kennelijk geen belemmering voor een ontspannen vakantie. Iedereen genoot van het zalige weer, het zwembad, de natuur en het restaurant.

Maar toen, eind augustus, stak het virus her en der in Europa opnieuw de kop op. Spanje kreeg code oranje voor de Nederlanders. Ook bepaalde gebieden in Frankrijk, waar grote naturistenterreinen liggen, werden oranje. Bij ons bleef het mooi weer en gasten die hier normaalgesproken in september alleen een tussenstop maken, bleven nu wekenlang. Ook organiseerden we nog een weekend voor de bloot-verenigingen uit de regio. Hierdoor hadden we een onverwachte verlenging van het vakantieseizoen en werd het al met al, ondanks het covid-19 virus en de beperkende maatregelen, een heerlijke lange zomer voor vele bloteriken en deze tevreden campingeigenaar!

FLOOR

Floor

Even voorstellen

Ik ben Floor Nusink. In april 2017 ben ik met mijn gezin in Frankrijk gaan wonen en werken. We zijn nu twee-en-een-half jaar verder en inmiddels hebben we Domaine de la Gagère overgenomen. We wonen met veel plezier in een klein paradijsje, 10 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, aan het eind van een smalle kronkelweg. Hier genieten we in de winter van de rust en de natuur en in de zomer van de bedrijvigheid en gezelligheid die alle gasten met zich meebrengen.

Voordat we naar Frankrijk verhuisden werkte ik als kennismanager bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2014 schrijf ik blogs op floraweblog.nl en ik ben bezig een roman te schrijven. 

Menu