fbpx

Dossier

prettig, veilig bloot

Waar staat het prettig bloot-label voor?

Zonder kleren kun je je extra kwetsbaar voelen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op een veilige manier bloot kan recreëren. Om deze veiligheid zoveel mogelijk te garanderen maakt NFN Open & Bloot diverse afspraken met organisaties en naaktrecreanten. Zodat jij zonder zorgen uit de kleren kunt op je vakantieadres en andere blootlocaties. Dit moet je weten over het Prettig Bloot-label.

Bron: magazine BlootGewoon! #15 – juni 2024 
Beeld: Van Santen & Bolleurs

In Nederland voeren bijna alle verenigingsterreinen en een groot aantal campings en accommodaties het Prettig Bloot-label. En ook zo’n twintig vakantielocaties elders in Europa hebben dit label ontvangen.

De Nederlandse belangenorganisatie voor naaktrecreatie NFN Open & Bloot geeft het Prettig Bloot-label sinds 2011 uit en maakt jaarlijks duidelijke afspraken met de deelnemers over de gewenste omgangsvormen op de blootlocatie. Bijvoorbeeld over hoe iedereen zich welkom voelt en dat iedereen naaktrecreatie op een prettige manier kan beleven. En over hoe om te gaan met ongewenst gedrag.

Het label gaat niet over krakkemikkig sanitair of een smerig zwembad. Hier is namelijk al landelijke wet- en regelgeving voor.

Uniek in de wereld

Christine Kouman, directeur-bestuurder van NFN zegt hierover: ‘Onze samenwerking met de Prettig Bloot-locaties is uniek in de wereld van blootrecreatie. Een Prettig-Bloot-locatie is gastvrij, veilig en er wordt rekening gehouden met het welzijn van de natuurlijke omgeving. Er is wederzijds respect, duidelijkheid en altijd openheid van zaken.’

‘En zeker niet onbelangrijk en wat ik graag nog wil benadrukken: iedereen met een NFN-jaarkaart en een geldig ID-bewijs is ongeacht reissamenstelling welkom op deze locaties. Of je nu alleen reist of met een groter gezelschap, dat maakt dus niet uit.’

Prettig Bloot-locaties herkennen

Prettig Bloot-locaties herken je aan dit logo. Op de locaties hangt ook een gevelbordje met jaarsticker en het logo staat daarnaast ook op de website van de betreffende locatie. Op de wereldwijde locatievinder BlootKompas! vind je de locaties door onder ‘Bijzonderheden’ het filter ‘Prettig Bloot-locatie’ aan te vinken.

Op de site van NFN vind je meer informatie over het label, een handige online brochure over wat je mag verwachten op en van een Prettig Bloot-locatie, informatie over het NFN-Veiligheidsprotocol en over hoe jij zelf kunt handelen.

Wanneer je lid wordt van NFN stem je in met het NFN-Veiligheidsprotocol. Ook alle bij NFN aangesloten verenigingsterreinen hebben zich hieraan te houden. Doel van dit protocol is om een zo veilig mogelijke omgeving te scheppen en meldingen van ongewenst gedrag overal op dezelfde manier en transparant te behandelen.

Natuurlijk behoor je iedereen altijd met respect te behandelen en niemand iets aan te doen waar die ander niet van gediend is. Maar wat als dit niet gebeurt? Word je bijvoorbeeld gepest? Gediscrimineerd? Lichamelijk of geestelijk bedreigd? Of word je tegen je zin gefotografeerd of gefilmd? Dit soort zaken moet je volgens het Veiligheidsprotocol altijd melden. Niet alleen als je zelf het slachtoffer bent, maar ook als je er getuige van bent.

Onafhankelijke veiligheidscommissie

Doe dit altijd eerst bij de leiding van de locatie en eventueel ook bij NFN. Bij ernstige gevallen wordt uiteraard altijd de politie gewaarschuwd. Andere zaken komen terecht bij de onafhankelijke NFN-Veiligheidscommissie. Deze start een onpartijdig onderzoek. En als hieruit blijkt dat iemand zich volgens de definities van het Veiligheidsprotocol heeft misdragen, dan leidt dit tot een schorsing voor korte of lange tijd.

De NFN-jaarkaart wordt dan ingenomen en de persoon in kwestie heeft dan geen toegang meer tot de Prettig Bloot-verenigingsterreinen en evenementen en activiteiten van NFN. Alleen zo kunnen we de locaties zo veilig mogelijk houden.

Meer lezen?

Bovenstaande uitleg over het Prettig Bloot-label is een deel van een uitgebreider artikel, dat oorspronkelijk in BlootGewoon! magazine #15 gepubliceerd werd. De volledige tekst - met daarin ook tips over hoe je zelf kunt handelen bij onveilige situaties - is ook te lezen op de site van NFN Open & Bloot.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu