fbpx

Blog

Open praten over bloot

sander blogt over blootgewone onderwerpen

Wellness is hot! Letterlijk en figuurlijk. Een dagje wellness is inmiddels een heel alledaagse vrijetijdsbesteding. Je kan er dus ook ‘gewoon’ over praten. Als je na het weekend tegen je collega’s zegt dat je naar de sauna bent geweest, vraagt men eerder naar ‘welke’ dan dat ze je raar aankijken met een blik van ‘O, ben jij er zo één?’.

Je kunt er inmiddels ook open en eerlijk over zijn of je op een ‘blootdag’ of een ‘badkledingdag’ bent geweest. Soms hoor je dat mensen badkleding prettiger vinden. Daar lijnrecht tegenover staat dan vaak iemand die uitvaart tegen de combinatie ‘badkleding en sauna’ en vervolgens hardop alle aanwezigen probeert te overtuigen dat badkleding in de sauna echt ‘not-done’ is.

Zo makkelijk praten we anno 2024 al over bloot; wat een vooruitgang… Hoewel, is dat eigenlijk wel zo?

Maatschappelijk geaccepteerd  bloot

Ik denk dat het allemaal niet zo open en bloot is als dat het lijkt. Zolang je de massa maar volgt en mee gaat in wat er maatschappelijk geaccepteerd wordt, is er niets aan de hand.

Hoe zit dat eigenlijk met het naaktstrand en bloot op vakantie? Zijn we daar net zo open over tegen onze collega’s en familie? Want of je nu in de sauna, op het strand of op de camping alles uittrekt: bloot is bloot. Toch?

Dat blijkt in de praktijk toch niet zo makkelijk weet ik uit eigen ervaring. Alles uitrekken en poedelnaakt langs de branding lopen, met de kans dat je ‘weet ik wie’ tegen het lijf loopt, vinden we doorgaans minder eng dan dat je er aangekleed voor uitkomt dat je naaktrecreant bent, naar het naaktstrand of de blootcamping gaat. Wat is dat toch?

Normaalste zaak van de wereld voor velen

Laat ik voorop stellen dat collega’s, vrienden en familie niet alles hoeven te weten. Je kunt het hier ook niét over hebben. Maar daar gaat het mij niet om. De vraag is: waarom we er niet gewoon over doen, het zo moeilijk is om daar open over te zijn.

Overal waar je geheimzinnig of gesloten over doet kan het idee wekken dat het gek is wat je doet. Terwijl naaktrecreatie voor mij (en 2,5 miljoen Nederlanders met mij) de normaalste zaak van de wereld is.

Ik denk dat het ‘aangekleed’ over ‘bloot’ praten ongemakkelijker is, dan dat je met gelijkgestemden al bloot bent (tenzij het sociaal of maatschappelijk is geaccepteerd zoals de sauna). En loop je naakt langs de vloedlijn en kom je een bekende tegen, dan ben je altijd nog in de meerderheid en sta je gevoelsmatig sterker.

Bleek dat ik niet de enige was..

Ik ben er in beginsel ook niet open over geweest. Tot ik me een keer versprak. Ik flapte het eruit en stond op het punt om door de grond te zakken, tot men geïnteresseerd en begripvol reageerde en zelfs met eigen ervaringen kwam.

Bleek dat ik niet de enige was die na de blote ervaring in de sauna of op het strand het naakt recreëren verder was gaan ontdekken…

Inmiddels ben ik er gewoon open over, maar ik loop er niet als een evangelist mee te koop. Ik ga er niet omheen draaien als men vraagt ‘naar welk strand ik dan ga en waar dat strand dan is’ of ‘hoe die camping dan heet’. Mijn ervaring is inmiddels inderdaad dat ‘hoe normaler je erover praat, hoe normaler erop gereageerd wordt’.

Eigenlijk geldt dat niet alleen voor naaktrecreatie maar voor alle ‘voor buitenstaanders aparte gewoonten, interesses en hobby’s’ die men er op na houdt. Probeer het maar eens; zo raar is naaktrecreatie niet!

Sander

Selfmade naaktrecreant

Sander is al vele jaren naaktrecreant en deelt zijn verwondering en humoristische kijk op bloot recreëren in zijn blogs.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu