fbpx

Op reis naar binnen

De monnik Siddhartha gebruikte 500 jaar voor Christus al yogahoudingen om zich voor te bereiden op zijn langste meditatiesessie ooit. Onder een bodhiboom in het warme en verre India raakte hij na 45 dagen meditatie verlicht en werd bekend als de Boeddha. Terwijl hij daar zo zat, had hij nooit kunnen weten dat 2.500 jaar later yoga hipper dan ooit is…

Bron: magazine BlootGewoon! #10  juni 2022

Matjes, leggings, kussentjes, wierook: de winkels liggen vol met yogaspullen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een yogalesje mogelijk: van je lokale sportschool tot de blootcamping, van yoga op een supboard tot yogales tussen de geiten. Ben je moe en overprikkeld? Dan word je aangeraden toch eens plaats te nemen op de yogamat. We kunnen één conclusie trekken: yoga is here to stay.

Ria Suyderhoud is al bijna 35 jaar yogadocent en heeft de opkomst van yoga in Nederland van dichtbij meegemaakt. Ze kwam er in de jaren 80 voor het eerst mee in aanraking in Amsterdam. Inmiddels heeft ze haar eigen studio in Zwolle. “Ik weet nog dat ik mijn familie probeerde uit te leggen dat ik yogalerares wilde worden,” zegt Ria. “Ze moesten hard lachen en vonden het vooral heel zweverig. Gelukkig heeft yoga het ‘geitenwollensokken’-imago de afgelopen tien jaar van zich af weten te schudden.”

Win het boek 'Een reis naar binnen'

Van yogadocent Ria Suyderhoud mogen wij drie exemplaren van haar boek weggeven! Wil jij kans maken? Kijk in magazine BlootGewoon! hoe je mee kunt doen aan de winactie.

Yoga zonder het yoga te noemen

In India is het beoefenen van yoga altijd normaal geweest, maar in Europa niet. “Al doen we hier in Nederland wel al honderden jaren aan gymnastiek,” zegt Ria. Yoga zonder het yoga te noemen. “In de basis is dat hetzelfde. Met rekken en strekken warm je je lichaam op. Dat is goed voor je organen, zoals je hart en longen. Het maakt je weerbaarder, pept je immuunsysteem op en het houdt het weefsel tussen je gewrichten soepel. Daardoor word of blijf je lenig.”

Volgens Ria draait yoga om de intentie waarmee je de mat op gaat. Om je koppie dus. “Als je de oefeningen met je volle bewustzijn doet, kun je de voordelen ervan beter in je opnemen. Yoga is méér dan bewegen op een mat. Het staat voor verbinding. Yoga nodigt je uit om een reis in jezelf te maken. Laag voor laag. Wat dat betreft maakt het niet uit of je naar eigen behoefte beweegt of een yogales op YouTube volgt.” Fijn aan yoga is volgens de docent uit Zwolle dat het voor vrijwel iedereen toegankelijk is. “Of je nu wat ouder bent, wat zwaarder, lenig of heel stijf: dat maakt allemaal niet uit.” Zolang je naar je lijf luistert en niets forceert, kun je yoga in principe niet fout doen. “Het element van bewustzijn in de yogafilosofie zorgt ervoor dat je met andere ogen naar de wereld om je heen kijkt. Je bouwt een rustmoment in je drukke dag in en leert beter voelen wat je lijf en geest nodig hebben. En of je dat nu in een klasje wil ervaren of lekker bloot in je achtertuin: het is allemaal yoga en het biedt allemaal dezelfde lichamelijk en geestelijke voordelen.”

'Yoga nodigt je uit om een reis in jezelf te maken'

In het hier en nu

Van oudsher gebruiken monniken uit India en Tibet yoga vooral om zich voor te bereiden op meditaties. “Veel van de houdingen worden gezien als natuurlijke houdingen,” legt Ria uit. “Dat betekent dat je ze lang vol kunt houden.” In het Sanskriet wordt zo’n houding een asana genoemd. Asana voor asana werd het lichaam klaargestoomd voor ellenlange meditatiesessies; die konden wel dagen in beslag nemen. Vandaag de dag is yoga niet meer per sé een voorbereiding op meditatiesessies, maar mediteren kan je nog steeds helpen om meer rust te ervaren. Ria: “Wil je dat proberen, dan kun je beginnen met iets simpels als de kaarsmeditatie. Richt al je aandacht op een kaars voor je en merk op hoe het steeds stiller in jezelf wordt.” De snelste vorm van meditatie is volgens Ria even op je in- en uitademing letten. “Dat kun je zelfs op de wc doen of in een drukke trein. Je komt erdoor in het hier en nu en dan kun je sommige situaties, zoals die drukke trein, beter aan.”

Mijmeren

Wil je yoga in je dag integreren, dan zijn de ochtend en voordat je gaat slapen goede momenten, zo heeft Ria ervaren. “Sta eens extra vroeg op om een paar yogahoudingen op je mat te doen,” zegt ze. “Ontdek hoe je je de rest van de dag voelt. Of creëer je eigen avondritueel door je yogaroutine te combineren met een lekkere wandeling.” Er zijn nog andere manieren om de innerlijke rust, die yoga je kan geven, langer vast te houden. “Geef woorden aan de gedachten die opborrelen tijdens yoga door ze in een dagboek te schrijven,” oppert Ria. “Doe een schrijfmeditatie of mijmer eens een tijdje in de avond. Dat deden onze voorouders ook toen ze nog niet werden afgeleid door televisies en telefoons. Dan zaten ze soms wel uren naar buiten te kijken hoe de zon onderging en het langzaam donker werd. Probeer het eens uit!”

Hatha, vinyasa en ashtanga

Op de menukaart van de lokale yogastudio vind je verschillende soorten yoga. Zoals Hatha yoga, dat wordt gezien als de basisvorm van yoga. Door de eeuwen heen zijn er veel andere vormen ontstaan. Zo is Vinyasa een meer dynamische vorm van yoga, net zoals Ashtanga yoga. Power yoga is een hele intensieve variant en lijkt daardoor meer op een workout. Bij Kundalini yoga wordt er veel gebruikgemaakt van chakra’s, mantra’s en ademhalingsoefeningen. Terwijl Yin yoga er juist voor zorgt dat je spieren zich kunnen ontspannen doordat je langer in bepaalde houdingen blijft. Wil je nóg meer rust, kies dan eens voor Yoga nidra. Dat is een begeleidende vorm van meditatie waarbij je geest op een diepere laag uitrust.

Ontdekken welke yogavorm bij jou past, is een kwestie van uitproberen. Ria: “Zoek een yogastudio bij jou in de buurt. Het liefst eentje waar meerdere soorten yoga worden aangeboden. Voel bij jezelf wat jij prettig vindt tijdens een yogales. De enige manier om dat te ontdekken, is door het te gaan doen. Ook online kun je heel veel mooie vormen van yoga uitproberen. Uiteindelijk is het doel van yoga dat je evenwicht in jezelf vindt. Op de mat en ook tijdens de rest van je dag.”

5 beginnersvriendelijke houdingen

1. Gemakkelijke houding (Sukhasana)

Blootgewoon Sleutelen aan jezelf Sukhasana

Ga op je matje zitten en strek eerst je benen recht voor je uit. Kruis nu je benen in een kleermakerszit. Houd hierbij je ruggengraat recht. Alsof er een touwtje vanaf je kruin naar het plafond reikt. Doe je ogen dicht en laat je handen op je knieën rusten. Dit wordt ook de meditatiehouding genoemd.

2. Lijkhouding (Savasana)

Sleutelen-2-Savasana

Ga op je rug liggen met je benen gestrekt. Je voeten liggen
breed en vallen ontspannen naar buiten. Armen liggen van
je lichaam weg met je handen open naar boven. Ontspan je
lichaam en focus op je ademhaling.

3. Kathouding I&II (Marjaryasana)

Sleutelen-3-Marjaryasana

Ga op handen en knieën zitten. Plaats je knieën recht
onder je heupen en je polsen onder je schouders. Op
een inademing maak je je rug hol. Op een uitademing
maak je je rug bol. Laat je leiden door je ademhaling.

4. Neerkijkende hondhouding (Adho Mukha Svanasana)

Sleutelen-4-Adho Mukha Svanasana

Zet je voeten en handen op de mat. Duw je heupen omhoog
zodat je een driehoek van je lichaam maakt. Druk hierbij
goed je voeten en je handen in de mat. Je stuitje wijst naar
het plafond. Zet je ellebogen en knieën niet op slot. Buig je
knieën als je voelt dat je te weinig ruimte hebt. Blijf in deze
houding zolang het goed voelt.

5. Kindhouding (Balasana)

Sleutelen-5-Balasana

Breng je billen naar je knieën. Buig naar voren en leg je voorhoofd
op de vloer. Je armen liggen naast je lichaam. Laat je schouders
ontspannen en laat ze richting de mat zakken.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu