fbpx

Blog

Gesprek met een insider

Jos & Aline bloggen over hun wereldreis

Op een blootcamping in Nieuw-Zeeland (Auckland Outdoor Naturist Club) leerden wij Martin (38 jaar) kennen. Hij is vijf jaar geleden naar Nieuw-Zeeland verhuisd en verliefd geworden op het land. Om een beter beeld te krijgen van naaktrecreatie in Nieuw-Zeeland hebben wij hem een paar vragen gesteld.

Hoe ben je met naaktrecreatie in aanraking gekomen?
Eerlijk gezegd ben ik er op reis mee in aanraking gekomen toen we bij toeval op een naaktstrand terecht kwamen. In eerste instantie was het een gek idee, maar na een prettige eerste ervaring ben ik echt op zoek gegaan naar locaties om bloot te kamperen. Daardoor heb ik uiteindelijk een hele fijne levensstijl ontdekt waar ik me erg prettig bij voel.

Naast blootcampings ben ik ook te vinden op stranden en af en toe ook bij watervallen/swimming holes als de omgeving het toe laat. In Nieuw-Zeeland is mijn favoriete plek Little Palm Beach op Waiheke Island, dit is een ontzettend mooi gelegen strand met een ontspannen sfeer.

“De Māori, de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland, liepen er altijd erg schaars gekleed bij.”

Wat zijn volgens jou de must do/see’s in Nieuw-Zeeland?
Het antwoord op deze vraag is echt oneindig lang! Nieuw-Zeeland is een ontzettend divers land dat ongelofelijk veel te bieden heeft. Het Noordereiland is uniek in de zin dat er geen andere plek ter aarde is waar de natuur zo is als hier. Een subtropisch klimaat met mediterrane temperaturen en planten en diersoorten die je nergens anders kunt vinden. Voeg daarbij het vulkanisme en je krijgt een uniek landschap. Het Zuidereiland heeft iets wat meer weg van de Alpenlanden en Noorwegen met ruige bergketens en fjorden.

Must-see’s zijn dan toch wel het Coromandel schiereiland, Rotorua (vulkanisme), Waitomo (gloeiwormen), Kaikoura en het gebied rond Queenstown & Wanaka.

Als we bloot zouden willen hiken, waar zijn volgens jou de beste plekken?
Het beste is om een route te kiezen waar de kans op tegemoetkomende wandelaars nihil is, of vroeg of laat op de dag te lopen. Dit heeft namelijk te maken met de wetgeving in Nieuw-Zeeland, je mag in Nieuw-Zeeland openbaar bloot zijn, zolang anderen er geen ongemak van ervaren.

De meeste Kiwi’s (inwoners van Nieuw-Zeeland, red.) zijn vrij open-minded en vinden dat iedereen moet leven zoals ze zelf willen. Er zijn echter wel degelijk groepen die vanuit met name religieus perspectief een probleem hebben met bloot. Er is in zekere zin wel een grotere mate van schroom en preutsheid, waarschijnlijk door de hoofdzakelijk Britse invloed in de cultuur.

Evenementen zoals ‘nude gardening day’, de ‘naked bike ride’ en ‘skinny dips’ komen soms in de media en men heeft dan vaak zoiets van “laat leven”. 

Hoe past bloot in de samenleving?
De Māori, de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland, liepen er altijd erg schaars gekleed bij. Toen de Europanen zich vestigden in het land is de conservatieve en religieuze denkwijze van dat tijdperk geforceerd ingevoerd en eigenlijk hebben de Māori daardoor een stukje identiteit verloren.

Gezien de Britse oorsprong is er met name bij de oudere generatie nog wel een gevoel van preutsheid. De vele immigranten uit met name Aziatische landen en de Pacifische eilanden hebben dat conservatisme nog veel sterker. Bloot is zeker niet zo gewoon als in Nederland of Duitsland.

Wat is het verschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland wat betreft bloot recreëren?
Ik denk dat de verschillende campings redelijk vergelijkbaar zijn. Het grote verschil zit in de wetgeving over bloot in het openbaar. Waar je in Nederland niet zomaar in je blootje over een willekeurig strand kunt wandelen kan dat hier wel.

Vind jij dat naaktrecreatie in de Nieuw-Zeelandse cultuur past? Of is het meer iets voor toeristen/migranten?
Er is zeker animo voor, maar de vele toeristen die op jaarbasis het land bezoeken zijn zeker een welkome bijdrage omdat het onze naturistenverenigingen helpt. 

JOS & ALINE

Even voorstellen

Wij zijn een eigenwijs, spontaan, zorgzaam koppel dat dol is op reizen. Het liefst zijn wij altijd onderweg. Op zoek naar gekke avonturen, lekkere biertjes (of wijntjes) en nieuwe mensen. Wij zijn altijd in voor gezelligheid en maken overal een feestje van. Genieten zit in de kleine dingen, toch?

We zijn beide twintigers en student. Na een paar jaar lange afstand relatie gingen we samenwonen in een knus studentenhuis. Helaas nemen we nu afscheid van ons fijne plekje, maar niet voordat we een dik afscheidsfeest hebben gegeven! We nemen namelijk de grote stap en zetten ons drukke studentenleventje tijdelijk stop voor een nieuw avontuur. Een wereldreis!

Menu