fbpx

Blog

Op blootvakantie: Bijkomen van een druk seizoen

Floor blogt over haar Franse blootcamping

Afgelopen zomer zijn we niet op vakantie geweest. Dat is logisch als je 12 uur per dag je eigen camping draait. Eind oktober hadden onze kinderen twee weken vrij van school dus we grepen onze kans. We zoeken altijd een zonnige blootbestemming op, liefst aan of dichtbij zee en niet al te ver weg. Dit jaar vliegen we naar Portugal. We vliegen vanaf Lyon naar Faro waar we een auto huren en dan nog twee uur naar het noorden rijden. Daar, op een heuvel ligt het blootresort Samonatura, waar we een huis hebben gehuurd. Het is een plek die weinig te wensen over laat. Er heerst een aangename temperatuur van rond de 20 graden. De tuin bloeit weelderig, met fuchsiaroze bougainville en mooie oranje hibiscus. Er kwetteren kleine vogeltjes die driftig van struik naar struik schieten en die je dus nooit ziet. Ons terras kijkt uit over de heuvels, in de verte zien we de Atlantische Oceaan. Soms is de zee verdwenen in een dikke mistbank. Als ik ‘s morgens naar buiten stap dan dringt de zoete geur van Eucalyptus mijn neus binnen. Verder groeien hier veel kurkeiken en grote laurierachtige struiken met kleine gele en rode vruchtjes. We kunnen eindeloos gebruik maken van de sauna en de hottub. Hier kunnen we ook eindelijk zelf genieten van een welverdiende blote vakantie. 

“Als ik ‘s morgens naar buiten stap dan dringt de zoete geur van Eucalyptus mijn neus binnen”

Idyllische stranden

Natuurlijk willen we met de kinderen ook naar het strand. Het is wel een stukje rijden. Maar dan heb je ook wat! Even ten noorden van het schattige vissersdorpje Porto Covo is het blootstrand Praia do Salto. De oceaan heeft in de rotsachtige kust kleine baaitjes uitgesleten, die gevuld met zand, idyllische stranden opleveren. In deze kom liggen we heerlijk uit de wind. De oceaan voelt koud, maar aangezien de lucht nog warm is, is het toch heerlijk regelmatig even te plonzen. De kinderen spelen eindeloos in de woeste golven en klimmen over de rotsen. Hier kan ik echt ontspannen. Het geluid van de golven die breken op het strand en tussen de rotsen zorgen voor een rustgevend gerommel. Waar de zon mij door en door verwarmt en ik weer weer een zomerse tint krijg. Ik lig beschermd tegen de wind, tussen hoge rotswanden (die gevaarlijk af kunnen brokkelen als ik de borden moet geloven). Ik lees zowaar een boek en sluimer half in slaap. 

'Het is toch veel te koud nu?'

Het grote voordeel van in deze periode op vakantie gaan is dat het overal zo lekker rustig is. De plaatsen zijn allemaal ingericht op hordes toeristen, maar meer dan een handjevol vakantiegangers is er nu niet meer te vinden. ‘Het is toch veel te koud, nu?’ oefent de caissière van de Lidl haar Engels met ons. Je komt vooral lokale mensen tegen op de markt, het blootstrand, in de restaurants en de dorpjes. Of Portugezen die op vakantie zijn in eigen land. Op Praia do Salto zien we drie vriendinnen van middelbare leeftijd, die een middagje bloot komen picknicken vlak aan het water en daarna in hun boek duiken, af en toe opkijkend naar onze spelende kinderen. 

De drie dames gaan echt de zee niet in! Een andere vaste strandgast raakt aan de praat. Hij werkt als ingenieur in de raffinaderij van de stad Sines, te noorden van Porto Covo. Na zijn werk komt hij geregeld een paar uurtjes zon pakken op het strand. Zodra de bewolking op komt zetten pakt hij zijn boeltje en wij doen hetzelfde.

Bijkomen

Terug op Samonatura worden we verwend door de eigenaars met wijn en zelfgemaakte yoghurt. Er zijn stapels badhanddoeken en badjassen en alle bedden zijn weer netjes opgemaakt. Samonatura is echt een plek om bij te komen van ons drukke seizoen. We hoeven niks, staren wat in de verte, spelen spelletjes, lezen boeken. In het informatieboek staat dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk bloot te zijn tijdens ons verblijf. En dat we onze kinderen ook zoveel mogelijk moeten stimuleren bloot te lopen. Gelukkig hoeven wij onze kinderen niet aan te sporen. Het doet me goed dat zelfs mijn dochter van 13 nog zo geniet van het bloot mogen zijn. Voorwaarden voor haar zijn dat het warm genoeg is en dat anderen ook bloot zijn. Zo hield ze op het strand eerst haar kleren aan toen een man verderop nog gekleed op op zijn handdoek zat. Totdat hij, duidelijk onwennig, zijn kleding toch uittrok. Getuige zijn spierwitte billen was hij het bloot nog niet helemaal gewoon!

FLOOR

Floor

Even voorstellen

Ik ben Floor Nusink. In april 2017 ben ik met mijn gezin in Frankrijk gaan wonen en werken. We zijn nu twee-en-een-half jaar verder en inmiddels hebben we Domaine de la Gagère overgenomen. We wonen met veel plezier in een klein paradijsje, 10 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, aan het eind van een smalle kronkelweg. Hier genieten we in de winter van de rust en de natuur en in de zomer van de bedrijvigheid en gezelligheid die alle gasten met zich meebrengen.

Voordat we naar Frankrijk verhuisden werkte ik als kennismanager bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2014 schrijf ik blogs op floraweblog.nl en ik ben bezig een roman te schrijven. 

Menu