fbpx

Blog

'Se promener nu' (bloot lopen)

Floor blogt over haar Franse blootcamping

Op onze camping is bloot gewoon. Maar wát gewoon is, dat is niet voor iedereen hetzelfde. Wij vinden het heel gewoon dat iedereen bloot moet kunnen zijn zoals hij of zij dat wil. 

Er zijn verschillende redenen waarom iemand niet bloot wil of kan zijn. Soms hebben we stellen te gast waarvan de één wel en de ander niet bloot wil recreëren. Wij hebben daar geen bezwaar tegen. Bij ons is alleen het gebruik van het zwembad en de sauna verplicht bloot. 

Afgelopen seizoen hebben we verschillende gasten aangesproken die toch met zwemkleding aan bij het zwembad waren. Dat vonden ze misschien niet zo leuk, maar dat is wel onze regel. Ook ons personeel loopt niet altijd bloot. Uit hygiënische en veiligheidsoogpunten moet veel van het werk gekleed gebeuren. Schoonmaakmiddelen, bosmaaiers en kokend heet eten gaan niet zo goed samen met een blote huid. En als we alleen overtuigde blootlopers aan zouden kunnen nemen, dan krijgen we zeker te weinig personeel in dienst! Uiteraard zoeken we altijd mensen die bij ons passen en die zeker geen problemen hebben met al het bloot om zich heen.

Er zijn ook mensen die niet meer bloot kunnen of willen vanwege een medische behandeling. Meestal is een operatie of een behandeling tegen kanker hetgeen roet in het eten gooit. Zo annuleerde afgelopen week een meneer zijn verblijf omdat zijn vrouw behandeld wordt voor borstkanker. Na een operatie, bestraling en chemokuur raadde de oncoloog blootstelling aan de zon af. “Het is het ergste wat je als naturist kan horen” schreef hij. ‘‘Maar liever niet komen, dan niet bloot kunnen lopen.’’

“Niet iedereen heeft dezelfde grens wat betreft kou en warmte”

Blote voeten wandelen

Er is ook nóg een ander uitgangspunt. Een potentiële gast vroeg per mail of het bloot lopen wel gerespecteerd wordt bij ons op de camping. Hij zei dat er steeds meer blootcampings zijn waar steeds minder mensen bloot verblijven. Ik antwoord dat bloot lopen op onze camping het uitgangspunt is.  Anders kunnen mensen immers beter naar een andere (kleren)camping gaan. Maar wij dwingen niemand om boven een bepaalde temperatuur zijn kleren uit te trekken. Ik moet er niet aan denken om kinderen die even iets aantrekken te verbieden om dat te doen. Of mensen te zeggen dat het te koud is om bloot te zijn. Dat niet iedereen dezelfde grens heeft wat betreft kou en warmte blijkt uit het volgende voorval. Vorig jaar ontving Tim in april ‘s morgens vroeg een leverancier. “Koud, he?” zei hij tegen de bezorger. Het was een graad of 4, maar de zon scheen. Tegelijk zag hij de bezorger grote ogen opzetten, hij draaide zich om. En daar liep een gast, die poedelnaakt zijn bestelde brood op kwam halen. Hij liet zich niet weerhouden door de frisse ochtendtemperatuur. Hij verbleef op een blootcamping en de zon scheen! Daarom is het niet aan ons de grens te bepalen, maar het is wel ons doel om iedereen in zijn waarde te laten.

Domaine de la Gagère is een ‘Prettig Bloot-locatie’. Dit is een accreditatie die door NFN Open & Bloot gegeven wordt aan locaties waar je op een prettig manier en met respect bloot kunt recreëren.

FLOOR

Floor

Even voorstellen

Ik ben Floor Nusink. In april 2017 ben ik met mijn gezin in Frankrijk gaan wonen en werken. We zijn nu twee-en-een-half jaar verder en inmiddels hebben we Domaine de la Gagère overgenomen. We wonen met veel plezier in een klein paradijsje, 10 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, aan het eind van een smalle kronkelweg. Hier genieten we in de winter van de rust en de natuur en in de zomer van de bedrijvigheid en gezelligheid die alle gasten met zich meebrengen.

Voordat we naar Frankrijk verhuisden werkte ik als kennismanager bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2014 schrijf ik blogs op floraweblog.nl en ik ben bezig een roman te schrijven. 

Menu