fbpx

zo heurt het
in de sauna

de etiquette

Allemaal leuk en aardig, zo’n sauna, maar er komen behoorlijk wat nieuwe omgangsvormen bij kijken. Met deze do’s en don’ts heb je de etiquette zo onder de knie.

Dit artikel is gepubliceerd in BlootGewoon! magazine editie 3 – 2018

de do's

Douchen voordat je ergens in gaat

Begin je saunabezoek altijd met een douche. Zo zorg je dat vuil en oud zweet, maar ook bijvoorbeeld bodylotion niet in de baden belandt. Je wilt toch niet dat een ander door jouw olievlek hoeft te zwemmen…

Laat je slippers buiten de sauna

De warme ruimtes blijven lekker schoon als iedereen z’n schoeisel buiten laat. Bovendien struikelt er dan niemand over een berg half gesmolten slippers. Zet je slippers dus netjes buiten naast de deur, ook als er verder nog niemand in de cabine zit.

Voeten ook op een handdoek

Ook al vind je je eigen pootjes nog zo fris, voor een ander zijn ze al gauw onsmakelijk. Wat in jouw ogen een onschuldig stukje eelt is, ziet er voor anderen uit als ontspoorde zwemmerseczeem met kalknagels. Neem dus een extra grote handdoek mee, zodat je voeten erop passen.

Roken op de daarvoor aangewezen plekken

We weten het: als roker wordt het je zelfs buiten steeds lastiger gemaakt. Toch zijn er in alle sauna’s in Nederland speciale plekken aangewezen om met gelijkgestemden van je sigaretje of sigaartje te genieten. Probeer in de gaten te houden dat je rook niet in de buurt komt van niet-rokers. Met name in de sauna komen mensen voor eucalyptusgeurtjes en frisse buitenlucht. Die zitten niet te wachten op sigarettenrook.

de don'ts

Een uitgebreid gesprek voeren

Deze staat echt in de top 3 van grootste saunabezoek-irritaties. Vooral vriendinnenclubjes hebben er een handje van om eindeloos te ouwehoeren. Kletsen zonder boze blikken doe je in het zwembad, in het restaurant, bij het voetenbad, in de tuin, bij de kluisjes, in de whirlpool… Eigenlijk overal behalve in de sauna.

Dicht tegen iemand aan zitten

Ja, daar op de middelste bank is nog mooi een plekje! Je wurmt jezelf tussen de warme lijven door en propt jezelf ertussen. Brrr… Doe. Het. Niet. Zweetdruppels – en in sommige gevallen hele straaltjes – van je buurman of -vrouw zijn echt niet lekker. Iedereen heeft zijn persoonlijke ruimte nodig en in de sauna nog net iets meer.

Liggen in de sauna als het druk is

Je kent ze wel: die mensen die languit op een bankje liggen, waardoor er eigenlijk niemand meer naast past. Natuurlijk mag je lekker liggen, maar positioneer jezelf een beetje naar de zijkant en schuif een beetje op als iemand er graag naast wil. Zo blijft het voor iedereen leuk.

Ligstoelen bezet houden

Scoort ook hoog in de top van sauna-ergernissen: niemand in de buurt te bekennen en toch liggen de ligbedden vol. Je zult zien dat als iedereen keurig zijn handdoek meeneemt, er altijd net een bedje vrijkomt wanneer jij wil gaan liggen. En zo niet, dan poedel je nog een extra rondje in het zwembad; je bent er tenslotte voor je ontspanning.

Op zoek naar een sauna?

Op onze locatievinder Blootkompas! vind je alle sauna's in Nederland, inclusief reviews van bezoekers.
Menu