fbpx

Bloot in Europa

Groen Groningen

Er gaat niets boven!

Als we de Gezonde Stad Index van 2022 moeten geloven, gaat er niets boven Groningen. De stad is al twee keer op rij uitgeroepen tot ‘Gezondste stad van Nederland’. Groen, ruim, schoon: Grunn vinkt alle hokjes af. Dompel jezelf een weekend onder in het noorden: prikkel je zintuigen, slenter door oude verhalen en doe nieuwe ervaringen op.

Tekst: Laura Louise Mulder
Bron: BlootGewoon #12 – 2023

Vind alle blootlocaties in Nederland

Vrijdagochtend – Alle neuzen wijzen naar het noorden

Begin je ontdekkingsreis in de gezondste stad van Nederland bij het Forum: een nieuw gebouw in hartje Groningen met tien verdiepingen. Dat Groningen een studentenstad is, voel je direct als je hier binnenstapt. Groepjes studenten studeren in de bibliotheek en in de centrale hal wordt volop koffie gedronken.

Maar het Forum biedt meer, waaronder wisselende exposities en debatten, vijf filmzalen en museum Storyworld, over strips en animatie. Voor hapjes en drankjes with a view kun je terecht in skybar NOK op de tiende verdieping. Eenmaal weer beneden buig je af naar de Groningen Store, het vernieuwde VVV-kantoor van de stad. Haal hier een van de gratis routeboekjes of download een online wandeling.

Vrijdagmiddag – Op de  voetjes

Groningen leent zich perfect voor een goede en stevige stadswandeling vol historie. Dat komt doordat Grunn een echte handelsstad was. Toen Amsterdam nog in opkomst was, was Groningen het epicentrum van de handel. En die rijkdom zie je nog steeds.

Ga terug in de tijd en wandel langs de Groningse hofjes, waar de armen, weduwen en zieken vroeger woonden. Of bekijk de oude pakhuizen op de Hoge der A en Lage der A, twee straten langs de Drentsche Aa, de vroegere waterweg van Drenthe naar Groningen. Met een beetje verbeelding zie je hier de middeleeuwse koggeschepen aanmeren.

Overal in de stad zie je de Martinitoren: een markante toren met een mooi verhaal. Je kunt – voor nog wat extra stappen – de toren beklimmen. Waar je uiteraard wordt getrakteerd op een prachtig vergezicht.

De stad nodigt uit om op de bonnefooi te slenteren, dus laat je vooral verrassen. Wil je liever goed voorbereid op pad, begin je weekendje Groningen dan op visitgroningen.nl. Hier vind je alles over de bezienswaardigheden, leuke plekken om te eten en te drinken en tips waar je kunt overnachten.

Vrijdagavond – Wellnessnachtje

Zo’n tip is om een wellnesshotel in het centrum te boeken voor je broodnodige blote uurtjes. Zo is er bijvoorbeeld The Market Hotel, waar je de wellnessruimte met Finse sauna en Turks stoombad per uur kunt afhuren. Hier kun je je ook uitgebreid laten kneden en schoonheidsbehandelingen ondergaan.

Een ander hotel met wellnessfaciliteiten is City Hotel Groningen. Stap je liever rechtstreeks vanuit de sauna je bed in? De twee Superior Suites in Boutique Hotel De Doelen beschikken allebei over een eigen Finse sauna. Dat is natuurlijk luxe ten top.

Sauna's in groningen

Wil je de randen van de provincie verkennen? Dan is een van deze wellnesscentra een fijne tussenstop:

SPA Loppersum

Te vinden in het groene Hogeland. Deze sauna is onderdeel van Hotel Spoorzicht & SPA en biedt onder meer een Red Cedar Sauna, Kelo sauna en Oregon Pine sauna.

Sauna Beauty Farm Midwolda

In Oldambt, met uitzicht over de landerijen en graanvelden. Enkele faciliteiten zijn de Turkse stoomgrot, houtgestookte buitensauna en een zoutgrot.

Thermen Bad Nieuweschans

In het uiterste oosten van de provincie. Met onder meer een Noorderlicht Sauna, hooisauna en een Sequoia Sauna. Bijzonder is ook het thermaalbad, waarvoor bronwater van 630 meter diepte wordt gepompt. 

Wellnessresort De Waterlelie

In Zevenhuizen, vlakbij de Friese en Drentse grens. Saunavariatie is er volop: je vindt hier onder meer een Zoutsteen sauna, Kruiden Tylarium en houtgestookte Kota.

Zaterdagochtend – Cultuur snuiven

Zin om je dag te beginnen met een museumbezoek? Vlakbij het station vind je het Groninger Museum, een gebouw dat je niet over het hoofd ziet. Extrovert, eigenzinnig en veelkleurig, dat is hoe het museum zichzelf omschrijft. En dat is precies wat je kunt verwachten van de exposities in dit museum. De tentoonstellingen wisselen regelmatig en focussen vooral op kunst, design en fotografie.

Na een rondje museum is het tijd om neer te zakken bij een van de talrijke cafés en restaurants op de Grote Markt, waar je je natuurlijk aan de lokale lekkernijen waagt. Hier in Groningen eet je wat het wad schaft, zeggen ze ook wel. Zoals zeekraal, oesters en kakelverse vis. Over kakelen gesproken: laat de bekende aaierbal niet liggen. Het gekookte ei in een krokant jasje is inmiddels uitgeroepen tot nationaal immaterieel erfgoed.

Hoor je vanuit het centrum de roep van het achterland, laat de stad dan in je rug en trek eropuit richting de Waddenzee.   

Zaterdagmiddag – Van wad tot stad

Tussen de stad en de wadden ligt het dorpje Winsum – ja, daar is er ook één van in Friesland –, dat in 2020 door de ANWB is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Hier kunnen ze je ook alles vertellen over de bijzonderste fiets- en wandelroutes in de omgeving. Bij camping en restaurant Marenland kun je een kano of boot huren. Of pak een supboard. De provincie kent een heel groot waternetwerk, dus je raakt niet snel uitgepeddeld.

Blijf je liever op het droge? Dan kun je een fiets huren en richting Zoutkamp trappen. Als je ergens lekkere vis kunt proeven, is het wel hier. Ooit lag dit vissersdorpje aan de zee, maar sinds de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 stroomt hier zoet water. Al fietsend beweeg je door het prachtige Reitdiepgebied. De plek waar vroeger, toen het nog zout water was, de handelsschepen doorheen trokken om Groningen te bereiken.

Zaterdagavond – Natuurlijk nachtleven

Onderdeel van het Waddengebied is Nationaal Park het Lauwersmeer. Daar kun je gratis een unieke wandeling maken die je trakteert op heel veel water, rietvelden en ruige graslanden. Misschien is dit dé plek waar jij transformeert tot vogelaar, want er leven meer dan honderd vogelsoorten in dit gebied.

Wil je een écht unieke ervaring opdoen tijdens jouw weekendje Groningen? Dan wacht je tot de zon ondergaat. Dan ontpopt het Lauwersmeer zich tot een Dark Sky Park, waarvan er maar twee in Nederland zijn. Hier wordt het nog écht donker. Op een heldere nacht zie je dan een spectaculaire sterrenhemel.

En voor the lucky ones: je kunt hier zelfs getrakteerd worden op het Noorderlicht. Voor begeleide nachtwandelingen met de boswachter kun je kijken naar de avontuurlijke expedities van Staatsbosbeheer.

Zondagmorgen – Lazy checkout

Wil je na kilometers slenteren, kanoën en fietsen je spieren ontspannen? Reken maar dat Groningen nog genoeg wellness- en naaktrecreatiemogelijkheden biedt. Dat kan ook bijna niet anders in de gezondste stad van Nederland. Weg stress, hallo ontspanning.

Zo kun je op een zomerse dag kiezen voor een duik bij een van de twee naaktstranden in de provincie. Zowel surf- en naaktstrand Meerwijck als naaktstrand Hoornse Plas liggen dichtbij het stadscentrum. Het laatstgenoemde strand ligt aan het Paterswoldsemeer, vlakbij de A28 van Utrecht naar Groningen. Grote kans dat je daar op de terugweg sowieso al langs rijdt. 

Zoek je liever de warmte en stilte op? Ook privésauna’s vind je natuurlijk in het centrum van Groningen. WellnessSPAnd 29, bijvoorbeeld. Hier boek je een relaxarrangement van minstens tweeënhalf uur, waarbij je jezelf tegoed doet aan de jazucci, Finse sauna, infraroodsauna en het Turks stoombad.  

Op ontdekking in Groningen

Zowel de echte stadjer – iemand die woont in de stad Groningen – als bewoners buiten de stad zijn trots op hun provincie. Nuchter, maar trots. Vraag je hoe ze over Groningen denken? Dan zullen ze zeggen: ’t kon minder. Groningen is een plek waar nog veel te ontdekken valt. Daarover kun je lezen, maar ervaren is nog beter. Agenda pakken dus!

BlootGewoon! magazine

Deze reisreportage stond in ons magazine BlootGewoon! editie 12.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu