Voor het eerst naar het naaktstrand
Tips voor de beginner

Het spookt al maanden door je hoofd en nu weet je het zeker: je wilt wel eens ervaren hoe het is om in je blootje op het strand te liggen. Met deze tips wordt het gegarandeerd een geslaagde dag. Deze tips vind je ook in het zomernummer van BlootGewoon! 2020.

TEKST:  Bernd Huijser en Laetitia Baars    
BEELD: Studio Stunner

1. Relax!

Het klinkt misschien raar, maar bloot is niet verplicht op het naaktstrand, al is het uiteindelijk wel de norm. Dus ben je hier voor het eerst? Leg je handdoek neer, orden je spulletjes, treuzel nog wat langer en trek pas je kleren uit op het moment dat jij eraan toe bent. Neem vooral ook de tijd om te zien hoe ontspannen andere strandgangers met hun naaktheid omgaan. Relax and go with the flow.

Voor het eerst naar het naaktstrand

2. Help! Een bekende

Je eerste reactie zal misschien zijn om je hoofd weg te draaien en op je buik te gaan liggen. Zij hier?! Maar zij zullen net zo verrast zijn als jij. En omdat het naaktstrand voor iedereen zo’n bewuste keuze is, hou je er juist vaak een heel leuk praatje aan over. Gewoon enthousiast zwaaien dus! Kun je daarna lekker tips uitwisselen over andere mooie blootbestemmingen.

3. Smeer niet te zuinig

Je huid insmeren met zonnebrandcrème deed je natuurlijk al. Maar nu zijn er een paar zones die in je leven zó weinig zon hebben gezien dat je ze echt niet wilt overslaan. Goed smeren dus! Dat je nu op het naaktstrand ligt, betekent trouwens niet dat je je huid non-stop moet blootstellen: heeft je velletje genoeg zon gehad, trek dan een shirt aan of kruip onder de parasol.

Voor het eerst naar het naaktstrand billen

4. Zoek een rustige plek

Zo’n eerste keer wil je niet te kijk liggen voor iedereen. En omdat bloot op het naaktstrand niet verplicht is, wandelen er langs de vloedlijn ook strandgangers in badkleding. Hoewel die daar echt niet zijn om jou te bespieden – ze weten meestal niet eens dat er een naaktstrand is – kun je je er toch onprettig bij voelen. Blijf daarom een stukje bij de vloedlijn vandaan.

5. Stokbroodje erbij

Lang niet alle naaktstranden hebben een strandtent in de buurt. Dit omdat de stranden vaak wat verder van de strandopgang liggen en ook te rustig zijn om een paviljoen rendabel te maken. Check dus van tevoren op www.blootkompas.nl of er een strandtent in de buurt is en neem anders je eigen proviand mee. Dat scheelt een stuk lopen. Moet je plassen? Geloof ons: dat doen alle andere blote strandgangers echt gewoon in zee.

Voor het eerst naar het naaktstrand picknick
Voor het eerst naar het naaktstrand kinderen

6. Kinderen mee?

Twijfel je of je je kinderen kunt meenemen? Niet nodig. Jonge kinderen tot een jaar of acht hebben vaak nog geen enkele last van schaamte. Pubers zonder ervaring doe je meestal geen plezier met een dagje blootstrand. Ze kunnen zich onzeker voelen over hun lijf en zijn bang om bekenden tegen te komen. Voor jonge kinderen is bloot echter net zo gewoon als gekleed.

7. Neem badkleding mee

Ja, je leest het goed. We hadden zelf ook niet gedacht dat we deze tip zouden geven. Maar voor de zekerheid je zwemkleding meenemen, kan best handig zijn. Als je je bloot toch niet op je gemak voelt, kun je tenminste gewoon nog je stranddag afmaken op het textielstrand. Maar ook als je een eindje wilt wandelen, of als je wat wilt halen bij een strandpaviljoen waar je alleen gekleed naar binnen mag. Nederland heeft welgeteld één strandtent waar je bloot welkom bent: Adam & Eva aan het naaktstrand in Zandvoort. Stel je een muziekje en wat aanspraak erg op prijs, dan is dit een goede plek om voor het eerst uit de kleren te gaan.

BlootGewoon magazine
BlootGewoon! magazine

Dit artikel verscheen in BlootGewoon! #6, hét lifestyleblad over vrijheid, ontspannen en lekker in je vel zitten. Bomvol artikelen over de thema’s: wellness, reizen, opinie en zelfbewust zijn. Steeds meer mensen ontdekken het ontspannen gevoel van bloot je vrije tijd doorbrengen. Laat je inspireren! 

Leden van NFN Open & Bloot krijgen dit magazine in de brievenbus. Of koop ‘m in de boekhandel of in onze webshop!

Ontdek de voordelen en word lid van NFN Open & Bloot

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dit ook? Sluit je dan aan, wij kunnen jouw support goed gebruiken.

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt jaarlijks automatisch verlengd. Voor jongeren tot 25 jaar is het lidmaatschap helemaal gratis! Voor het buitenland geldt er een toeslag in portokosten voor de verzending van de magazines van € 20,- binnen Europa en € 30,- wereldwijd per jaar. Bekijk hier de voorwaarden van het lidmaatschap en de algemene voorwaarden. 

Volg ons

Volg ons ook op social media. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en acties. Wij luisteren, reageren, delen en proberen jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Menu