fbpx

Veelgestelde vragen over naaktrecreatie

Kun je zomaar naar elke willekeurige blootlocatie toe? Wat doe je als je ongesteld bent en hoe zit het met de ‘blootregels’ als het weer omslaat? Als beginnend naaktrecreant zit je vast met veel van dit soort vragen. Gelukkig hebben wij de antwoorden!

Bron: magazine BlootGewoon! #14 – maart 2024 

Mag je zomaar overal naakt recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn.

Wat veel mensen niet weten, is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt.

Wat is het belangrijkste verschil tussen blootcampings en textielcampings?

Eigenlijk niet veel! Behalve dat er op een blootcamping geen (bad)kleding wordt gedragen! En de gasten doorgaans bewuster bezig zijn om de omgeving en het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op ‘gewone’ campings.

Verder vinden veel mensen de kampeerders op een blootcamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op (elkaars) bezittingen gelet. Zo kun je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen en haalt iemand je wasje binnen als het begint te regenen.

Zijn er – naast de blootcamping – nog meer manieren om bloot op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatievinder BlootKompas! vind je dus ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes. Er zijn ook aanbieders van busreizen en zeil- en cruisevakanties. Voor ieder wat wils!

Kan ik zomaar op alle blootlocaties terecht?

Op veel campings en andere vakantielocaties kun je (na reservering) gewoon verblijven. Maar op de meeste verenigingsterreinen is een NFN-jaarkaart nodig. Wél heb je natuurlijk toegang tot bijna alle naaktstranden en kun je vrijblijvend kennismaken met terreinen op de Landelijke Open Dag Naaktrecreatie die ieder jaar wordt gehouden.

Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. Je krijgt een persoonlijke NFN-jaarkaart bij een lidmaatschap van NFN Open & Bloot.

Hoe ga je ermee om als het koud wordt, moet je altijd bloot zijn?

Heel simpel, als je het koud hebt of als je (bijna) verbrand bent of als je het voor een activiteit fijner vindt, trek je gewoon kleren aan. Die gevoelsgrens of overweging ligt voor iedereen anders. Doe waar jij je prettig bij voelt!

De enige regel die op de meeste locaties geldt, is dat je bloot zwemt.

Ik heb een lichamelijke beperking. Wat nu?

Natuurlijk zijn er ook onder naaktrecreanten mensen met een lichamelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan een stoma, insulinepomp of een amputatie. Als je je letterlijk blootgeeft, zien mensen jouw beperking en dat kan best spannend zijn. Bedenk echter dat je niet de enige bent.

Mensen die vaak naakt recreëren zijn zich heel bewust van de diversiteit van lichamen en weten dat elk lijf wel ‘iets’ heeft. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. Hoe mooi is het als ze al jong leren dat geen enkel lijf hetzelfde is? En dat iedereen er mag zijn?

Wat moet ik doen als ik ongesteld ben op een blootlocatie?

Vrouwen worden nu eenmaal ongesteld en dat gebeurt net zo goed op blootlocaties. Bedenk dus dat je nooit de eerste of de enige bent! Het is ook niets om je voor te schamen. Veel vrouwen knopen het touwtje van een tampon omhoog of knippen ’m af. Je kunt ook een menstruatiecup gebruiken, die is niet zichtbaar.

Er zijn ook vrouwen die tijdelijks een slipje of een bikinibroekje aanhouden met eventueel een pareo of omslagdoek eromheen geslagen. Het is op blootlocaties echter niet toegestaan om te zwemmen in badkleding. Een handige tip is ook: ga tijdens je menstruatie op een donkere handdoek zitten. Mocht er dan wat mis gaan, dan valt het minder op!

Blootcampings hebben vaak ook een douchehokje met een deur ervoor, zodat je privacy hebt als je gaat douchen tijdens je menstruatie.

Mijn kind is nog niet zindelijk. Mag hij/zij wel een luier om?

Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn, houden lekker hun luier om en kunnen in het zwembad gewoon een zwemluier aan.

Hygiëne staat voorop!

Ik ben alleenstaand/alleengaand. Waar kan ik bloot terecht?

Locaties zijn zeker ook toegankelijk voor alleenstaanden of alleengaanden. Op sommige plekken wordt er helaas nog wel moeilijk over gedaan om met name mannen alleen toe te laten. Twijfel je? Raadpleeg dan vooraf aan je bezoek de gekozen locatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Of kies voor een locatie die een Prettig Bloot-accreditatie of -keurmerk voert. Eén van de voorwaarden is dat de eigenaren van de locaties elke bezoeker en zijn of haar beleving van bloot respecteren en dat veiligheid voorop staat.

Mijn partner wil niet bloot recreëren, maar ik wel. Wat nu?

Dit is een lastig dilemma dat kan gaan wringen in een relatie. We hebben wat ideeën op een rij gezet. Je kunt bijvoorbeeld naar het deel van het strand waar het naaktstrand overgaat naar textielstrand: jij lekker bloot, je partner comfortabel in badkleding.

Of ga naar een wellnessresort met een badkleding-mag-dag. Zo kan jij lekker zonder zwembroek en je partner mét. Vakantieplannen? Boek een vakantie op een camping of vakantieresort vlak bij een naaktstrand en plan voor jezelf een middag ongekleed zwemmen, wandelen en zonnen in. Of zoek naar een clothing optional locatie.

Tenslotte: vertel je partner, zonder hem of haar te willen overhalen, waarom je van bloot zijn zo gelukkig wordt. Als je partner weet hoe belangrijk dit echt voor je is, ontstaat er wellicht meer begrip.

Illustratie: Studio Stunner

BlootGewoon! magazine

Dit artikel komt uit ons magazine BlootGewoon! Heb je edities gemist? Bestel ze na in onze webshop!

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu