fbpx

Duitsland

Groen op pad met de treinGeen gedoe met parkeren, geen files, wél beenruimte. Met de internationale trein zoef je snel en comfortabel over de grens naar Duitsland, ons veelzijdige buurland. Reis met ons mee in de trein naar Duisburg, Frankfurt, Mainz en Berlijn en ontdek blootlocaties.

Duisburg

istock-657656504-scaled.jpg

Industriële waterstad

De eerste stad die de ICE International aandoet is Oberhausen, bekend van de kerstmarkten, maar halte nummer twee is de voormalige Hanzestad Duisburg. Je bent er al na krap tweeënhalf uur treinen. Deze stad aan de rand van het Ruhrgebied kent een industrieel verleden en dat zie je op veel plekken nog terug. De stad wordt omsloten door de Ruhr en de Rijn en zo kon Duisburg voor de oorlog uitgroeien tot een van de grootste Europese industriesteden. Nog steeds vaart Duisburg wel bij al dat water: de stad heeft vandaag de dag de grootste binnenhaven van Europa. Op culinaire tour Het binnenhavengebied ademt industrie en bedrijvigheid. De voormalige stalen pakhuizen en graansilo’s zijn omgetoverd tot musea, restaurants en bars. In dit levendige gebied is het hele jaar rond wel iets te beleven. In juni vindt hier het driedaagse Innenhafenfest plaats met als hoogtepunt een uitbundige drakenbootrace. In augustus proef je er wijnen tijdens het Duisburger Weinfest en in november en december wordt de binnenhaven omgetoverd tot kerstmarkt. Struin langs meer dan honderd kraampjes vol lekkers en handgemaakte snuisterijen, waag je op de schaatsbaan, luister naar livemuziek en maak een rondje in het reuzenrad. Wil je zeker weten dat je niets mist van wat er allemaal voor lekkers te proeven is, dan kun je een culinaire tour over de kerstmarkt volgen. Tip: probeer een eierpunsch, apfelpunsch of Heisse Witwe, een pruimenlikeur, als alternatief voor het welbekende glaasje Glühwein.

Duiken in een oude gastank

Meer overblijfselen van de Duisburger industrie vind je in Landschaftspark Duisburg-Nord. Tot 1985 draaiden de installaties hier op volle toeren om ijzererts en koolstof te verhitten tot vloeibaar ijzer. Nu kun je de ruïne van een voormalige hoogoven beklimmen voor een mooi uitzicht over Duisburg. In de ertsbunkers zijn klimmuren gemaakt, er is een openluchtbioscoop en je kunt duiken in een voormalige gastank. Onze tip: bezoek het Landschaftspark in de avond, want dan wekken de gekleurdelampen de oude installaties tot leven. Ben je in Duisburg, vergeet dan niet Tiger & Turtle te bezoeken, een iconisch kunstwerk in het Angerpark. Deze loopbrug is gebouwd op een slakkenberg – een kunstmatige heuvel gevormd door mijnresten – maar lijkt op een achtbaan.

Slapen: LBN Duisburg

Uitrusten van al die bezienswaardigheden in Duisburg doe je op het 15 hectare grote verenigingsterrein van LBN Duisburg, dat het hele jaar geopend is. De camping heeft onder meer een natuurbad met zandstrand, sportfaciliteiten en twee blokhutsauna’s die plek bieden aan zestig gasten. Zeker dat laatste is ’s winters interessant. Na een dag in de stad warm je je wintertenen op in de Finse sauna van waaruit je door een panoramaraam op het natuurbad kijkt. Pak voor de afwisseling ook even de 60-graden sauna mee. Kom je niet met je eigen tent, caravan of camper, dan biedt LBN Duisburg een aantal huurcaravans aan. Handig dus voor treinreizigers. ’s Zomers hoef je hier trouwens ook echt niet stil te zitten, want je kunt op het terrein onder meer tennissen, volleyballen, darten en boogschieten. De omgeving is water- en bosrijk en dat maakt wandelen en fietsen bijzonder prettig. Slapen op het terrein van LBN Duisburg kan vanaf twee nachten. Vooraf reserveren is nodig.

Hoe kom je er?

Vanaf Utrecht Centraal kun je met de ICE-trein rechtstreeks, of met een overstap op Arnhem Centraal, Duitsland in. Het is ongeveer anderhalf uur treinen naar station Duisburg Hauptbahnhof (Hbf). Daar neem je de S1-trein naar Duisburg-Grossenbaum. Vanaf daar is het nog maar een kilometer naar LBN Duisburg toe. Een reis van anderhalf tot tweeënhalf uur.

Frankfurt en Mainz

Deze steden liggen beiden in een andere deelstaat, maar toch op een steenworp afstand van elkaar. Heb je voldoende tijd tijdens je verblijf in Frankfurt of Mainz, neem dan zeker een keertje de trein naar de andere stad. Als rustpunt tippen we alvast verenigingsterrein Orplid Darmstadt, een bosrijke blootlocatie waar je goed aan je nodige portie winterwarmte komt.

Frankfurt

Am Main, welteverstaan, niet Frankfurt an der Oder. Frankfurt, aan de noordelijke oever van rivier de Main, is de vijfde grootste stad van Duitsland en doet met zijn imposante skyline bijna Amerikaans aan. Frankfurt wordt ook wel het fi nanciële hart van Europa genoemd; de Europese Centrale Bank is hier gevestigd. Maak je een stadswandeling, dan valt op dat veel van de architectuur er modern is. Frankfurt heeft het in de Tweede Wereldoorlog fl ink te verduren gehad en daardoor zijn veel van de historische gebouwen in het centrum verloren gegaan. Bouwwerken zoals het zeshon-derd jaar oude stadhuis, de Dom van Frankfurt – beklim vooral de 328 treden naar een uitkijkpunt – en de replica’s van de vakwerkhuizen rond het marktplein geven een beeld van hoe Frankfurt er voor de oorlog uit moet hebben gezien.

Intellectueel multitalent

In 1749 werd in Frankfurt de bekende wetenschapper, schrijver en dichter Johann Wolfgang van Goethe geboren. Zijn geboortehuis aan de Grosser Hirschgraben is vandaag de dag een museum, het Goethe Haus, waar je alles over deze Duitse alleskunner leert. Wil je Frankfurt van bovenaf bekijken, beklim dan de Main Tower. Alhoewel, beklim-men… Een snelle lift brengt je al naar 190 meter hoogte, waarna je nog maar tien meter zelf hoeft te lopen naar het panoramadek. Het is tenslotte vakantie.Frankfurt is overigens verrassend groen voor zo’n grote stad. Bezoek een van de twee botanische tuinen, de Palmengar-ten en de tuin van de Goethe-universiteit, of ga naar het stadsbos in het zuiden. Daar staat de houten Goethetoren, 43 meter hoog, die net als de Dom en de Main Tower als uitkijkpunt fungeert.

Mainz

De hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts werd gesticht door de Romeinen. Gaat je hart sneller kloppen van archeo-logie, dan moet je hier zijn. In 2000 werden er graafwerkzaamheden verricht om een nieuw winkelcentrum te bouwen. Daarbij werden resten gevonden van een heiligdom uit de derde eeuw. Daar zou men de oude Egyptische godin Isis en de oosterse Magna Mater vereerd hebben. Archeologen troffen ruim driehonderd olielampen aan, diverse beeldjes en tekenen van kleine offers. Er werden onder meer kippenbotjes opgegraven, maar ook resten van dadels, vijgen en pijnboompitten die op de altaren verbrand werden. Ben je in Mainz, dan kun je in winkelcentrum Römerpassage naar dit heiligdom kijken. Een interes-sante bezienswaardigheid in Mainz is ook het Gutenberg Museum over de geschie-denis van de boekdrukkunst. Voor wat lokale geschiedenis moet je in het Landesmuseum zijn. Ook Mainz heeft, net als Frankfurt, ’s winters een kerst-markt. Daar eet je Mainzer specialiteiten zoals geroosterde amandelen, kaisersch-marren en gepofte kastanjes.

Hoe kom je er?

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de ICE-trein naar Frankfurt Hauptbahnhof (Hbf). Daar stap je over op de trein naar Darmstadt-Arheilgen. Dan is het anderhalve kilometer naar het terrein van Orplid Darmstadt. Afhankelijk van je vertrekdatum en -tijd, hoeft je treinreis in totaal nauwelijks vijf uur te duren.

Uitrusten: Orplid Darmstadt

Dit grote verenigingsterrein ligt op slechts anderhalve kilometer van treinstation Darmstadt-Arheilgen. De camping is het hele jaar geopend en het motto van de vereniging is dan ook “Er gebeurt het hele jaar wel iets”. Ook tijdens je wintertripje ben je hier dus aan het goede adres. Orplid Darmstadt is een van de oudste verenigingen in Duitsland en beschikt over een bosrijk terrein van 8,5 hectare. Aan sportfaciliteiten geen gebrek: doe mee met een potje pétanque, ga tafeltennissen of speel een potje indiaca, een spel dat overeenkomt met volleybal maar waar de ‘bal’ een pluim is die nog het meest op een badmintonshuttle lijkt. Weer helemaal bijkomen doe je in het saunacomplex waar een Finse sauna, een bio-sauna en een infraroodsauna zijn. Ha, lekker. Zou je hier ’s zomers zijn, dan kun je het blotevoetenpad volgen dat Orplid heeft uitgestippeld. De camping heeft een aantal gastenplaatsen, maar die moet je van tevoren reserveren.

Berlijn

Ook de hoofdstad van Duitsland is uitstekend per trein te bezoeken. Je neemt dan de Intercity Berlijn die vertrekt vanuit Amsterdam en onderweg stations als Amersfoort, Deventer en Hengelo aandoet. Maak er een lang weekend van, want met een treinreis van ongeveer zes uur wil je genoeg tijd hebben om een van de grootste steden van de Europese Unie te bewonderen. In Berlijn is op historisch en cultureel gebied veel te beleven. De stad speelde een sleutelrol in de Tweede Wereldoorlog en veel bezienswaardigheden herinneren daaraan. Zet zeker de restanten van de Berlijnse muur en Checkpoint Charlie op je lijstje. Ook de Brandenburger Tor, de bekende straat Unter die linden en het Rijksdaggebouw, waar het Duitse parlement vergadert, zijn de moeite van je bezoek waard. Pik onderweg even een Berliner Bol op, of pfannkuchen in het Duits. Je vindt ze ook in Nederland, maar in Berlijn, waar ze in de zestiende eeuw ontstaan zijn, smaken ze natuurlijk altijd lekkerder. Een hartig wintermaaltje voor de avond is Bollenfl eisch, een stoomge-recht met lamsvlees, ui, aardappel en bietensalade. Of je ervan houdt is één, maar echt Berlijns is het zeker. MuseumstadHeb je zin om een museum in te duiken, dan moet je eerst kiezen tussen de ruim 170 musea die Berlijn rijk is. Een goed startpunt is de Museumsinsel, een eiland in rivier de Spree waar vijf bekende musea liggen. Het Altes Museum, Pergamonmuseum en het Neues Museum zijn oudheidkundige musea, het Bode-Museum biedt ruimte aan beeldwerken en in de Alte Nationalgalerie zie je kunst uit de negentiende eeuw. Verder zijn in Berlijn ook het DDR-museum en het Museum Für Naturkunde interessant. Die laatste staat in het teken van de aarde, dieren, fossielen en mineralen. Ook dát past bij Berlijn, dat voor bijna twintig procent uit bos en groen bestaat.

Opwarmen: Saunafreunde Berlin

Deze camping ligt op twintig kilometer van Berlijn, aan de Heiligensee, en is 2,5 hectare groot. Er is ook een zandstrand, maar dat is ’s winters niet zo aanlokkelijk. In Berlijn gaan naaktrecreatie en sport hand in hand. Op het terrein van Saunafreunde Berlin kun je maar liefst twaalf verschillende sporten beoefenen, van basketbal tot tafeltennis en je kunt zelfs mee op georganiseerde hikes. Zijn je spieren moe van al dat rondwandelen in Berlijn, dan kun je op de camping een massage boeken. Saunafreunde Berlin biedt tent- en caravanplaatsen aan, maar ben je treinreiziger, dan kun je ook de gastenhut met uitzicht op het meer boeken. Neem van tevoren contact op als je deze slaapplek wil reserveren. Voor campers is dit terrein overigens niet geschikt; de grond is daar te zacht voor. Voor saunaliefhebbers is deze camping wél heel geschikt: Saunafreunde Berlin heeft een Finse sauna en een solarium. Na een rondje zweten kun je afkoelen in de Heiligensee. Met een beetje geluk pak je een sauna thema-avond mee. Station Berlijn Schulzendorf ligt het dichtst bij de camping. Vanaf daar is het nog 2,5 kilometer naar de ingang van het terrein.

Hoe kom je er?

Vanaf Utrecht Centraal reis je naar Amersfoort Centraal, waar je op de internationale trein naar Berlijn Hauptbahnhof (Hbf) stapt. Vanaf daar neem je de trein naar Berlijn Gesund-brunnen, waar je overstapt op de trein naar Berlijn Schulzendorf. De vereniging ligt op ruim 2 kilometer van dat station. In totaal ben je ruim zesenhalf uur onderweg.

Menu