fbpx

Lees hier alles over tepelgelijkheid

Topless mag!

Elke zomerse dag is een #toplessdag

Vrije keuze

Topless zonnen

Sinds 2018 organiseren wij jaarlijks de Nationale Toplessdag. Natuurlijk is iedere warme, zomerse dag een prima dag om topless te zonnen als je dat wilt, maar op 21 juni, de dag dat de zomer begint, zetten wij ons in om extra te benadrukken dat iedereen een vrije keuze heeft en gelijkwaardig is. Of je nu zont in badkleding, in je blootje of met een bloot bovenlichaam: de keuze is aan jou!

Alle tepels zijn gelijk!

En zijn dus allemaal even 'gepast'!

Wat is ‘gepast’ en wat niet? Topless zonnen laat duidelijk zien dat het oordeel in de maatschappij verandert.  

Waar Nederlandse dames dertig jaar geleden nog onbezorgd zonder topje op het strand lagen, moeten veel vrouwen hier nu niet aan denken. Niet eens omdat ze het niet wíllen, maar omdat ze zich bezwaard voelen, beoordeeld en veroordeeld. Ze zijn bang dat iemand ze ongewild fotografeert en dat ze het mikpunt van spot worden. Topless zonnen voelt niet ‘gepast’, ook al zijn knellende bandjes en strakke, natte bikinitops oncomfortabel.

Topless zonnen mag

Er is geen wet die dat verbiedt

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dit verbiedt.

Anders zouden mannen ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. Het eerste artikel uit onze grondwet vormt de basis voor deze gelijke rechten en luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ En ook in het eerste artikel van het Handvest van de Verenigde Naties is het grondbeginsel gelijke rechten voor mannen en vrouwen stevig verankerd.

Een 'gender backlash'

Maak vrouwen niet onnodig kwetsbaar

Seksualisering van het vrouwenlijf en ideeën over hoe vrouwen zich ‘horen’ te gedragen, remmen vrouwen in hun vrijheid.

Discussies op fora en in de (social) media, laten zien dat er sprake is van een ‘gender backlash’: een terugslag in de (veelal pasverworven) gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. In steeds meer voorbeelden wordt deze gelijkheid betwijfeld of bekritiseerd. Genderongelijkheid belemmert vrouwen zichzelf te ontplooien. Vrouwentepels worden vaak overgeseksualiseerd of gecriminaliseerd. En dat heeft impact. Ook op de keuze hoe jij op het openbare strand wil zonnen. Zonde! Het aanpassen aan andermans beperkende denkbeelden, bijvoorbeeld door het verbergen van je borsten, maakt je als vrouw onnodig kwetsbaar.

Met elkaar kunnen we het verschil maken!

Als er weer meer blote borsten te zien zijn, is de bijzonderheid er al snel van af.

Wat kun jij doen?

Zon topless

Laat op elke zomerse dag zien dat blote borsten er gewoon bijhoren op het Nederlandse strand!

Deel!

Deel met de hashtags #toplessdag , #tepelgelijkheid , #zonnenzondertopje en #freetheniple een foto, filmpje of tekst en steun ons initiatief! (Houd nog rekening met het 'tepelbeleid' van de social media bedrijven.)

Sluit je aan

Sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep voor vrouwen 'Zonnen zonder topje' en inspireer elkaar!

Meer weten over Nationale Toplessdag?

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu