fbpx

eerste hulp bij onthaasten

Vakantie! Even helemaal tot rust komen. Dat is het plan. Maar het duurt soms lang voor je écht de dagelijkse hectiek van je hebt afgeschud. Voor je het weet, zitten je vrije dagen er alweer op en ben je nog steeds niet helemaal opgeladen. Vijf tips om sneller in de vakantiemodus te komen.

Bron: magazine BlootGewoon! #13 juni 2023 – Illustraties: Studio Stunner

Streepje voor

Je bent van plan zo weinig mogelijk kleren te dragen, maar er moeten vast alsnog genoeg spullen mee. Wacht niet tot de laatste minuut met het inpakken van je koffer, maar maak op tijd een meeneem-lijstje en streep elke dag een deel van je bagage af. 

Zonder inpakstress begint je vakantie alvast ontspannen!

Hier en nu

Een nieuwe omgeving betekent ook nieuwe prikkels voor je brein. Neem dus even de tijd om mentaal te landen op je vakantiebestemming. Plan na aankomst een rustdag in, voordat je de omgeving gaat verkennen. 

Prop niet iedere vakantiedag vol en stel je verwachtingen bij. Moet je echt álle bezienswaardigheden afvinken? Schud die ‘fomo’ van je af en geniet van het hier en nu.

Mij niet appen

Wil je echt even tijd voor jezelf nemen, zet je smartphone-meldingen dan zo snel mogelijk uit. Vind je het toch lastig om lange tijd niet op je telefoon te kijken? Zonder mobiel bereik wordt zo’n toestel een stuk minder interessant. 

Vertrek naar een wifi-loze locatie of gebruik eens de uit-knop van dat apparaat. Kun jij tenminste eens écht ongestoord je blote gang gaan.

Actief ontspannen

Veel blootlocaties hebben vanalles in huis om jou te helpen ontspannen. Doe bij het ochtendgloren mee aan een blote yogasessie, duik de sauna in, woon een klankschaalsessie bij of laat je lekker masseren. 

Of verken het terrein op je dooie gemak, zonder vooropgezet plan. Bloot struinen zonder klok en zonder doel is op zichzelf al een hele bevrijdende bezigheid.   

Uit je hoofd

Als je veel in je hoofd zit, staan je overige zintuigen op een laag pitje en dat maakt het moeilijk om goed te ontspannen. Een mindfulness-trucje: sluit je ogen en probeer alleen te luisteren naar de omgevingsgeluiden. 

Observeer wat je allemaal weer bewust hoort zodra je gedachten kalmeren. Dat geeft mentale ruimte! Oefen dit een paar keer voor vertrek, zodat het op vakantie al een gewoonte is geworden.

BlootGewoon! magazine

Dit artikel komt uit ons magazine BlootGewoon! Heb je edities gemist? Bestel ze na in onze webshop!

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu