fbpx

tien bijzondere massages

Een dagje wellness omvat natuurlijk meer dan peentjes zweten in een sauna. Laat je eens kneden, plukken, kietelen en in de watten leggen.
Welke van deze tien massages kies jij?

Bron: magazine BlootGewoon! #9 – okt 2021

Hotstone-massage

Deze massage met handen, geurige olie en warme, platte basaltstenen is heilzaam voor lichaam en geest. Eerst worden de stenen in een machine of badje opgewarmd tot circa 40, 50 graden Celsius. Daarna laat de masseur ze met zachte druk over de energiebanen in je lichaam glijden. Ieder gemasseerd lichaamsdeel wordt achteraf bedekt met stenen, zodat de warmte nog even blijft hangen. De combinatie van hitte en druk maakt dat een hot stone-massage dieper in de spieren doordringt dan een gewone ontspanningsmassage. En daar word je dus onwijs relaxed van. In eerste instantie dan, want daarna zou je juist met hernieuwde energie de deur uitgaan. Nieuw is de stenentechniek niet. In Azië en op Hawaii werden er duizenden jaren geleden al gezondheidsrituelen mee uitgevoerd.

Hot stone massage nr 9 BlootGewoon!

cupping

Zitten je spieren vast? Heb je last van cellulitis of een slappe huid? Dan zou cupping weleens jouw cup of tea kunnen zijn. We ontlenen deze massagetechniek aan de oude, oosterse gezondheidsleer. Boek je deze behandeling, dan wordt je huid eerst geolied. Daarna zet de cupping master een aantal cups op je huid. Die trekken vacuüm en dat zorgt ervoor dat bindweefsel, spierweefsel en bloed naar de oppervlakte worden gezogen. De cups zouden bovendien afvalstoffen naar boven trekken die vervolgens via je poriën worden afgevoerd. Niet schrikken achteraf: cupping laat vlekken achter die op blauwe plekken lijken. Of op zuigzoenen. Gelukkig verdwijnen die na enkele uren of dagen vanzelf weer.

Cupping nr 9 magazine BlootGewoon!

Reflexologie

Alle organen, klieren en lichaamsdelen staan in verbinding met bepaalde plekken in je voeten en handen: dat is waar reflexologie op gebaseerd is. Omdat voeten gevoeliger zijn dan handen, kom je voetreflexologie het vaakst op de massagemenukaart tegen. Waar die punten in je voeten liggen, daar liggen ze ook ongeveer in je lichaam. Problemen aan het hoofd worden bijvoorbeeld via de tenen behandeld. Bij reflexologie oefent de masseur druk uit op verschillende reflexpunten. Daarmee zouden stress, hormonale klachten, migraine en maag- en darmproblemen bestreden worden. Pijnlijk is de massage meestal niet, al kunnen sommige reflexpunten in je voeten gevoelig zijn. Meestal begint de behandelaar rechts: die kant van het lichaam worden gezien als de spiegel van het heden, het tastbare en het verstand.

Reflexologie massage nr 9 magazine BlootGewoon!

Kum Nye-massage

Dit wordt ook wel Tibetaanse massage genoemd. Kum Nye, breder dan alleen een massagetechniek, betekent ‘het kneden van het subtiele lichaam’ en vindt zijn oorsprong in het eeuwenoude, Tibetaanse boeddhisme. Kum Nye draait om het vinden van balans vanuit je prana, je levensenergie. Als warmte, bloed en energie dankzij een Kum Nye-massage weer beter circuleren, voel je je rustiger en word je helderder. Deze massage past daarom goed bij yogi’s en meditatieliefhebbers: het zou achteraf makkelijker zijn om je te concentreren. Ook na langdurige inspanning kan deze oliemassage heel verkwikkend voelen. Je spieren ontspannen er immers van. De aanrakingen zijn afwisselend zacht en intensiever.

Kum Nye massage nr 9 magazine BlootGewoon!

shiatsu-massage

Het woord shiatsu betekent in het Japans ‘vinger’ (shi) en ‘druk’ (atsu). En dat is dan ook precies hoe deze massage gegeven wordt. De shiatsu-masseur geeft met zijn duimen, vingers en handpalmen druk op bepaalde punten (tsubo’s) in je lichaam. De druk wordt overgebracht met het lichaamsgewicht van de masseur. De Japanse massagetechniek is erop gericht om blokkades op te heffen en om ki, je vitale levensenergie, weer vrij te laten stromen. Een beetje zoals acupunctuur uit de Chinese gezondheidsleer, maar dan zonder de naalden. Stress en vermoeidheid kunnen je ki van de kook brengen, gelooft men. Wordt je levensenergiestroom via een shiatsu-massage weer op peil gebracht, dan komt dat ten goede aan je zenuwstelsel, spijsvertering en bloed- en lymfecirculatie. Ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangewakkerd.

Shiatsu massage nr 9 magazine BlootGewoon!

BlootGewoon! magazine

Deze 10 bijzondere massages vind je ook terug in ons magazine BlootGewoon! editie 9.

lomi lomi-massage

Een kneedsessie met een spiritueel tintje. De massagetechniek is ontstaan bij de oude Polynesiërs. Traditioneel begint de Lomi Lomi-massage met een gebedsritueel, maar dat is tegenwoordig lang niet altijd meer zo. Net als bij een deep tissue-massage, kneedt de masseur je lijf behoorlijk stevig en met lange halen. Vingerkootjes, tenen, ellebogen: alle lichaamsdelen komen aan bod. Iedere cel in je lijf slaat herinneringen en emoties op, gelooft men. En met een Lomi Lomi-massage kun je al die cellen weer resetten. Vergeet de vogelgeluiden-cd tijdens deze massage. Sommige Lomi Lomi-masseurs neuriën tijdens de behandeling met het idee dat de vibraties van hun stem de balans tussen lichaam en geest stimuleren. De term ‘lomi lomi’ betekent overigens gewoon ‘massage’ in het Hawaiiaans.

Lomi Lomi massage nr 9 magazine BlootGewoon!

bindweefselmassage

Bindweefsel ligt onder de opperste huidlaag, dus verwacht geen lief geklop en getrommel. Dit is een intense massage. Het kneden van bindweefsel helpt om spierverklevingen los te maken, het verbetert de doorbloeding en stimuleert de aanmaak van collageen en hyaluronzuur. Deze stoffen spelen een rol in de stevigheid, het volume en de elasticiteit van je huid. Bindweefsel houdt, als een soort lijm, de lichaamsdelen bij elkaar. Het zachte weefsel fungeert bovendien als bumper voor spieren, vaten, botten en organen. Alleen waar de huid van nature dun is, zoals tepels en oogleden, hebben we geen bindweefsel. Masseurs raden vaak aan om na een bindweefselmassage veel water te drinken. Dat helpt de losgemaakte afvalstoffen af te voeren. Is dit een ontspanningsmassage? Niet echt. Maar dus wel doeltreffend bij een slap geworden huid, bij pijn en een slechte doorbloeding.

Bindweefsel massage nr 9 magazine BlootGewoon!

kobido-massage

Deze Japanse techniek uit de vijftiende eeuw wordt ook weleens de natuurlijke tegenhanger van de facelift genoemd. Ko bi do betekent in het Japans ‘het pad van schoonheid’. Dat belooft dus wat. Het doel van deze gezichtsmassage is om huidveroudering en elasticiteitsverlies tegen te gaan. De techniek combineert lymfredrainage en snelle knijp-, wrijf- en trommelbewegingen. De masseur focust op drukpunten en meridianen in het gezicht (acupressuur) en stimuleert zowel de oppervlakkige als de diepere huidlaag. Vaak zijn cupping en bindweefselmassage onderdeel van een Kobido-massage. Uiteindelijk zou je met een ontspannen en strakker gezicht de deur uitwandelen.

Kobido massage nr 9 magazine BlootGewoon!

ayurvedische massage

De holistische gezondheidsleer ayurveda zou vijf- tot zesduizend jaar geleden ontstaan zijn in India, waar ayus leven betekent en veda kennis. Het doel van ayurveda is om lichaam, geest en spiritualiteit in balans te brengen. In ayurveda wordt uitgegaan van drie constituties (dosha’s): Pitta, Vata en Kapha. Iedereen bezit deze drie dosha’s, maar meestal is een ervan sterker vertegenwoordigd en dat bepaalt je menstype. Een ayurvedische massage is daarom geen one size fits all-massage. De masseur gebruikt meestal zijn of haar handen om je hele lichaam weer in balans te masseren, al worden voeten ook weleens gebruikt. Deze massagetechniek helpt gewrichten ontspannen, maakt emotionele blokkades los en gaat stress en vermoeidheid tegen.

Ayurvedische massage nr 9 magazine BlootGewoon!

klankmassage

In sauna’s kom je vaak klankschaalsessies tegen, maar er bestaan ook klankmassages. En dat is er eentje zonder directe aanraking. Je kunt het zien als een akoestisch bad. De klankschalen worden op en rondom het lichaam geplaatst. Dan worden ze door de behandelaar één voor één aangeslagen. De trillingen van de geluiden masseren je van binnenuit. Dat kan omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat en vibratie zet dat in beweging. Zo worden energieblokkades opgeheven en kun je zelfs in meditatieve toestand belanden. De klankschaal komt oorspronkelijk uit Tibet, maar wordt ook al lang gebruikt in Nepal, China en Japan. De hoogste tonen worden meestal gespeeld bij het hoofd en de laagste tonen bij de voeten. Vaak worden er ook tingsha’s gebruikt, kleine meditatiebellen.

Klank schaal massage nr 9 magazine BlootGewoon!

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu