fbpx

Tip 10: skinnydip
op je stedentrip

Reisje naar een stad op de planning staan? Dit zijn de 10 bijzonderste stekjes om ontspannen uit de kleren te gaan. Níét het weggestopte naaktstrand, wél de plekken waar de locals er zelf ook uitgebreid aan meedoen. Zo hoef je je nooit ongemakkelijk of betrapt te voelen! 

Bron: magazine BlootGewoon! #4 – 2019

1. ALLMÄNNA BASTUN

Göteborg, Zweden

Spectaculaire blikvanger, deze openbare, gratis sauna van gerecyclede materialen in de voormalige haven Frihamnen! De douches zijn bijvoorbeeld bekleed met twaalfduizend flessen, wat binnen een sfeervol lichteffect geeft. Sauna Allmänna Bastun is samen met het naastgelegen zwembad (zomers open) deel van een ambitieuze wijkrenovatie en werd in 2015 genomineerd voor een Zweedse designprijs. De sauna is erg populair: de twintig plaatsen – dagelijks beschikbaar als dames-, heren- of gemengde sessie – zijn razendsnel bezet.
Foto: Peter Kvarnström 

2. BAKER BEACH

San Francisco, Verenigde Staten

Dit mijllange zandstrand heeft een waanzinnig uitzicht op de Golden Gate Bridge. De noordpunt, aan de voet van enkele kliffen, is clothing-optional. Het is een hotspot voor gemêleerd publiek met San Francisco’s kenmerkende ruimdenkendheid. Sfeer en bezoekers worden zelfs vergeleken met Burning Man Festival! Eén verschil: het strand van Baker Beach sluit bij zonsondergang. Wees bedacht op woeste branding (zwemmen gevaarlijk) en de beruchte zeemist. Toiletten aanwezig.

3. BOIS DE VINCENNES

Parijs, Frankrijk

Knap staaltje burgerinitiatief: Parijzenaren lobbyden succesvol voor bloot relaxen middenin het grote stadsbos Bois de Vincennes, dat vol zit met meertjes, tuinen, sportvoorzieningen en een stadsboerderij. Sinds 2017 is het toegestaan op een grasveld omgeven door bomen en wandelpaden. Het is een unieke beleving en zó geliefd – 650+ mensen op zonovergoten weekenden – dat de plek al te klein is ge-noemd. Geen sanitair. Open tot half oktober. Foto: L’Association des Naturistes de Paris

4. ENGLISHER GARTEN

München, Duitsland

Übercool stadspark waar surfen op een snelstromende riviergolf, chillen in een gigantische Biergarten en streeploos je zomerkleurtje bijwerken in het open gras doodgewoon zijn. Vanaf pakweg 28°C gaan Münchenaren op de Schönfeldwiese uit de kleren. Vorige eeuw begonnen als rebelse vrijetijdsbesteding, sinds 1982 al officieel toegestaan. Verbaasde voorbijgangers zijn hooguit toeristen.
Foto:Helen Dekker 

5. FORTY FOOT

Dublin, Ierland

Vanaf een rotsige inham in steenkoud zeewater springen? Adembenemend! Ieren doen het al 250 jaar, gewoon bloot, net even buiten Dublin bij Forty Foot. Eerst uitsluitend mannen – er is nog altijd een ‘gentlemen’s bathing club’ – sinds de jaren zeventig ook vrouwen en kinderen. Het is een jaarronde traditie, maar vooral met Kerstmis erg populair. In de weekenden gaan bloot en badkledinggebruik samen. Doordeweeks kies je voor ‘the full monty’. Kleedhokjes aanwezig.

6. PLATJA DE SANT SEBASTIÀ

Barcelona, Spanje

Platja de Sant Sebastià is een echt stadsstrand op loopafstand van het centrum. Makkelijk bereikbaar, drukbezocht en veel voorzieningen: van douches en kluisjes tot restaurants en volleybalvelden. Favoriet van de bewoners. Breed strand, zacht zand, rustige branding Serene rust vind je in het zuidelijke deel, waar locals meer dan alleen hun bikinitop uitdoen. Via de wandelboulevard kuier je kalm terug naar de bruisende stad. Foto:Helen Dekker 

7. ZUIDERBAD

Amsterdam, Nederland

Dit wist je niet: in 1897 was het Zuiderbad ’s lands grootste, overdekte fietsschool! Na faillissement – Nederlanders leerden zichzelf en elkaar fietsen – werd het omgebouwd tot zwembad. Reden: goed voor de hygiëne en weerstand van Amsterdammers. Zwemmen zonder weerstand? Elke zondag ben je in de namiddag welkom. Wisselende samenstelling van bezoekers; altijd gemoedelijke sfeer. Charmante oorspronkelijke houten kleedhokjes met gordijntjes langs het bad. Uniek: vier soorten zand filteren het water.

8. YRJÖNKATU

Helsinki, Finland

In dit oudste zwembad (1928) van de stad, mag je sinds 2001 weliswaar zwemgoed dragen, maar is baantjes trekken zónder van oudsher de bedoeling. Spartaanse architec-tuur en vriendelijke sfeer van jong en oud. Typisch Fins: papieren pefletti ofwel zitmatjes voor de sauna’s, individuele rustruimtes en sima – gefermenteerde limonade – in het bijbehorende café. Mannen en vrouwen komen op afzonderlijke dagen.

9. DONAUINSEL

Wenen, Oostenrijk

“Freizeitinsel” noemen ze dit kilometerslange eiland tussen Donau en Neue Donau, resultaat van een uitgekiend overstromingsbeheerplan. Het eiland zit vol recreatie- en horecamogelijkheden. De uiteinden zijn voor “Freikörperkultur”, ofwel textielvrij ontspannen. De zuidpunt met zonneweides en strandjes is favoriet: hier zijn minder mensen, minder honden en meer natuur waaronder talloze wilde bloemen. Inclusief uitzicht op de kabbelende skyline. Vredig, vinden stedelingen. Liever meer actie? Spring vanaf de zwemsteigers in het brandschone rivierwater. Foto: Martin Kollar

10. STADTBAD NEUKÖLLN

Berlijn, Duitsland

Dit rijksmonument uit 1914 is een parel tussen de platgetreden bezienswaardigheden. Metershoge zuilen sieren twee fijne zwembaden. De drie verschillende sauna’s, het stoombad en de warme dompelbaden worden opgeluisterd door gewelfde plafonds en kleurrijke mozaïeken. Architect Reinhold Kiehl had dan ook klassiek Griekse thermen voor ogen als bad-huis. Elke zondagavond kan iedereen – m/v door elkaar – zonder omkleedgedoe vanuit de sauna’s zo de zwembaden in plonzen. Toll!

Blootkompas!

Kijk op onze locatievinder BlootKompas! voor nog veel meer blootlocaties in de buurt van een stad.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu