fbpx

sauna top 10

van nederland

Sauna’s zijn er in vele soorten en maten: van kleine charmante zweethokjes tot over-the-top luxueuze wellness-complexen. Dit zijn volgens bezoekers de tien best gewaardeerde sauna’s in Nederland op onze locatievinder blootkompas.nl

Deze top 10 is gepubliceerd in het magazine BlootGewoon! #7 van 2020 en kwam tot stand op basis van reviews op locatievinder BlootKompas! Op deze blootlocatie-vinder staan op moment van publiceren 122 wellnessplekken vermeld. Meegenomen zijn de saunaresorts met minimaal vijf recente reviews.

10. BLUE Wellness-resort

Leiden

8,0
8/10

Wederom van BLUE, dus ook hier is een relaxdag eenvoudig te combineren met een nachtje hotel. Het hoogstgelegen wellnessresort van Nederland is gevestigd op de elfde en twaalfde verdieping en ligt midden in de bruisende stad Leiden. Ideaal voor wie met het OV reist. Check het panoramazwembad, de kruidentempel en de wisselbaden. Geen preutsheid hier: “In de lange gang tussen het centrale saunadeel en het kleine buitenterras met zwembad, loopt bijna iedereen gewoon bloot.”

Blue Wellnessresort Leiden BlootGewoon

9. BLUE Wellness-resort

Helmond

8,3
8.3/10

Behorend tot de BLUE-saunaketen. Dus: strakke, lichte inrichting, de kenmerkende ‘cocoons’ om met een muziekje in uit te rusten en een naastgelegen hotel waardoor je zo van de sauna naar je kamer loopt. Een overzichtelijke, goede sauna, met groot dakterras. Opgietingen hebben verschillende thema’s. Na afloop volgt altijd een uitleg over afkoelen of je lichaamsreactie en een stukje vers fruit. “Je merkt dat de opgieters echt passie voor het vak hebben,” aldus een reviewer.

Blue wellness Helmond

8. Thermen Berendonck

Wijchem

8,4
8.4/10

Winnaar van de BlootKompas! Award 2020 in de categorie sauna. Dit meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Nederland maakt geen gebruik van gas. De saunawarmte wordt hergebruikt en op het dak liggen 1.000 zonnepanelen. Binnen straalt de allure van de wonderlijke wereld van Duizend-en-een-nacht. Leuke variatie van jonge en oude bezoekers, mannen en vrouwen, stellen, eenlingen en vriendengroepjes. Geroemd en verfoeid: de bar in het zwembad.

BlootGewoon Magazine

7. Veluwse Bron

Emst

8,4
8.4/10

Veluwse Bron bevindt zich aan een prachtig natuurmeer en kent een groot aantal bijzondere sauna’s, zwem- en stoombaden. Deze sauna heeft 22 verschillende soorten sauna’s, zowel binnen als buiten. Zo is er de dubbele aardsauna van 95 graden voor de experts, de Pakistaanse Zoutsteensauna voor gevorderden (75 graden) en de Stoomgrotsauna (45 graden) voor beginners. Let op: iedere maandag en laatste zondag van de maand is de Veluwse Bron het domein van ‘textielers’

Sauna Veluwse Bron Blootgewoon

6. Sauna Swoll

Wijthem

8,6
8.6/10

In het Overijsselse dorp Wijthmen, tussen Zwolle en Heino, ligt Sauna Swoll. Alleen een wegwijzer aan de provinciale weg duidt erop dat er midden in de weilanden een thermische verrukking verscholen ligt. Een aanrader voor wie van gezelligheid, knusse uitstraling en een gemoedelijke sfeer houdt. Praatsauna’s om te keuvelen en stiltesauna’s voor de serene rust. Volop ruimte om te chillen in de Engelse landschapstuin van maar liefst 2,5 hectare.

Sauna Swoll Blootgewoon

5. vitae Wellness-resort

Goes

9,0
9/10

De gezonde Zeeuwse lucht, de luxe saunafaciliteiten en de fantastische locatie maken dit een bijzonder fijne plek. Prettig ruim en overzichtelijk zonder overdreven toeters en bellen. “Saunapubliek dat begrijpt wat het woord ‘stiltesauna’ betekent,” aldus een van de bezoekers. Op de uitgebreide menukaart staat ook een verantwoord patatje: ‘frietje gezond’, gemaakt van groenten met een dipsausje.

Sauna Wellness Goes Blootgewoon

4. Saré Thermen & Beauty

Deurningen

9,1
9.1/10

Saré Thermen & Beauty is al bijna dertig jaar een begrip op het landgoed, natuur- en recreatiegebied ‘Het Hulsbeek’ nabij Oldenzaal. De aardsauna is een bezoekje waard en de opgietingen zijn schaars (eens in de twee uur) maar oh zo fijn. “Zelfs als het druk is, merk je niet dat het druk is,” zo meldt een reviewer. Bonuspunten voor de menukaart met veel veganistische en vegetarische opties.

Sauna Sare Blootgewoon

3. Spa One

Oosterhout

9,1
9.1/10

Wat een weelde! Over-the-top luxe in Noord-Brabant. Gloednieuw, strak, hip, aandacht voor architectuur en details, mooie vijver en veel binnen- en buitenruimte. Energieneutraal dankzij de zonnepanelen op het dak, palletbranders en een eigen warmtekrachtcentrale. Spa One is door het maximale aantal personen dat per dag wordt toegelaten nooit overvol of druk. Toppers: meerdere zwembaden, de Ganesha Christal Lounge en de Dead Sea Experience.

Spa One Saune, Oosterhout

2. blue Wellnessboot

Mill

9,1
9.1/10

Het concept is uniek: een gebouw in de vorm van een heus cruiseschip, waardoor je een echt vakantiegevoel krijgt. Vooral op het dek met zwembad en buitenbar, waan je je op een luxe cruise. Aan ‘wal’ kun je terecht in de fijne tuin of overnachten in het naastgelegen hotel. Duimpjes omhoog voor het restaurant en de opgietingen. De boot heeft geen lift en is dus niet geschikt voor mensen in een rolstoel.

Blue wellnessboot Mill

1. Thermen La Mer

Almere

9,4
9.4/10

Bezoekers van Thermen La Mer in Almere roemen vooral de vele opgietingen, onder andere door de winnaars van het NK Opgieten. Andere pluspunten bij deze middelgrote sauna zijn de grote tuin, het restaurant met een ruime keuze aan gerechten, het vriendelijke personeel en de uitstekende hygiëne. Ook als vrouw alleen kun je hier prima heen, zo geven meerdere bezoekers aan.

Thermen La Mer

Laat een review achter!

Ken jij een sauna die een top 10-positie verdient? Laat dan je review achter op onze locatievinder Blootkompas! Zo help je jouw favoriete sauna en maak je als reviewer kans op een presentje.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

*Word gratis lid voor de rest van 2021 en ga pas voor 2022 betalen! Deze actie is geldig vanaf 4 oktober 2021. Voor deze actie gelden de lidmaatschapsvoorwaarden.

Menu