fbpx

Reizen en vakantie

Van west naar oost

Een roadtrip door Midden-frankrijk

REIZEN LANGS DE MOOISTE BLOOTLOCATIES

Wie gaat er mee? We doorkruisen Frankrijk van West naar Oost: van de adembenemende kustlijnen bij Nantes tot aan de groene heuvels van de Bourgogne. Met je eigen auto of camper heb je alle bewegingsvrijheid. Voet op het gaspedaal en gáán! Je leest dit artikel in BlootGewoon! magazine editie 8*.

TEKST LAURA THUIS

*Oplettende lezers zien dat op pagina 30 het laatste stuk van dit verhaal ontbreekt. Dat vinden wij ontzettend jammer. Lees het verhaal op deze pagina of download hier de pdf. 

Frankrijk roadtrip van west naar oost

Bloot zwemmen in Tranches sur Mer

En weg zijn we! Op papier welteverstaan… Want we bereiden deze roadtrip al dagdromend achter ons scherm voor. Helaas. In de hoop dat we deze zomer voor het echie kunnen. Want oei, oei oei – spoiler alert – wat is dit een heerlijke reis.

Onze eerste pittstop is Pornic, een historische badplaats aan de Jadekust nabij Nantes, waar je al binnen een dag rijden vanuit Nederland met je blote voetjes in het zand kunt zitten. Goed om te weten: dit zuid-westelijke deel van de Loirestreek staat bekend om zijn vele zonuren. Insmeren dus! Om vervolgens te genieten van dit middeleeuwse stadje met zijn schattige witte huisjes en fenomenale uitzicht over de baai van Bourgneuf. Zwemmen doe je hier overigens met badkleding aan. Voor een blote duik rijd je iets zuidelijker, naar Tranche sur
Mer met het adembenemende Plage de la Terrière. Of nog iets verder bij de ‘plages naturistes’ – naaktstranden – van Pointe d’Arcay en  Aiguillon sur Mer.

Bloot kent geen grenzen!

Le Colombier

Autorijden + zwemmen = zin in een lekker hapje. En laat je daar in Nantes, de hoofdstad van de
Loirestreek, nu alle mogelijkheid toe hebben. Want behalve historisch – neem zeker een kijkje bij het indrukwekkende kasteel van de hertogen van Bretagne – is deze havenstad ook nog eens superhip. Voor een onvergetelijk diner, zo hebben we ons laten vertellen, moeten we aanschuiven bij La Cigale. Een restaurant met weergaloos belle époque-interieur
in de creatieve wijk Bouffay waar schalen fruits de mer af en aan worden gedragen…. Hoe heerlijk!

Uitbuiken en ‘relaxen’ doen we op Le Colombier, een gezellige familiecamping van Nederlandse eigenaars op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van Nantes. Splash! In gedachten nemen we een heerlijke blote duik in het buitenzwembad, maken weldadige blote wandelingen door het eigen bos en boeken als afsluiter een massage. We zouden hier moeiteloos een paar dagen kunnen vertoeven. Maar de roadtrip gaat verder. Off we go!

Tuin van Frankrijk

Met Le Colombier laten we de Atlantische kust achter ons en rijden via de A87 en D960 de steeds groener wordende Loirevallei binnen met zijn ontelbare kastelen. En ja, dan snap je wel waarom die Franse koningen in renaissancetijd hun kastelen juist híer wilden laten bouwen. In de ‘Tuin van Frankrijk’, zoals de Loirestreek ook wel wordt genoemd. De meeste kastelen werden rond de oevers van de Loire gebouwd. Als militair fort, ten tijde van de Honderdjarige Oorlog rond het jaar 1400. Maar ook na de oorlog bouwden de koningen rustig verder. Voor het eigen ‘plaisir’. Wat resulteerde in meer dan tachtig kastelen die stuk voor stuk het
bezoeken waard zijn. de koningen rustig verder. Voor het eigen ‘plaisir’. Wat resulteerde in meer dan tachtig kastelen die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn.

Walt Disney

Stoppen doen wij in Saumur, bij het gelijknamige kasteel uit de tiende eeuw dat ook wel bekendstaat als het Disneykasteel. Het was namelijk de wereldberoemde Walt Disney die zich voor zijn versie van het sprookje over Doornroosje liet inspireren door dit kasteel. En ook dit snappen we weer precies. Een kasteel boven op een heuvel, op een plek waar twee rivieren samenkomen – de Loire en de Thouet om precies te zijn – en een aansprekend dorpje aan
de voet. 

Over water gesproken: we hebben nog een toffe kanotocht op de planning staan in het Regionaal Park van de Brenne iets verderop. In het plaatsje Le Blanc, dat midden in het natuurpark ligt, huur je bij ‘Base de plein air’ eenvoudig een kano en daal je al peddelend langs waterlelies en libellen de glasheldere rivieren de Creuse en L’Anglin af. Extra service: je wordt opgehaald als je dat wilt. Hoef je zelf niet tegen de stroom in te peddelen. Energie over?
Dan zou je ook nog, onder begeleiding, de grotten van het natuurpark in kunnen. Of klimmen met of zonder instructeur. Of wandelen…

Keuzestress

Overnachten doen we vanavond in elk geval…. ahhh, keuzestress! Want we vinden maar liefst drie blootcampings in dit topje van de Nouvelle Aquitane. En kies je dan juist voor het kleinschalige naturistenparadijs L’Oliverie? Of geeft de chef-kok van La Petit Brenne wellicht de doorslag? Of wordt het toch het bij veel Nederlanders geliefde Creuse Nature in de Limousin? Slapen doe je overigens op alle locaties als roosjes, want je vindt in dit dunbevolkte deel van Frankrijk nog échte stilte en échte donkerte.

Bien dormi? Goed geslapen? Maak je borst dan maar nat. Want met de trek richting oosten, wordt het landschap ruiger. Komt het Centraal Massief in zicht met z’n vulkanische gebergten. En moet je óf heel geoefend zijn – om het landschap te bedwingen – óf een list verzinnen. Wij kiezen voor het laatste. En rijden linea recta naar de voet van de
inmiddels uitgedoofde vulkaan Puy-de-Dôme, waar een panoramische bergtrein je in 15 minuten naar de top brengt. Op 1.465 meter hoogte krijg je zo een fantastisch beeld van dit interessante landschap vol bergen en kraters – het zogenaamde vulkaanveld Chaîne des Puys – dat ook nog eens heilzame eigenschappen bevat. Waarover later meer.

Roadtrip door Frankrijk

Bloot op de camping

En nu… willen we de kleren van ons afgooien. En rijden in één lijn door naar Les Fourneaux, het terrein van de Nederlandse eigenaars Remco en Jolanda in de buurt van rivierstadje Moulin aan de Allier. We kunnen zelfs nog aansluiten bij het dagelijkse borreluurtje en hebben alle tijd voor een blote duik in het fijne buitenzwembad. Mmm, de ontspanmodus doet zijn werk. 

Tap, tap, tap… met de ochtendzon op ons gezicht tappen we de volgende ochtend ons eigen mineraalwater in kuuroord Vichy. We staan voor ‘La Source des Célestins’, een van de negen bronnen in Vichy en voelen ons de koning te rijk als het koele water zó uit de bronzen kranen in onze bidons stroomt. Zeiden we koninklijk? Dat was bewust. Want ook de Franse keizer Napoléon III en zijn gevolg kwamen hier met regelmaat kuren. Iets wat je terugziet in de rijke Belle époque-bouwstijl uit die tijd waarin bijvoorbeeld de Thermes des Dômes werd gebouwd,
het ‘Parc des Sources’ – bronnenpark – en het vermaarde casino van Vichy.

Vichy

Met al die rijkdom zou je bijna vergeten waar kuuroord Vichy zijn oorspronkelijke bekendheid aan dankt. En dat blijft natuurlijk die rijke vulkanische bodem van de Auvergne waar talrijke bronnen uit ontspringen met verschillende therapeutische eigenschappen. In de laatste streek van onze roadtrip – de Bourgogne – vinden we zo’n zelfde rijke bodem. Maar dan nét even anders qua samenstelling. Wat weer andere rijkdom met zich meebrengt: lekkerbekkenrijkdom! We hebben het lekkerste, inderdaad, voor het laatst
bewaard. Want wat blijft die Bourgogne toch een heerlijke streek. Niet voor niets noemen de Fransen het ‘de maag van Frankrijk’ met klassieke streekgerechten als oeufs en meurette (ei in rodewijnsaus), escargots de Bourgondie (slakken), de beroemde Bresse-kip en het Charolais-rundvlees. En natuurlijk de veelgeprezen pinot noir-wijnen en chardonnays
die hier gemaakt kunnen worden vanwege de eigenschappen van de verschillende bodemsoorten in combinatie met een relatief koel continentaal klimaat, wat voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven zorgt.

Escargots Bourgondie Frankrijk

Duimen!

Extra charmant aan de Bourgogne is dat het een opvallend toegankelijke wijnstreek is. Zo kun je meestal spontaan naar een dégustation (proeverij). Zie je lege flessen op de wijnton van het huis of de boerderij van een wijnboer? Dan weet je dat je welkom bent. Handig toch?

En dan… gaan we alweer bijna naar huis. Maar ook nu hebben we nog een keuzemoment voor de boeg. Eten we mee op Borvo, de kleinschalige camping van Mark en Sandra bij Bourbon-Lancy? Of gaan we voor Domaine de La Gagère, de wat luxere camping van Tim en Floor in het hart van de Morvan? Waar we niet over hoeven te twijfelen, is dat we deze reis natuurlijk in het echie willen doen. En route! Volop genietend van al het moois dat je van west naar oost tegenkomt. ‘On verra’, zouden de Fransen zeggen. ‘We gaan het zien.’ Waar wij graag aan toevoegen: ‘Nous allons garder nos doigts croisés.’ Met andere woorden: we gaan duimen!

Ook deze roadtrip maken?

BlootGewoon! magazine

Het complete artikel inclusief een overzicht van alle bezochte blootlocaties vind je ook terug in ons magazine BlootGewoon! editie 8.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu