fbpx

Reisverslagen Australië en Nieuw - Zeeland

JOS & SAVANNA

BlootGewoon! bloggers Jos & Savanna gaan samen 9 maanden op wereldreis en nemen je mee naar (blote) plekjes aan de andere kant van de wereld. Hier vind je hun reisverslagen op een rij:

Het leuke van al een aantal jaar met de NFN-Jongeren meegaan, is dat je veel mensen hebt leren kennen en heel veel goede vrienden hebt gemaakt. In Nieuw-Zeeland hadden we dan ook het geluk om een ander NFN-Jongerenstel te ontmoeten en een paar dagen met elkaar op te trekken!

Hup, wij met z’n allen in één auto om een uitstapje te maken, we lagen heerlijk te relaxen achterin de auto… KLAP. Vol gas door één van de gaten in de slechte wegen van Nieuw-Zeeland. Ja hoor, twee platte banden…. op zondag… Na een half uur met de AA (Nieuw-Zeelandse ANWB) aan te telefoon gezeten te hebben zou er een takelwagen komen. Gelukkig hadden we een spel kaarten bij ons en konden we ons prima midden op straat vermaken. Nadat de takelwagen was aangekomen, konden er natuurlijk maar twee van ons mee…

Savanna bleef met een vriendin wachten op Jos die ons met de campervan zou komen oppikken. Tijdens het wachten, geloof het of niet, heeft er een toeristenbus pech z’n 30 meter van ons af. Na ons verhaal te doen en te lachen om het toeval kregen we een lift terug naar de stad van de chauffeur die vervangende busjes had geregeld.

Toen we dachten dat we eindelijk teruggebracht zouden worden, nogmaals geloof het of niet, had de chauffeur de lampen aan laten staan tijdens het wachten en was de accu leeg. Ja, zelfs wij dachten dat hij een grapje maakte, maar helaas.

Na drie uur en drie niet werkende auto’s verder, heeft Jos ons opgehaald en hebben we er ’s avonds maar een drankje op gedronken.

 

Wij leren stukje bij stukje meer over het verkeer in Nieuw-Zeeland. Wij ervaren het af en toe met grote verbazing. Hier een paar (ongeschreven) Nieuw-Zeelandse regels:

 1. Links rijden
  En als je de weg opkomt eerst rechts kijken, blijft toch gek…

 2. Fileparkeren
  Blijkbaar mag je enkel aan de kant van de weg fileparkeren waar je zelf rijdt. Alle neuzen staan dus altijd dezelfde kant op. 
 1. 2x toeteren
  Nieuw-Zeeland bevat voor 99% eenbaanswegen. Hiervoor zijn 2 oplossingen: Slow vehicle bay en passing lane. Als je iemand de kans geeft om in te halen wordt er 2x getoeterd als bedankje.
 1. Mensen beslissen wanneer jij moet inhalen
  Als diegene voor je op een rechte weg richting aangeeft naar links, ziet hij een mogelijkheid dat jij kan inhalen. Hier wordt dus ook verwacht dat je direct gaat inhalen. Wij dachten in het begin dat iemand links zou afslaan, dit heeft ons dus al wat middelvingers opgeleverd…

 2. Binnen/buiten bebouwde kom
  Je hoeft geen 50 te rijden als je een dorpje binnenkomt. Er staat altijd aangegeven hoe hard je ergens mag rijden. Dit is best wel dummy proof gemaakt.

 3. One lane bridge(s)
  Zijn ze hier gek op! Voornamelijk op het zuidereiland.
 1. Bochten
  Om de wegen nog meer dummy proof te maken, staan in (de meeste) bochten aangegeven hoe hard je een bocht kan nemen. Vertrouw hier niet te veel op, soms is het een uitdaging om de aangegeven snelheid te behalen.

 2. Gravelroads
  Check bij je autoverhuurder of je over grind mag rijden, veel zijwegen zijn grind en bevatten grote gaten in de weg. Wij hebben tijdens onze tocht door Nieuw-Zeeland  een gravelroad van 90 km gereden!

 3. Hellingsgraad
  De hellingsgraad staat in Nieuw-Zeeland niet aangegeven. Hierdoor kan de weg na een haarspeldbocht stijl omhooggaan. (Kleine) tip: Wacht niet met het testen van je remmen tot tijdens het afdalen!

 4. Loslopend dier/vee
  Kijk niet gek op als er: koeien, paarden, herten, zeehonden, schapen, kippen, kiwi’s, geiten, pinguïns of marters oversteken. Het kan hier allemaal (geen grap).

1 oktober, de dag van vertrek is aangebroken. Alles staat klaar, tandenborstel nog snel in de tas gooien en hup, op naar Brussel Airport. Onderweg behoorlijke stress gekregen, want de boeren van Nederland hadden uitgerekend vandaag uitgekozen om massaal naar Den Haag te rijden… Gelukkig hebben we toch na een paar snelheidsbekeuringen net op tijd het vliegtuig gehaald.

Eerste stop: Bangkok (11 uur vliegen)

Hier hadden we een overstaptijd van 13 uur. Dit was  heerlijk  want een oude bekende van ons heeft een huis in Bangkok. De eerste uitdaging waar we tegenaan liepen: een Thaise taxichauffeur uitleggen waar we heen moeten. Khapunkaaaaa, Viphavadeee Soi Jeeeesip. Wonder boven wonder begreep hij het en hadden wij  even de tijd voor een frisse douche en een powernapje om daarna weer vrolijk het vliegtuig in te stappen. Maar we konden natuurlijk niet Bangkok verlaten zonder een Thaise markt te hebben bezocht. J

Einddoel bereikt (nogmaals 11 uur vliegen)

 

Na boze boeren, Thaise taxichauffeurs en gillende kinderen in het vliegtuig overleefd te hebben, zijn we na 54 uur reizen aangekomen in ons hostel in Auckland. Hier zullen we 2 nachten verblijven voordat we naar ons eerste blootplekje vertrekken: Auckland Outdoor Naturist Club.

Over Jos & Savanna

Wij zijn een eigenwijs, spontaan, zorgzaam koppel dat dol is op reizen. Het liefst zijn wij altijd onderweg. Op zoek naar gekke avonturen, lekkere biertjes (of wijntjes) en nieuwe mensen. Wij zijn altijd in voor gezelligheid en maken overal een feestje van. Genieten zit in de kleine dingen, toch?

We zijn beide twintigers en  student. Na een paar jaar lange afstand relatie gingen we samenwonen in een knus studentenhuis. Helaas nemen we nu afscheid van ons fijne plekje, maar niet voordat we een dik afscheidsfeest hebben gegeven! We nemen namelijk de grote stap en zetten ons drukke studentenleventje tijdelijk stop  voor een nieuw avontuur. Een wereldreis!

Menu