fbpx

Tips voor beginners

Zo doorsta je een opgieting

Sauna en wellness

Een paar keer per dag gebeurt het in de meeste sauna’s en wellnesscentra: opgietingen. Wat is een opgieting en hoe doorsta je zo’n opgieting het beste. We geven vijf tips! 

Bron: magazine BlootGewoon! #5 – 2019

Wat en waarom?

Opgietingen

Een opgieting is een spektakel. Het is voor veel mensen een welkome afwisseling op de stilte en rust die normaal gesproken in de sauna heerst. Bij een opgieting wordt muziek opgezet – soms iets sereens, maar vaak ook iets opzwepends. Als iedereen een plekje heeft, giet de saunameester water of ijs met een lekker geurtje op de hete kachelstenen, waardoor veel stoom vrijkomt en de gevoelstemperatuur snel stijgt. De saunameester wappert de stoom met een handdoek naar je toe. Dat voelt als een korte, verzengende hitte, en dat is lekker! 

Opgieting sauna

bepaal je plek

Warme lucht stijgt

Warme lucht stijgt, dus op de bovenste saunabanken is het  ’t heetst. Per etage kan er wel 5 graden verschil zijn! Is het voor jou de eerste keer, ga dan niet meteen bovenin liggen. Houd een beetje afstand tot je buren: niets haalt je meer uit je ontspanning dan ongwenst plakkerig lichaamscontact met de buurman. Kies een plek dicht bij de deur, zodat je snel weg kan als het je te heet wordt. Steek wel bij het verlaten van de ruimte je duim op naar de opgieter, anders kan hij/zij denken dat je mediche hulp nodig hebt. 

Sauna Duitsland Aufguss magazine 9 BlootGewoon!

Adem in

Luister naar je lijf

De opgieter laat de luchtvochtigheid meestal in drie a vier rondes stijgen en verdeelt de warmte door de ruimte. De laatste portie stoom die naar je toe wordt gewapperd, voelt heter dan de eerste. Hete lucht inademen voelt niet fijn, dus met name bij de laatste twee klappen wil je je adem inhouden. Vlak voor de hete wapper naar jou komt, neem je rustig een flinke ademteug die je probeert in te houden tot de hitte weer gezakt is. Per ongeluk toch hete lucht binnen gekregen? Geen paniek? De hitte is ook snel weer weg, dus je kunt gauw weer koelere lucht inademen. Maar luister wel naar je lijf. Als het niet goed voelt, ga dan gewoon naar buiten. 

Onder Water

spoel af met een lauwe douche

Door de opgieting is je lichaamstemperatuur flink hoger dan normaal, dus moet je goed afkoelen. Dat doe je niet door meteen het dompelbad in te springen. Om de hitte uit je lijf te krijgen, staan je poriën wijd open en die zullen zich bij koud water weer snel vernauwen. Laat je huid eerst een paar minuten afkoelen aan de buitenlucht. Spoel daarna rustig af onder een lauwe douche. Het moment om een dompelbad te te nemen is als de ergste hitte is weggetrokken (en je eigenlijk niet meer wilt). Ga ook even met je hoofd onder water, anders kun je hoofdpijn krijgen. 

Sauna afkoelen

nazorg

Drink genoeg

Je verliest tijdens een opgieting meer vocht dan bij een normale saunagang. Drink daarom vooraf al twee glazen en daarna ook nog eens twee. Koffie en zwarte thee onttrekken juist vocht, dus die tellen niet mee. Voel je je na de opgieting slapjes? Snelle suikers in fruit zorgen dat je je snel beter voelt. 

Pouring infused water with oranges into the glass

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt jaarlijks automatisch verlengd. Voor het buitenland geldt er een toeslag in portokosten voor de verzending van de magazines van € 20,- binnen Europa en € 30,- wereldwijd per jaar. Bekijk hier de voorwaarden van het lidmaatschap en de algemene voorwaarden. 

Menu