fbpx

Massage
voor dummies

Van ayuverda massage tot stoelmassage, van hot stone-massage tot shiatsu… Er zijn zoveel verschillende massagevormen. Welke massages zijn er? Welke massage moet je nu kiezen? BlootGewoon! helpt je op weg. Lees gauw verder…  

Bron: magazine BlootGewoon! #3 – 2018

Triggerpoint massage

Masseren, waar is het goed voor?

Van een goede massage word je vanzelf blij: je voelt je kalm en uitgerust. Het doet veel voor je lijf. Er zijn tientallen massagesoorten met dezelfde doelen. Met stip op één staat ontspanning. Gevolgd door het lichaam geestelijk en fysiek in balans brengen. Een massage verbetert je doorbloeding en maakt het je spieren los. 

Massage olie

Veel masseurs gebruiken etherische massage olie zodat de handen soepel over je lijf gaan. Van rustgevende lavendelolie tot citrus voor een energieboost. Wist je dat 75% van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken? Geuren worden in ons emotionele brein verwerkt en beïnvloeden daardoor sterk je gevoel. Een lekkere geur hoort dus bij een geslaagde massage!

BlootGewoon-massage-voor-dummies-olie-kruiden

Welke massages zijn er?

BlootGewoon-massage-voor-dummies-massage2

Ontspannings-massage

Bij een ontspanningsmassage maakt de masseur met grote cirkelvormige bewegingen de spieren van je benen, rug, nek, voeten, armen, en – als je wilt – je buik en borst los. De stress glijdt van je af, je komt even ‘uit je hoofd’, en pijnlijke spieren worden op een vriendelijke manier vertroeteld.

Sportmassage

De sportmassage verhelpt spierpijn en laat je lichaam sneller te herstellen van blessures. Zet je wel schrap, want het is een stevige massage, die de doorbloeding van spieren in de benen, rug, schouders en nek stimuleert. Er komt zuurstof bij de verkrampte spiervezels – zo zijn ze sneller weer in vorm.

Hotstone massage

De indianen gebruikten al eeuwen geleden de hotstone massage. De basaltstenen worden in warm water verwarmd tot 45 à 50 graden Celcius. De hotstone massage stenen werken niet geneeskrachtige, zorgen wel dat de warmte diep doordringt in je spieren.

BlootGewoon Stoelmassage

Stoelmassage

Om werknemers gezond en fit te houden, bieden bedrijven stoelmassages aan. Veel mensen hebben immers last van een stijve nek of rug door een slechte werkhouding. Je zit op een speciale stoel terwijl de masseur je nek, rug, schouders, armen, handen en vingers masseert.

Ayurveda massage

Bij een ayurvedische massage worden de krachten van de natuur gebruikt om de mens in balans te brengen. Het resultaat van een ayuverdische massage? Minder stress, slapeloosheid en vermoeidheid. Ook verwijdert een Ayuverda massage gifstoffen en emotionele blokkades. 

Shiatsu massage

Een shiatsu massage? Shiatsu betekent in het Japans vingerdruk en wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. De shiatsu-therapeut oefent druk uit op de meridianen in het lichaam om zo blokkades in deze energiebanen op te heffen. Als de energie weer vrij stroomt, kan het lichaam sneller genezen.

Blootgewoon Cupping massage

Cupping massage

Een cupping massage komt uit de Chinese geneeskunde en dankt zijn naam aan de plastic of glazen bollen die gebruikt worden. De cups worden op de huid geplaatst en vacuüm getrokken. Het bindweefsel onder de huid wordt zo losgemaakt. Cupping stimuleert je doorbloeding, lymfesysteem en zenuwstelsel.

BlootGewoon slaapmassage

Slaap- of antistress-massage

Slaap- of antistressmassages zijn gericht op het oplossen van slaapproblemen. Bij veel stress stijgt het cortisolgehalte in je bloed en val je slechter in slaap. Dit kan ook invloed hebben op de hoeveelheid serotonine. Deze signaalstof is belangrijk voor een gezond slaapritme.

Voetreflex-behandeling

Bij een voetreflexbehandeling stimuleert de therapeut je voeten met de vingers en hand om in corresponderende delen van het lichaam een reactie op te wekken. Je voeten zijn namelijk een reflectie van je lichaam in het klein. Je tenen corresponderen bijvoorbeeld met je hoofd, en de hak met je bekken.

Zorg- en senioren-massage

De zorgmassage en seniorenmassage zijn eigenlijk gewone ontspanningsmassages, maar dan met veel zachte aanrakingen om troost of een veilig gevoel te bieden.

Zwangerschaps-massage

Het wordt afgeraden om in de eerste maanden van de zwangerschap een zwangerschapsmassage te nemen. Na drie maanden mag het wel. Sterker nog: volgens diverse onderzoeken zorgt een zwangerschapsmassage voor minder angst en stress, een betere nachtrust en minder last van benen en rug.  

Babymassage

Voor de allerjongsten is er babymassage: waarbij doorgaans de moeder zelf de voetjes, handjes en het buikje van de baby streelt en masseert. Dit zou een positieve invloed hebben op het immuunsysteem van de baby, zorgen voor een beter slaapritme en het helpt krampjes voorkomen.

Dansage

Terwijl jij op je buik ligt, kneedt de masseur je rug op het ritme en in het tempo van de muziek. Door deze ‘flow’ zou je dieper ontspannen. De dansage massage is intuïtief en creatief, maar wel volgens een patroon.

Triggerpoint massage

Triggerpoint-massage

Triggerpoints zijn spierknopen die door overbelasting, stress, een verkeerde houding, een val of ongeluk ontstaan. Bij een triggerpointmassage zoekt de masseur vastzittende spierknobbeltjes op en wordt het weefsel weer soepel.

Duo massage

Liever niet alleen op de massagetafel? Bij diverse massagepraktijk kun je kiezen voor een duo massage – samen met je partner, vriendin, vriend of familielid. Je wordt dan tegelijkertijd gemasseerd. Een duo massage is dus dubbel ontspannen!

Een kijkje over de grens

De Balinese massage en de Thaise massage zijn vrij pittig. Bij de Lomi Lomi-massage uit Hawaï, wordt er met vloeiende bewegingen gekneed. In de oosterse cultuur worden soms kruidenstempels gebruikt. Dan is er nog de bamboemassage; deze groene plant staat voor jeugd en geluk. Tot slot is er het hamamritueel: een uitgebreide scrub en zeepmassage.

  

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu