fbpx

Interview

Ellen ten damme

Over jezelf blootgeven

Muzikante en actrice Ellen ten Damme is tijdens haar carrière nooit bang geweest om zich bloot te geven in films en reclames. En nog steeds duikt ze privé graag zonder kleren in het zwembad. Ondertussen schittert ze in de theaters met Barock, een zeer persoonlijke show over haar leven. Wij spraken de alleskunner voor BlootGewoon! magazine. Lees hier een korte teaser.

Bron: magazine BlootGewoon! #15 – juni 2024 
Tekst en beeld: Dimitri Hakke

Hoe zag je jeugd eruit?

“Ik ben opgegroeid in boerenland, in Roden vlakbij Groningen. We woonden aan de rand van het dorp. Ik speelde veel op boerderijen. Lekker tussen de koeien, paarden en allerlei beesten. Hutten bouwen, met fietsjes crossen over de hei, in bomen klimmen. Ik zat op vioolles en turnen. Dan ging ik met de bus naar Groningen om te turnen, een paar keer per week. Er stond een evenwichtsbalk in de tuin waar ik veel op oefende.”

Je bent opgegroeid in de ‘vrije’ jaren 70. Hoe werd er bij jullie thuis met bloot omgegaan?

“Mijn ouders gingen wel een beetje mee met de tijdgeest. Dat bloot heel gewoon was. Ze liepen ook bloot door het huis. En we lazen de Sextant. Daarin zag je altijd gezinnen op blote vakantie of zo. Volgens mij was het ook bedoeld voor het hele gezin. Tenminste dat denk ik, haha. Ik was nog klein, dus ik weet het niet zeker. Ik bladerde er in elk geval gewoon in.”

Hoe vind je het om ouder te worden? Omarm je het of verzet je je ertegen?

“Nee, ik verzet mij niet tegen dingen die onvermijdelijk zijn. Dat is vechten tegen de bierkaai.”

Je kan ook denken: ik laat iets doen hier of daar.

“Nee, dat durf ik niet. Ik hoor nou inmiddels al 25 jaar: ‘Je zou dit moeten doen en dat moeten doen, anders is het te laat.’ Nou, ik ben dus te laat hahaha. Sowieso vind ik dat – vooral bij vrouwen – de nadruk meer gelegd mag worden op talent of je verdiensten in plaats het altijd maar te hebben over dat eeuwige uiterlijk. 

Je geeft je nu minder snel bloot bij opdrachten. Maar nog wel privé?

“Privé is prive, daar heeft niemand iets mee te maken. In die zin ben ik niet schaamteloos. Ik vind het mooi dat een blad als BlootGewoon! bestaat. Ook die titel, want het is natuurlijk ook gewoon. Maar als je bekend bent, levert bloot altijd ‘gedoe’ op. En je wil eigenlijk de nadruk hebben op een tournee of op je nieuwe plaat.”

Verder lezen?

Het hele interview lees je in BlootGewoon! editie 15.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu