fbpx

Blog

Hoe de eerste Toscaanse blootcamping ontstond

Bas schreef het echte verhaal

“Waarom schrijf je niet een boekje over jullie avontuur?”, klonk het soms bij ons op de camping. En nu heb ik het in handen. Het echte verhaal achter de eerste naturistencamping in Toscane. Ónze camping. Wat een bijzonder moment.

Het begon allemaal met een droom om onze eigen buitenlandse blootcamping te beginnen, maar eenmaal aangekomen veranderde ons leven al snel in een nachtmerrie: er ging een streep door de hypotheekaanvraag, de vergunningaanvraag werd door de gemeente van tafel geveegd, onze oudste zoon kwam met botkanker in het ziekenhuis terecht en omwonenden tekenden protest aan tegen de komst van onze camping: “het zijn Nederlanders, die brengen drugs en prostitutie deze kant op.”

Daar sta je dan, verloren in het beloofde land. Tussen de oude bekende wereld van huisje boompje beestje die je net achter je hebt gelaten en de nieuwe wereld die nog veroverd en ingekleurd moest worden. Welkom in niemandsland.

Geen weg meer terug

Wat bezielde ons eigenlijk? Was het dan allemaal niet goed zoals we het hadden? Waren we niet iets te roekeloos dit avontuur ingestapt? Waren we niet een tikje naïef geweest? Onzekerheid maakte zich van ons meester. Maar er was geen weg meer terug. Ons huis was verkocht, ons bedrijf uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en we waren zelfs uitgeschreven bij de gemeente Amersfoort als burger en inwoner. Het was alles of niets.

Voor de vergunningaanvraag lieten we ons begeleiden en kregen we één duidelijke opdracht:

“Je praat niet over naaktrecreatie, want dat gaat echt niet helpen.” En dat deden we ook braaf, totdat we natuurlijk toch iets van een provisorische website hadden en de mensen er na een tijdje achter kwamen. En toen kwamen de verhalen los…

Het idee om een boek te schrijven over ons avontuur sluimerde altijd al een beetje, maar nam bezit van mij nadat campinggasten mij er een aantal keer naar vroegen. Corona was gekomen en dit leek mij een ideaal moment. En dus schreef ik me in voor een schrijfcursus en begon mijn eerste verhalen op te tekenen.

Nog voordat de online schrijfcursus echt begon werd ik al aan het werk gezet via opdrachten en rolden de eerste hoofdstukken uit mijn pen. Maar na de schrijfweek realiseerde ik me dat ik beter opnieuw konbeginnen om de lezer ook echt mee te nemen in ons verhaal. Wat ik al had geschreven was wat fragmentarisch en werd het ruwe basismateriaal.

Gouden tip

Hoewel de schrijfweek me een enorme impuls had gegeven, kwam het schrijven toch een beetje op de achtergrond terecht. Pas afgelopen herfst en winter lukte het me om het echt weer op te pakken.

De gouden tip kwam van een van onze gasten, die al wat boeken op haar naam heeft staan: “Schrijf elke dag. Al heb je na een hele ochtend maar één alinea. Maakt niet uit. Je zult zien dat het bij tijd en wijle gaat stromen en dat je flink wat pagina’s produceert.” De ochtend bleek ook het beste te werken voor mij. Kinderen naar school, koffie, en aan de slag.

Gelukkig had Domenica een dromenboekje bijgehouden en daarin veel aantekeningen gemaakt. Daar kon ik dankbaar gebruik van maken. Verder scrolde ik ook regelmatig door ons fotomateriaal. Zo kon ik belangrijke details terughalen.

Aan mijn lief Domenica las ik af en toe wat stukjes voor die ik had geschreven. Dat was een eerste test om te kijken of het loopt en aanslaat. Toen ik het boek na maanden in concept af had en Domenica een laatste check had gedaan, kon het door naar het volgende station: de eindredactie. Spannend op alle fronten.

Is het verhaal interessant genoeg? Wat vindt ze van de schrijfstijl? Is de opbouw ok? Wat gaat ze corrigeren? Ook daar ging weer wat tijd overheen. En toen kon het naar de vormgever en uiteindelijk de drukker.

Mooie en ontroerende reacties

Ik heb mooie en ontroerende reacties gehad van de eerste gasten die het hebben gelezen. Iemand schreef: “Zowaar met tranen de laatste bladzijden gelezen, mede omdat we bij jullie waren toen Bas in 2022 plotseling naar Nederland moest.”

Super trots ben ik op Domenica, mijn rots in de branding, en onze zonen Ruben, Jorn, Sem en Cas. Samen hebben we Sasso Corbo neergezet en ieder heeft zijn steentje bijgedragen. Dankbaar ben ik dat ik ons verhaal in alle eerlijkheid en openheid mocht opschrijven en delen.

Het hele verhaal lezen?

Bestel het boek met ledenkorting in de webshop.
Blogger Bas Sasso Corbo BlootGewoon!

bas

Even voorstellen

Ik ben Bas Boon. In 2010 emigreerde ik samen met mijn vrouw Domenica en onze vier zonen naar Toscane, om daar onze droom te realiseren. We lieten ons sportmanagementbedrijf achter ons en waagden de sprong in het diepe. We kochten een oude boerderij met 23 hectare grond, om daar de eerste blootcamping van Toscane te realiseren: Sasso Corbo. In 2012 gingen de deuren open!

Voor BlootGewoon! post ik af en toe een blog met leuke anekdotes, over bijvoorbeeld de eerste blootervaringen van onze gasten. Verder begeleid ik als coach mensen die ook het roer willen omgooien en een wending aan hun leven willen geven.

Menu