fbpx

5 tips: Genieten van je eerste opgieting

Een paar keer per dag valt het in de meeste sauna’s te zien: een lange rij blote mensen, dicht op elkaar en ongeduldig wachtend tot de deur van de sauna opengaat voor de opgieting.  Ga je voor de eerste keer een opgieting meemaken in de sauna? Met deze tips zorg je ervoor dat je er optimaal van geniet!

Bron: magazine BlootGewoon!  #3 – 2019
Illustraties: Studio Stunner

1. Wat is een opgieting precies?

Een opgieting is spektakel. Het is voor veel mensen een welkome afwisseling op de stilte en rust die normaal gesproken in de sauna heerst. Bij een opgieting wordt muziek opgezet – soms iets sereens, maar ook vaak iets opzwepends.

Als iedereen een plekje heeft, giet de saunameester water of ijs op de hete kachelstenen, waardoor veel stoom vrijkomt en de gevoelstemperatuur snel stijgt. De saunameester wappert de stoom met een handdoek naar je toe. Dat voelt als een korte, verzengende hitte, en dat is lekker!

2. Bepaal je plek

Warme lucht stijgt, dus op de bovenste saunabanken is het ’t heetst. Per ‘etage’ kan er wel 5 °C verschil zijn! Is het voor jou de eerste keer, ga dan niet meteen bovenin liggen. Houd een beetje afstand tot je buren: niets haalt je meer uit je ontspanning dan ongewenst plakkerig lichaamscontact met de buurman.

Kies een plek dicht bij de deur, zodat je snel weg kan als het je te heet wordt. Steek wel bij het verlaten van de ruimte je duim op naar de opgieter, anders denkt hij dat je medische hulp nodig hebt.

3. Adem in

De opgieter laat de luchtvochtigheid meestal in drie à vier porties stijgen en verdeelt de warmte door de ruimte. De laatste portie stoom die naar je toe wordt gewapperd, voelt heter dan de eerste. Hete lucht inademen voelt niet fijn, dus met name bij de laatste twee porties wil je je adem inhouden. Vlak voor de hete wapper naar jou komt, neem je rustig een flinke ademteug die je probeert in te houden tot de hitte weer iets gezakt is.

Per ongeluk toch hete lucht binnen gekregen? Geen paniek: de hitte is ook snel weer weg, dus je kunt gauw weer koelere lucht inademen. Maar luister wel naar je lijf. Als het niet goed voelt, dan mag je gewoon naar buiten.

4.Plons

Door de opgieting is je lichaamstemperatuur flink hoger dan normaal, dus je moet goed afkoelen. Dat doe je niet door meteen het dompelbad in te springen. Om de hitte uit je lijf te krijgen, staan je poriën wijd open en die zullen zich bij koud water weer snel vernauwen.

Laat je huid eerst een paar minuten afkoelen aan de buitenlucht. Spoel daarna rustig af onder een lauwe douche. Het moment om een dompelbad te nemen is als de ergste hitte is weggetrokken (en je eigenlijk niet meer wil). Ga ook even met je hoofd onder water, anders kun je hoofdpijn krijgen.

5. Even lekker bijkomen

Je verliest tijdens de opgieting meer vocht dan bij een normale saunagang. Drink daarom vooraf al twee glazen en daarna ook nog eens twee. Koffie en zwarte thee onttrekken juist vocht, dus die tellen niet mee. Voel je je na de opgieting slapjes? Snelle suikers in fruit zorgen dat je je snel beter voelt.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu