fbpx

Blog

EEN hele bijzondere camper

BAS blogt over zijn Toscaanse blootcamping

“Je wilt niet weten waar onze nieuwe gasten vandaag mee zijn gekomen”, zeg ik tegen Domenica. “Je gelooft het niet, dit hebben we nog niet eerder op onze camping gehad.”

De verkoop van campers en caravans heeft door de coronacrisis een vlucht genomen. En dat hebben we geweten. Nog nooit zagen we zoveel campers op ons terrein. Er bestaat zelfs een term voor: camperisering. Toch wel een verrassende ontwikkeling. Want was het niet zo dat we vooral verre reizen wilden maken? Kamperen? Ergens in Europa? Nee, die tijd was voorbij, toch?

“Hele doe-het-zelf projecten komen voorbij”

Niets is minder waar. Terug naar de natuur is weer hip. Kleinschalige campings in de middle of nowhere worden massaal gezocht. Het liefst dichtbij. Ingegeven ook door de klimaatdiscussie natuurlijk. Het moet anders. En zo kwam zelfs het woord vliegschaamte in de Dikke van Dale terecht.

Je vult in of je met een tent, caravan of camper komt als je bij ons reserveert. Maar die klassieke indeling staat onder druk weten wij na dit seizoen. Want wie kampeert met een Transporter, praat liever over een Bulli, een Van of gewoonweg een busje, dan over een camper. En in welke categorie plaatsen we bijvoorbeeld de daktent? Opvallend veel gezien dit seizoen, onder andere op een stoere Landrover, een luxe BMW en een oude Volvo. De dakkoffer openklappen en slapen maar. Ook de vouwwagen blijkt trouwens nog behoorlijk in trek. En wat dacht je van de bestelbus, die thuis dienstdoet als werkauto? Het gereedschap is thuisgelaten en de laadruimte is vakkundig omgebouwd tot een comfortabel bed.

Het is elke keer weer leuk om te zien met welk kampeermiddel onze gasten komen. Er wordt op de camping ook driftig over gesproken. Voor- en nadelen worden uitgewisseld en regelmatig gaan gasten even buurten. Hele doe-het-zelf projecten komen voorbij: van omgebouwde brandweerauto’s en ambulances tot bestelbussen en vrachtwagentjes.

“Hoeveel doden hebben hierin gelegen? De vraag floept er zo uit.”

Maar dit seizoen schrikken we ons dood als ineens een lijkwagen aan komt rijden. Dat verwacht je niet. Je denkt in eerste instantie dat ze ergens een verkeerde afslag hebben genomen. “Slapen jullie hierin?”

Het is een chique zilverkleurige Volvo met een zwart leren dak, waarmee ook de motorkap aan de voorkant is afgewerkt. De kenmerkende vierkante koplampen verraden dat het om een wat ouder type gaat, al lijkt dat niet zo in eerste instantie. Het geheel is luxe afgewerkt met zilveren strips. De ramen in het slaapgedeelte zijn in stijl geblindeerd met een doodshoofdenmotief en het geheel ziet er puntgaaf uit.

Blog Bas Een hele bijzondere camper

Het jonge stel laat trots hun bijzondere bolide zien. De jongen doet de achterklep open en zegt: “Kijk, hier passen we precies in met z’n tweeën, breed genoeg, wel een tikje laag.” Inderdaad denk ik, als je erin ligt kijk je meteen strak tegen het dak aan. Het idee erin te liggen geeft me even een ongemakkelijk gevoel.

“Hoeveel doden hebben hierin gelegen?” De vraag floept er zo uit. Oeps, denk ik, wat vraag ik nu? “Daar hebben we geen idee van”. Terwijl hij dit zegt trekt hij een metalen blad, waarmee ooit de kist de auto in werd gerold, soepeltjes naar buiten: “En dit is onze tafel.”

Terwijl het jonge stel een rondje loopt om een plek te zoeken, probeer ik me een voorstelling te maken van hoe zij de volgende ochtend bij de opkomende zon ontbijten, aan deze tafel, met een vers broodje, gekookt eitje en een kopje koffie. Wel een heel bijzondere vorm van circulair kamperen.

Blogger Bas Sasso Corbo BlootGewoon!

bas

Even voorstellen

Ik ben Bas Boon. In 2010 emigreerde ik samen met mijn vrouw Domenica en onze vier zonen naar Toscane, om daar onze droom te realiseren. We lieten ons sportmanagementbedrijf achter ons en waagden de sprong in het diepe. We kochten een oude boerderij met 23 hectare grond, om daar de eerste blootcamping van Toscane te realiseren: Sasso Corbo. In 2012 gingen de deuren open!

Voor BlootGewoon! post ik af en toe een blog met leuke anekdotes, over bijvoorbeeld de eerste blootervaringen van onze gasten. Verder begeleid ik als coach mensen die ook het roer willen omgooien en een wending aan hun leven willen geven.

Menu