fbpx

naaktstrand ellerstrand

Dossier

naaktstrand verliest beheerder

Het naaktstrand Ellerstrand in Dronten kwam zonder beheerder te zitten en wordt dus niet meer onderhouden. NFN Open & Bloot trok aan de bel en ging in gesprek met de Gemeente Dronten en de vaste bezoekersgroep. Na een succesvolle handtekeningenactie stelde de gemeente de plannen bij en blijft het Ellerstrand een mooi onderhouden naaktstrand.

Ellerstrand - dronten

april 2021 en lopend

Gemeente Dronten blijft zich toch inzetten voor Ellerstrand

15 oktober 2021

Op 11 oktober jl. overhandigden vaste bezoekers van het naaktgedeelte van het Ellerstrand Georges Broekhuizen en Jan van den Brink een petitie aan Wethouder Irene Korting (o.a. Recreatie & Toerisme) van de gemeente Dronten.

Het gesprek volgend op de handtekeningenactie verliep in een ontspannen en open sfeer. NFN Open & Bloot, die de strandbezoekers ondersteunt in het proces en ook de contacten met de gemeente onderhoudt, nam ook deel aan dit gesprek.

Succesvolle handtekeningenactie
In de petitie riepen zij de gemeente Dronten op zich in te blijven zetten voor het behoud van het naaktstrand in de gemeente. De petitie was ondertekend door maar liefst 529 naaktstrandbezoekers van het Ellerstrand. De meeste handtekeningen waren verzameld in de maanden juli en augustus, de natste maanden van onze zomer. Bij mooier weer hadden het er dus nog veel meer kunnen zijn!

Ellerstrand blijft onderhouden
De wethouder was onder de indruk van het aantal handtekeningen. Zij zag in dat het naaktstrand een meerwaarde heeft voor de gemeente en de regio. Dit vanwege de goede bereikbaarheid, de ligging en afwezigheid van andere naaktstranden in de regio. Zij had dan ook goed nieuws: de gemeente gaat dit najaar actief werven voor een nieuwe beheerder. Zij wil de naaktrecreanten, als één van de doelgroepen van het Ellerstrand, hier actief bij betrekken om tot een resultaat te komen dat ook de instemming van de naaktstrandbezoekers heeft. Uiteraard zijn bezoekers en NFN graag bereid hieraan mee te werken. Het streven is om voor het nieuwe seizoen een beheerder te vinden. Mocht dit niet lukken, dan zal de gemeente ook in 2022 het strand nog onderhouden. En ook dit is goed nieuws!

Ellerstrand terug in de top 10
De wethouder constateerde dat het Ellerstrand (nog) niet genoemd wordt onder de beste naaktstranden op www.blootkompas.nl. Zij wil het Ellerstrand terug zien in de top 10! Bezoekers waarderen wel de ligging en de sfeer op het strand. Het lagere cijfer wordt veroorzaakt door het gebrek aan goede faciliteiten, zoals toiletten. De wethouder zei toe dat er weer toiletten worden geplaatst op  het strand als er een nieuwe beheerder is gevonden.

Terugblik

In de lente van dit jaar gaf de gemeente Dronten aan geen beheerder te hebben voor het Ellerstrand, waardoor het strand niet langer zou worden onderhouden. De verwaarloosde toiletten waren uit voorzorg al weggehaald. Stranden zonder particuliere beheerder (de gemeente heeft geen geld om de stranden zelf te onderhouden) worden ‘teruggegeven aan de natuur’. Voor het Ellerstrand zou dit betekenen dat het strand snel begroeid raakt en onaantrekkelijk wordt voor strandbezoekers. Dit tij lijkt nu gekeerd door een goede samenwerking tussen gemeente, strandbezoekers en NFN.

Samen in actie voor leefbaar ellerstrand

8 juli 2021

Onze eerdere oproep om een kwalitatief goed Ellerstrand voor nu en voor de toekomst veilig te stellen, heeft het één en ander in beweging gezet. Vaste bezoekers en NFN zijn regelmatig in gesprek met de gemeente Dronten over de schoonmaak en onderhoud voor dit jaar. Daarnaast gaan bezoekers en NFN dit najaar kijken of en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan het onderhoud voor de toekomst.

Om elkaar goed te informeren over de ontwikkelingen en ervaringen te delen hebben vaste bezoekers onlangs de Facebookpagina Vrienden van het Ellerstrand gestart. En in een poging de gemeente te wijzen op haar eigen verantwoording voor het onderhoud van haar eigen openbare naaktstrand, zijn bezoekers een handtekeningenactie gestart. Overigens lijkt de gemeente hier wel iets in te zien. Momenteel is de gemeente op zoek naar een beheerder voor het hele Ellerstrand (zowel het naakt- als het textielstrand). Er hebben zich hiervoor al geïnteresseerden gemeld. Andere geïnteresseerde partijen kunnen zich ook nog melden. 

Nadat begin dit jaar de beheerder van het Ellerstrand zich had teruggetrokken, werd het niet meer onderhouden. Het strand zag er al snel verwaarloosd uit en klaagde het naastgelegen chaletpark over ongewenste avondbezoekers op het strand. De gemeente Dronten had voor bezoekers en NFN een positieve en een negatieve boodschap: de gemeente wilde het naaktstrand niet kwijt, maar ging het niet meer onderhouden (in ambtelijke termen: ‘teruggeven aan de natuur’). Als voorschot hierop waren deze lente de vervallen wc’s en douches weggehaald. In tegenstelling tot eerdere berichten worden deze ook niet meer vervangen.

Kwalteit behouden ellerstrand vraagt initiatief bezoekers

28 mei 2021

De stranden in de gemeente Dronten worden onderhouden en verzorgd door organisaties (vaak horeca of verblijfsaccommodatie). Dus niet door de gemeente. Omdat de beheerder van het Ellerstrand (waar het naaktstrand deel vanuit maakt) zich heeft teruggetrokken, wordt het Ellerstrand niet meer onderhouden. Dit seizoen zal de gemeente nog basaal onderhoud uitvoeren door de prullenbakken te legen en het strand incidenteel schoon te maken. Het sanitair en de douches zijn om die reden van het strand verwijderd. Het naaktstrand zal niet verdwijnen, dus bloot zonnen blijft hier mogelijk. Maar als bezoekers “iets meer” willen en dat het strand goed leefbaar blijft, dan zullen zij zelf in actie moeten komen. Op dit moment onderzoeken vaste bezoekers, gemeente Dronten en NFN Open & Bloot de mogelijkheden en een invulling hiervan. Als jij vaak op het Ellerstrand komt en je structureel voor het behoud van de kwaliteit wilt inzetten, meld je dan aan via [email protected].

Naaktstrand verliest beheerder

26 april 2021

De Flevo-Post meldde dit weekend dat bij gebrek aan een beheerder het Ellerstrand, naaktstrand  in de Gemeente Dronten ‘weer terug wordt gegeven aan de natuur’. Ook Omroep Flevoland heeft over de zaak bericht. Dit zou betekenen dat het naaktstrand niet wordt onderhouden. Omdat het toiletblok zwaar vervuild en aan vervanging toe was, is dit eerder dit jaar verwijderd. Dit najaar zou het worden vervangen, de vraag is natuurlijk of dit nog gaat gebeuren.

Naaktstrand blijft bestaan
Het goede nieuws is dat naaktrecreatie wel mogelijk blijft, maar met minder faciliteiten. NFN Open & Bloot heeft inmiddels haar bezwaren kenbaar gemaakt bij de gemeente. Binnenkort spreken NFN en gemeente over hoe het verder gaat.

Menu