fbpx

maasvlakte 2

Dossier

Windmolenpark naast naaktstrand

Eneco werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de ontwikkeling van een windpark van 22 windmolens, waarvan er 12 op het strand komen te staan. De specifiek aangewezen plek is het strand ten noorden van het naaktstrand Maasvlakte 2. NFN Open & Bloot probeert in overleg met Eneco en de gemeente Rotterdam om de gevolgen voor het naaktstrand zoveel mogelijk te beperken.

Maasvlakte 2 - Rotterdam

april 2020 en lopend

Overlast door werkzaamheden naaktstrand Maasvlakte 2 in 2022

17 januari 2022

Eneco begint dit voorjaar met het bouwen van de windturbines op het strand van Maasvlakte 2. De werkzaamheden op het strand vinden plaats van april tot en met september. De voorbereidingen beginnen eerder. Uit veiligheidsoverwegingen worden het stille (extensieve) strand en de weg achter het strand afgesloten voor het publiek van half februari tot november. De grote parkeerplaatsen blijven gewoon bereikbaar. Gedetailleerde informatie lees je hier.

Overlast naaktstrand
De eerste windturbine komt een paar honderd ten meter ten westen van het naaktstrand te staan. Het afsluithek van het strand komt dus direct naast het naaktstrand te staan. De overlast voor het naaktstrand zal waarschijnlijk vooral bestaan uit het geluid van de werkzaamheden van de turbines die het dichtst bij het naaktstrand komen. De inkijk vanuit het hek wordt afgeschermd.
Omdat het naaktstrand best wel druk kan zijn in de zomer, zoeken veel naaktrecreanten de rust op van het stille strand. Dit is dus dit seizoen ook niet mogelijk. NFN Open & Bloot en Eneco hadden daarom de gemeente Rotterdam gevraagd het naaktstrand tijdelijk een stuk op te rekken in oostelijke richting. De gemeente heeft dit verzoek helaas niet gehonoreerd. Het zal dit jaar dus ook drukker worden op het naaktstrand.

Naaktstrand wel officieel vergroot
Het goede nieuws (maar nu ook een beetje verwarrend) is dat de gemeente Rotterdam in december het naaktstrand officieel met 500 meter heeft verlengd. Volgens de APV begint het naaktstrand ten noorden(westen) van de noordelijkste strandopgang en loopt geen 500 meter, maar 1000 meter door. Dit op verzoek van naaktstrandbezoekers en NFN. Maar hiervan profiteren we dus pas vanaf 2023.

Na de periode van het aanvragen gaat Eneco dus nu echt beginnen met de bouw van het windpark dat vanaf 2023 maar liefst 138.000 huishoudens gaat voorzien van groene stroom.

bezwaren indienen

21 november 2020

We hebben al enkele malen bericht over het windpark dat energieleverancier Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat gaat aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. De windmolens worden geplaatst op het strand in de vloedlijn, omdat ze hier de meeste wind te vangen. De eerste turbine staat gepland op een kleine tweehonderd meter van het naaktstrand. Hoewel de toekomst van het (mede door NFN Open & Bloot opgerichte) naaktstrand niet ter discussie staat, verwachten wij dat de strandbeleving op dit nu nog stille strand zal veranderen door het geluid van de turbines.

Bezwaar indienen
Hoewel NFN zeker het idee van groene stroom onderschrijft, denken we uiteraard ook aan jullie. Daarom dienden we in een vroeg stadium een bezwaarschrift in bij de gemeente Rotterdam. Wettelijk worden echter alleen bezwaren betreffende bebouwing binnen een straal van 5 km behandeld. Recreanten zijn dus niet “beschermd”. Inmiddels liggen de vergunningaanvragen en de milieueffectrapportage (MER) ter inzage en kunnen belanghebbenden bezwaren indienen tot 11 december. NFN zal dit opnieuw gaan doen. Zelf kan je dat ook doen, lees hiervoor het bericht van Eneco. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen via het mailadres [email protected].

Eneco
Als belangenorganisatie is NFN is ook één van de gesprekspartners van Eneco. Eneco heeft al laten weten dat de zuidelijkste turbines (het dichtst bij het naaktstrand) waarschijnlijk aerodynamische bladen krijgen die minder geluid maken. Ook is de verwachting dat vanwege de stand van de zon er op het strand gelukkig weinig of geen slagschaduw zal zijn. 

Populair
Omdat vanwege de groeiende populariteit van het strand steeds meer textielrecreanten naar het naaktstrand uitwijken, proberen we het naaktstrand (ondanks de turbines) te vergroten. We zijn hierover in gesprek met de gemeente Rotterdam.

visie NFN Open & Bloot

10 augustus 2020

Energieleverancier Eneco gaat in opdracht van Rijkswaterstaat een windpark aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. De windmolens worden geplaatst op het strand in de vloedlijn. Dit is de ideale plek om de meeste wind te vangen. De eerste turbine staat gepland een paar honderd meter van het naaktstrand

NFN Open & Bloot heeft in een visie aan de gemeente Rotterdam gesteld dat plaatsing van de windmolens op deze plek haaks staat op de rust en ruimte waar dit recreatiegebied oorspronkelijk voor bedoeld was en ervoor gepleit dat de eerste molen zover mogelijk van het naaktstrand komt.
Wettelijk zijn recreanten echter niet beschermd. Alleen bezwaren die bebouwing betreffen binnen een straal van 5 km bij een windmolen zijn (mogelijk) gegrond. NFN is echter ook één van de gesprekspartners van Eneco. En Eneco komt (deels) aan ons bezwaar tegemoet: de eerste turbines worden voorzien van aerodynamische bladen die minder geluid maken.
Een bijkomend probleem is dat het strand zo populair is, dat steeds meer textielrecreanten “uitwijken” naar naaktstrand. Ook hierover heeft NFN contact met de gemeente Rotterdam.

Vanaf 2023 moet het windpark jaarlijks 138.000 huishoudens voorzien van groene stroom. Op dit moment werkt Eneco aan de nodige vergunningen en de definitieve plannen. In 2022 zouden de turbines worden geplaatst (buiten het strandseizoen).

Plannen voor windpark

2 april 2020

Eneco gaat in opdracht van Rijkswaterstaat een windpark aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. De specifieke aangewezen plek is het strand ten noorden van het prachtige naaktstrand. Vanaf 2023 moet het windpark jaarlijks 138.000 huishoudens voorzien van groene stroom. In de plannen is sprake van 22 windturbines, waarvan er 12 op het strand komen te staan.

Welk effect dit precies gaat hebben op het naaktstrand van de Maasvlakte 2 is nog niet duidelijk. NFN Open & Bloot pleit ervoor dat de windmolens zo ver mogelijk van het naaktstrand vandaan blijven. Gelukkig heeft Eneco al aangegeven om met NFN Open & Bloot te willen samenwerken.

Menu