fbpx

Blote reisbestemming

zonnig Gran canaria

Blooteiland in de atlantische zee

Gran Canaria is de dichtstbijzijnde zonbestemming als het in Nederland winter wordt en je kunt er volop bloot. Als het hier koud begint te worden, begint op Gran Canaria het hoogseizoen. Tussen oktober en maart laten veel Europeanen hun koude thuisland achter zich en trekken naar de Canarische eilanden toe. Ook wij reisden erheen om ons blote batterijtje op te laden.  

Tekst en beeld: Anne Hamers
Bron: BlootGewoon #12 – 2023

Vind alle blootlocaties van de Canarische eilanden

Wanneer we alles in onze huurauto hebben geladen – zo gepiept, een blootvakantie vraagt weinig bagage – rijden we in zuidelijke richting naar Artika Natura toe, een kleinschalig wellnessresort voor zestienplussers in Maspalomas. Op onze slippers bellen we aan. We worden binnengelaten en staan oog in oog met een levensgrote giraffenlamp en zien een stenen kikker op het dak. Dit is een lekker eigenwijze aankleding.

Op het resort zijn overal schaduwplekjes van palmbomen en daar drinken we koffie om te landen. We krijgen er een petit fourtje bij van de lokale patissier. Heerlijk, dit is wel even iets anders dan het slappe broodje kaas dat we in het vliegtuig aten. Door de palmtakken zien en horen we andere gasten op gedempte toon babbelen en er klinkt zachte muziek.

De kracht van magnesium

Op onze kamer, met onder meer airco, keukenblok en een regendouche, gooien we direct onze kleren uit. We hebben uitzicht op het blauwe zwembad en dat is precies waar we naartoe willen. We leggen een badlaken op een van de ronde ligbedden – zo kun je handig met de zon meedraaien – en gaan voor een eerste plons.

Eigenaren Martijn en Richard zitten aan de overkant van het water aan de poolbar. Ze vertrokken bijna dertig jaar geleden samen vanuit Nederland naar het eiland, vertellen ze later. Daar runden ze jarenlang een blootresort. Een overstap naar Fuerteventura kwam in 2012, maar ze keerden toch terug naar Gran Canaria. Daar startten ze in 2018 Petit Hotel Natura, een organisch, fantasievol en bijna kabouterachtig boetiekhotel met trappetjes, plateaus en ronde appartementen.

Daarna volgde Artika Natura, waar we nu zijn. Dat kreeg een meer wellnessachtig, modern en luxe concept. En natuurlijk is het hoofdrecept hier ook bloot. Martijn leidt ons rond. Het grote zwembad hebben we natuurlijk al getest, maar de jacuzzi, de sauna en het magnesiumbad gaan op ons to-do-lijstje.

Volgens Martijn vind je nergens anders in Spanje een buitenbad waarin je blijft drijven zoals in de dode zee. Het mineraalbad is goed tegen huidproblemen, spierpijn en vermoeidheid, zegt hij. Onder water zwemmen lukt niet: je plopt gelijk weer omhoog – alles in dit zoute bad wil naar boven drijven.

Van de kust naar de bergen

De dag is nog jong en dus trekken we het binnenland in. We rijden van de drukte aan de kust naar de serene stilte van de bergen. De wolken die langs de zon bewegen werpen lichte en donkere vlekken op de roze bergtoppen, het zijn net puddingen. Over kronkelwegen en door haarspeldbochten klimt ons autootje steeds hoger. Af en toe zien we fietsers. We zwaaien en steken onze duim op: wat een bikkels!

Sommige hellingen zijn steiler dan zeven procent en daar heb je flinke kuitspieren voor nodig. Onze kronkeltocht eindigt op bergtop Montaña de las Tierras, waar we een lekker koel grotrestaurant induiken met grote stenen tafels en uitgehouwen nisjes met zitplaatsen. Het lijkt zo uit een Flintstones-film te komen. De papas arrugadas lachen ons toe, dus bestellen we deze lokale specialiteit: krieltjes met een tomatenpaprikasausje. Ook bestellen we queso frito, gefrituurde kaas die lekker smaakt met een zoete dip.

Op deze stevige bodem beginnen we aan onze wandeling door Barranco de Guayadeque, het bergdorp met grotwoningen die nog in de pre-Spaanse tijd uit de bergwand zijn gehakt. Dat was het werk van de Guanchen, de oorspronkelijke Berberse bewoners van Gran Canaria. De grothuizen werden gebruikt als opslagplaats voor materiaal, als koele onderkomens voor geiten en als woningen.

We lopen over een stenen trap verder omhoog langs gekleurde en wit met oranje beschilderde woningen. Er leven nu nog altijd Canarios in de grothuizen. Na een uur staan we bovenop de berg en zien vanaf daar nog meer huisjes tegen de wand geplakt. Ook de blauwe zee zien we in de verte. De terugweg is sneller, maar niet minder mooi.

slapen op gran canaria

Overnachten op plekken waar je gewoon bloot mag? Overweeg de volgende locaties:

Artika Natura Suites & Spa Resort (16+)

Centraal gelegen in de zuidelijke badplaats Maspalomas. Artika Natura is een modern resort met twaalf luxe suites met elk een eigen woonkamer, keuken, regendouche en terras. Het resort heeft een zoutwater- en magnesiumzwembad, een jacuzzi en twee sauna’s met verschillende temperaturen. 

Petit Hotel Natura (18+)

Dit boetiekhotel met negentien kamers ligt ten oosten van badplaats Playa del Inglés. Je vindt er een zoutwaterzwembad, een magnesiumsauna en een jacuzzi. Op het dakterras zon je bloot met uitzicht op zee. Door de vele trappetjes is deze accommodatie niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

Het Venetië van Gran Canaria

De volgende morgen hebben we een afspraak in de haven van Mogán, op slechts een kwartiertje rijden vanuit ons resort. Vanuit dit oude vissersdorp vertrekken veel bootexcursies, onder meer in boten met een glazen bodem zodat je onder je voeten de vissen ziet zwemmen. Daar komen wij niet voor: wij gaan rekken en strekken, want dat is óók wellness. En al dat blote luieren moet je tenslotte een beetje verdienen, is het niet?

Lenka wacht ons op. Ze geeft al meer dan tien jaar yogales op dit rotsplateau aan zee. Eerst kwam er een klein groepje, nu telt haar klas elke dag zo’n dertig deelnemers. Voor zeven euro kun je meedoen. We leggen onze mat neer en luisteren naar Lenka’s stem, naar de vogels en naar de golven die tegen de rotsen breken. Af en toe zwerft er een poes tussen de matjes door om te checken of wij onze cat/cow-poses wel goed uitvoeren.

Langzaam wordt het warmer door het zonnetje dat hoger aan de hemel rijst, maar ook door de vele houdingen die we doen. De les duurt negentig minuten. Dan klinkt “Namasté”: we zijn klaar. Met een klein groepje lopen we naar een café verderop om een zachte avocado-mangoshake te drinken. Die combi onthouden we voor thuis.

Omdat we in Puerto de Mogán zijn, kan een lunch met verse vis niet ontbreken. En waar kan dat beter dan bij Casa del Pescado, ‘Het huis van de vis’? Een visser die naast ons aan het werk is, vertelt dat de vis op ons bord niet langer dan een paar uur geleden gevangen is. Dat kunnen we onmogelijk controleren, maar vers smaakt het.

We laten ‘het Venetië van Gran Canaria’ met de gekleurde huisjes en bruggetjes achter ons en cruisen op een Spaanse radiomuziekje richting de duinen.

Bloot in de woestijn

Las Dunas de Maspalomas lijken in de verste verte niet op de duinen die wij van onze Nederlandse stranden kennen. Dit fenomenale gebied doet eerder denken aan een woestijn, zo uitgestrekt is het strand en zo hoog zijn de duinen. In dit zandlandschap ligt een gigantisch naaktstrand van zo’n drie kilometer breed. Het deel waar je uit de kleren kunt loopt van halverwege het strand van Playa de Maspalomas tot halverwege het strand van Playa del Inglés.

Ook in de duinen mag je je handdoekje leggen. Kijk niet gek op als je tussen de bloteriken topless of aangeklede zonners spot: hier op Gran Canaria gaan bloot en niet bloot probleemloos samen. Tip voor in de warmste maanden: neem schoenen mee, zodat je je voetzolen niet brandt aan het zand.

Is Artika Natura je rustpunt, dan kun je in ongeveer twintig minuten naar dit gigantische zandlandschap wandelen. Sta je op standje luiervakantie? Je gastheren hebben ervoor gezorgd dat er dagelijks een pendelbusje naar de naaktstranden van Maspalomas en Playa Ingles rijdt.

Op aanraden van onze yogajuf Lenka eten we die avond in Arguineguín, een klein dorpje vlakbij Puerto de Mogán. Lenka weet er een hoog gelegen restaurant met goed zicht op de zonsondergang. Op het terras van Restaurante Pizzería Ciao zien we de zon in de zee zakken. Dat gaat snel, hier dichtbij de evenaar. De zon schildert kleuren op de onderkant van de wolken: van oranje naar magenta naar diep paars.

Eenmaal terug bij Artika Natura nemen we nog een laatste blote duik, ditmaal in de jacuzzi. Nu het donker is – dat wordt het in januari rond zeven uur – zien we tussen de palmbladeren de heldere sterrenhemel. Weer terug in ons appartement vallen we met al deze mooie beelden op ons netvlies in slaap. 

Gran Canaria’s wonderplantje

‘s Morgens hangen er donkere wolken in de lucht, dus besluiten we om nog een uitstapje naar de bergen te maken. Ditmaal typen we Teror in op ons navigatiesysteem. Net als we op een smalle bergweg denken: ‘Hier kan écht geen auto meer langs’, doemt er een grote blauwe stadsbus op. Wat nu?

De buschauffeur blijft kalm en gebaart: wij moeten een beetje naar achter, een beetje naar links en dan vooral stil blijven staan. Fluitend manoeuvreert hij de bus rakelings langs ons en de afgrond. Het is maar goed dat we de buitenspiegel snel inklappen, anders waren we die kwijt geweest. Teror blijkt een lief dorpje met oude levensmiddelenwinkels en een klein parfummuseum.

Na Teror rijden we naar Fataga, naar een aloë veraplantage waar Martijn ons over tipte. Aloë vera wordt gezien als een natuurlijk antibioticum en Gran Canaria zou hofleverancier van dit spul zijn. Men verwerkt het heilzame plantje in crèmes, drankjes, gels en zelfs in gezonde salades. De gel zou huidproblemen verhelpen, bloedingen stelpen en verzachtend en helend werken als je een insectenbeet hebt.

Dat geldt wel alleen voor de wonderplanten met gele of witte bloemen, de aloë veraplanten met rode bloemen kun je beter vermijden: die zijn giftig. Na deze uitleg krijgen we een slokje pure aloë vera. Er zitten stukjes in, maar die zouden goed voor je zijn, dus slikken we het gewoon door.

Authentieke muziekavond

Die avond staat er een bijzondere muziekavond op ons programma. Martijn neemt ons mee naar Restaurante Los Tabaibales in Maspalomas, waar op donderdagavond families uit de omgeving samenkomen om samen authentiek Canarische muziek en Spaanse meezingers te spelen. 

De tijden zijn strikt: om negen uur begint de muziek, om tien uur is het etenstijd en om half elf komen de instrumenten weer uit de tas. In de keuken worden grote stukken gezouten vlees en vis op de barbecue gelegd. Zonder insider tip vind je deze lokale parel niet snel. Gelukkig voor ons kregen wij die tip wél, want de sfeer is fantastisch: iedereen zingt en klapt mee.

De volgende morgen doen we ons voor de laatste keer tegoed aan het ontbijt dat Richard en Martijn buiten voor ons klaarzetten. Ook vandaag is alles er: koffie, croissants, eitjes, vers fruit en romige yoghurt. Thuis zullen we zelf weer de keuken in moeten. Hè, nu al heimwee, en we zijn nog niet eens weg. 

De vogeltjes kwetteren en de zon klimt op. Zul je net zien: op de dag dat wij weggaan is het perfect blootweer. Als onze tas is ingepakt, nemen we nog een laatste duik in het magnesiumbad. Zijn wij straks tenminste lekker zacht onder onze winterjas.

BlootGewoon! magazine

Deze reisreportage stond in ons magazine BlootGewoon! editie 12.

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu