De tien beste naaktstranden van Europa

De tien beste naaktstranden van Europa

Op maximaal een paar uurtjes reizen. Ga je mee?

Droom jij wel eens over een onbewoond tropisch eiland in de Stille Zuidzee? Om daar al je kleren uit te doen en bloot onder een palmboom naar de kabbelende zee te kijken? 

Als dit je wel goed in de oren klinkt, dan hebben we goed nieuws voor je! Dit gevoel is ook dichter bij huis te krijgen! We hebben het voor je uitgezocht. Okay,  niet altijd met de palmboom, maar wel met dat zelfde gevoel.

Hagelwit zand, duinen, een kronkelende kustlijn en palmbomen: zocht je tropisch? Dat vind je op Kreta. Elafonisi is een buitengewoon fotogeniek paradijselijk schiereiland. Het zeewater is kraakhelder en de bodem loopt geleidelijk af. Je ziet de visjes zwemmen en de schelpjes op de bodem liggen, dus neem je snorkelspullen mee. Het is waarschijnlijk het mooiste strand van Kreta en er is een deel waar jij heerlijk in je blootje kunt genieten!

Alsof je in de filmset van Pirates of the Carribean loopt! Playa de Ses Illetes moet echt op je skinnydippers bucket list staan! Dit strand is Werelderfgoed en ligt midden in het natuurreservaat van Las Salinas. Ook hier kraakhelder water en parelwit en poederfijn zand. Vergeet Ibiza: dit is het eiland waar je moet zijn. Dat vindt ook Tripadvisor: zij vinden dit het allermooiste strand van Europa. Dus: inpakken en wegwezen!

Alsof Freikörperkultur al niet tropisch genoeg in de oren klinkt zeg! Buhne 16 is het oudste en meest bekende naaktstrand van Duitsland. In 1850 gaf huisarts Jenner het medische advies om bloot te gaan zwemmen, dat zou helend werken. Het beeld dat je altijd bij zal blijven zijn de blauw witte stoeltjes waar vanuit je (mits je op tijd bent) de hele dag kunt regisseren. En om het nog even typisch Duits geordend te houden: je kunt hier zelfs kiezen voor een naaktstrand met of zonder hond!

Nog iets noordelijker ligt dit bijzondere strand: Ågesta. Geen strand met palmbomen. Geen ruisende golven. Wel met zandstrand en op en top Scandinavisch! Zoals je verwacht in een Scandinavisch land is iedereen er vriendelijk en relaxed. Je kunt er picknicken, barbecueën, eten kopen, er zijn speeltuinen en er zijn schone  toiletten. Kortom: echt een plek voor het hele gezin. En Ågesta is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Op zoek naar meer iets mondains? Boek dan een fancy hotel in St. Tropez en ga naar Plage de Tahiti. Daar kun je de hele dag genieten van schitterende jachten die voor je neus in de zee dobberen. En op de parkeerplaats staan geweldige bolides waar je in Amsterdam een (klein) appartement van zou kunnen kopen. Van wie zou die Aston toch zijn? Van dat stel naast je? Die Rolex kan best nep zijn. Hadden ze maar kleren aan!

Staat Cinque Terra op je vakantielijstje? Pak het legendarische Guvano strand dan meteen mee. De tocht er naar toe is onvergetelijk! Je komt er alleen via een verlaten negentiende-eeuwse spoorwegtunnel (Genovia-Spezia). Bel aan bij de ijzeren poort om de verlichting aan te laten zetten, waarna je aan de tocht van 1,5km kunt beginnen. De tunnel verkeert helaas wel in zeer slechte staat. Net als de trap via de rotsen die je als alternatief kunt nemen. Wil je een veiligere route? Huur dan een bootje. Op het strand zelf is on-Italiaans rustig. Heerlijk!

Op het uiterst zuidelijke puntje van Portugal ligt een grote nagenoeg onbewoonde zandbank, die je alleen per boot kunt bereiken. Je vindt er een ongekend aantal kilometers heerlijk zandstrand, flamingo’s en rust. Bereid je goed voor, want op het eiland is verder dus helemaal niks. Alhoewel: er is een (niet bepaald goedkoop) restaurant. Uitgebaat door de enige inwoner van het eiland. Ilha Deserta is waarschijnlijk het rustigste strand in Europa. Iets voor je eerste skinny-dip?

Wil je de Koninklijke Weg bewandelen als je voor het eerst in je blootje de zee in glijdt? Reis dan af naar het eiland Rab in Kroatië. Niemand minder dan de Engelse koning Edward VIII ging je hier voor. Door daar samen met zijn vrouw zijn eerste blote plons te maken legde hij de basis voor het wereldwijde (commerciële) naturisme. Geen slechte voetstappen om te volgen, vind je niet? En als je de smaak te pakken krijgt, dan is Kroatië echt een fantastisch land om verder ‘te oefenen’

Wist je dat Nederland en Frankrijk ongeveer evenveel stranden hebben waar je in je blootje mag zonnen? Volgens Zoover is het Zandvoortse naaktstrand zelfs een van de beste van Europa! Voor iets meer vakantiegevoel (lees rust) stappen wij graag op de boot naar Texel. Daar vind je on-Nederlands schoon water. Heel fijn zand en als je zin hebt in beweging, dan kun je er een kilometerslange wandeling maken over de strandvlakte en zwaaien naar Den Helder aan de overkant!

 

Zoek je zonzekerheid? Het laatste strand in onze top tien ligt op een eiland waar het bijna altijd lekker strandweer is. Fuerteventura, een van de Canarische eilanden ligt tegenover Afrika biedt je heerlijke temperaturen. Als je aan Playa Cofete denkt, dan zie je twaalf kilometer lang oneindig goudgeel zand, ongerepte natuur en een prachtig uitzicht op de bergen! Omdat het wat afgelegen is, vind je hier bijna geen toeristen (maar wel schildpadden). En dus: enorm veel plekken waar je superrelaxed streeploos bruin kunt worden.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dit ook? Sluit je dan aan, wij kunnen jouw support goed gebruiken.

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt jaarlijks automatisch verlengd. Voor jongeren tot 25 jaar is het lidmaatschap helemaal gratis! Voor het buitenland geldt er een toeslag in portokosten voor de verzending van de magazines van € 20,- binnen Europa en € 30,- wereldwijd per jaar. Bekijk hier de voorwaarden van het lidmaatschap en de algemene voorwaarden. 

Menu