fbpx

Inspiratie

Echte verhalen over allereerste blootervaringen

Sauna met één grote kleedruimte

Ik ben Alexander (47), kom uit Brabant en heb een geweldige vrouw en twee schatten van kinderen, maar daar gaat het nu niet over.

Toen ik als late twintiger het huis uitging, leek het mij al heerlijk om zonder kleren te zonnen. Helaas had ik toen nog geen privétuin en naar een sauna of naaktstrand durfde ik niet. Ik was gewoon te verlegen. Mijn ouders hadden helemaal niets met bloot zijn, dus ik heb dat niet van huis uit meegekregen. Toen ik later wel een privé-gelegen tuin kreeg, heeft het nog zo´n vijftien jaar geduurd tot ik die kans ook echt greep. 

Ik durfde echter nog steeds niet naar een sauna of naaktstrand te gaan. Deels uit verlegenheid en deels uit tijdgebrek; een jong gezin zorgt altijd voor een druk programma. 

‘Mijn ouders hadden helemaal niks met bloot zijn, dus ik heb dat niet van huis uit meegekregen’

Bloot in huis

Steeds meer kwam ik er achter dat ik het eigenlijk wel prettig vond om ook in huis zonder kleren rond te lopen. Geen knellende of plakkerige broek of shirt. Het ontspant me. Helaas denkt de rest van het gezin hier anders over, al laten ze mij gelukkig wel vrij. We zijn tot een soort compromis gekomen: als ik alleen ben, kan ik bloot rondlopen, zodra ik dat niet meer ben, doe ik mijn kleren of een badjas aan.

Online onderzoek

In de afgelopen jaren heb ik lichamelijke klachten gekregen en ben ik vaak zeer vermoeid. De behoefte aan rust en ontspanning werd steeds sterker en ik besloot om me in te lezen over sauna’s.

Op mijn online zoektocht ontdekte ik een groot aantal openbare sauna’s in mijn buurt. Het was inmiddels 2020, maar ondanks alle informatie die ik had verzameld, durfde ik nog steeds niet die eerste stap te wagen. Tot afgelopen jaar 2021. De zomer was voorbij en er kwam een mooie aanbieding voorbij. Daar ging ik dus, bepakt met een nieuwe badjas en 2 handdoeken. 

‘Ik was ervan uitgegaan dat iedereen in een handdoek of badjas zou rondlopen. Dit bleek niet het geval te zijn’

Hoe het echt was

Eenmaal aangekomen was het toch wel even wennen: één grote omkleedruimte in plaats van een aparte ruimte voor mannen en vrouwen. Op basis van alle online informatie , was ik ervan uitgegaan dat iedereen in een handdoek of badjas zou rondlopen. Dit bleek dus echt niet het geval te zijn. Velen liepen doodnormaal bloot rond met een handdoek in de hand of zelfs zonder.

Waar je online vrijwel altijd mensen met een handdoek om ziet als ze in de sauna zitten, lag of zat hier iedereen bloot op de handdoek. Met enige gêne ben ik er ook bij gaan zitten. Hoe langer de dag duurde, hoe vrijer ik durfde rond te lopen. Uiteindelijk alle soorten sauna’s uitgeprobeerd en na een uurtje of vier besloten om naar huis te gaan. Wat een goede ervaring.

En nu?

Ik ben lid geworden van NFN en krijg daardoor korting bij verschillende sauna’s. De volgende stap zal zijn om voor het eerst naar een naaktstrand te gaan in de buurt of aan zee. En wat de toekomst nog meer brengt? Wie zal het weten…

 

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu