fbpx

Bloot in de zon?

Zorg goed voor je huid

Met je blote huid in de zon is heerlijk! Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. We zetten de meest voorkomende huidproblemen voor je op een rij!  Ben je verbrand of is je huid droog? Met onze tips herstelt je huid weer snel.

Bron: magazine BlootGewoon! #9 – okt 2021

verbrande huid

Huidkanker komt helaas veel voor. Mensen vinden zichzelf geen zonaanbidder, maar zijn bij navraag wel een ‘buitenmens’. Ze vergeten zich vaak in te smeren. Ook als je gaat fietsen of wil tuinieren moet je je insmeren. De zon schijnt niet harder wanneer je op een bedje ligt te zonnen dan wanneer je aan het wandelen bent. Smeer je goed in en ga niet te lang de zon in. Toch verbrand? Verkoel het met een natte theedoek of een frisse douche. En smeer je in met een verkoelende crème. Leg deze eventueel nog even in de koelkast.

sun

droge huid

Heb je last van een droge huid? Je herkent het aan roodheid of schliferigheid. Soms kan het jeuken. Je huid kan uitdrogen in de zon, maar ook als je buiten bent op een koude winterdag of als te lanf in een ruimte met airconditioning zit. 

Is je huid uitgedroogd? Voorkom watercontact en gebruik geen zeep. Smeer je in met het liefst parfumvrije producten met ingrediënten die daadwerkelijk iets doen voor je droge huid, zoals niacinamide of hyaluronzuur.

Hand with cream on it with blue background. Dry skin need care especially in winter.

Smetplekken onder de borsten

Dit ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en wrijving. Smet plekken kunnen ook ontstaan in huidplooien, zoals de liezen of de bilnaad.
Heb je last van smetplekken? Houd de huid droog en maak je huid goed droog na het douchen. Gebruik het liefst crèmes met zink. Zink legt een beschermend laagje op de huid.

Close up of cropped portrait young woman with breast pain touching chest

Zonneallergie

Als je een lichte huidtype hebt, heb je meer kans om zonneallergie krijgen: vervelende rode en jeukende bultjes. Dit voorkom je door het aantal zonuren langzaam op te bouwen, je goed in te smeren en niet met een natte huid in de zon te gaan. Vermijd de zonne-uren tussen 11.00 en 15.00 uur.  Zonneallergie gaat vaak vanzelf weer over, maar kan wel tot 10 dagen aanhouden. 

The sun in blue sky.

schimmeltenen

Een vervelende en jeukende schimmel tussen je tenen. Het heet ook wel voetschimmel. Je ziet witte velletjes/schilfers tussen je tenen. Vaak verschilt ook de kleur van de huid met de rest van huidskleur, bijvoorbeeld lichter of roder.

 Je voorkomt voetschimmel door je voeten goed droog te maken na watercontact. Draag slippers in openbare ruimten. En zorg voor ventilatie nadat je lang warme schoenen hebt aangehad. Als de schimmel te lang aanhoudt kun je een antischimmelcrème smeren. Voetschimmel kan geen kwaad.

 

Close up of male legs background the sea

BlootGewoon! magazine

Dit is onderdeel van een artikel in magazine #9 van BlootGewoon!

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

5 concrete en verantwoorde tips

tips voor huidproblemen zomer
In het artikel Skinimalism in magazine # 9 van BlootGewoon! legt dermatoloog Marjolein Leenarts ons alles uit over het nieuwe smeren. Spoiler: less is more! Hier geeft ze nog wat extra tips voor 5 zomerse huidproblemen. Lees hier het hele interview. Tekst: Laura Louise Mulder
1. Droge huid
Voorkom watercontact en gebruik geen zeep. Kies het liefst voor parfumvrije producten en voor ingrediënten die daadwerkelijk iets doen voor je huid.
2. Smetplekken onder de borsten Dit gebeurt door het schuren van de huid. Houd de huid droog. Goed droogmaken na het douchen. Gebruik het liefst crèmes met zink. Zink legt een beschermend laagje op de huid.
3. Verbrande huid.
Dit is natuurlijk een absolute no go. Smeer je goed in en ga niet te lang de zon in. Toch verbrand? Verkoel het met een natte theedoek of een frisse douche. En smeer je in met een verkoelende crème. Leg deze eventueel nog even in de koelkast.
4. Zonneallergie
Als je huid niets is gewend, kun je zonneallergie krijgen: vervelende rode en jeukende bultjes. Dit voorkom je door het aantal zonuren langzaam op te bouwen. Zonneallergie gaat vaak vanzelf weer over.
5. Schimmeltenen.
Een vervelende en jeukende schimmel tussen je tenen. Je voorkomt het door je voeten goed droog te maken na watercontact. Draag ook slippers in openbare ruimten. En zorg voor ventilatie, bijvoorbeeld nadat je lang warme schoenen hebt aangehad. Als de schimmel te lang aanhoudt kun je een antischimmelcrème smeren.
Menu