fbpx

Bloot zonnen,
Mag dat?

Wist je dat Nederland één van de weinige landen is waar openbaar bloot zonnen in de wet is geregeld? Of je nu bloot wilt zonnen op het strand, aan een rivier of in je tuin: met onze tips word je streeploos én zorgeloos bruin!

Check ook blootgewoon.nl/naaktrecreatie-en-de-wet/ 

Bron: magazine BlootGewoon! #7 oktober 2020, illustraties: Studio Stunner

Signaleer bordjes

Zie je aan het strand of bij een recreatiegebied een bord waar “bloot- of naaktstrand’’ op staat? Dan heeft de gemeente bepaald dat je op deze plek bloot mag zonnen. Soms staat er “FKK-Strand”, wat staat voor “Frei Körper Kultur”. Deze term van onze oosterburen zegt alles over hoe vrij het voelt als je bloot ontspant.

Bloot zonnen vraag

Geen bordje te bekennen?

Geen bord en toch liggen er mensen bloot te zonnen? Bijna altijd kun jij hier dan ook gerust gaan liggen. Zo’n plek is dan niet officieel aangewezen door de gemeente, maar wel geschikt om bloot te zonnen. Vaak gaat het om wat afgelegen plekken die al geruime tijd als blootlocatie worden gebruikt. 

Gebruik je gezond verstand

Hoe bepaal je of een niet-aangewezen plek geschikt is voor blootrecreatie? Belangrijk is dat je niet zichtbaar bent vanaf de openbare weg en dat je anderen niet ongewenst confronteert met jouw blote verschijning. Veel andere regels zijn er niet. Je bent niet verplicht om bij anderen te gaan liggen en kunt dus ook buiten het officiële bordje van het naaktstrand zonnen. Houd wel altijd rekening met anderen en gebruik je gezond verstand.  

Verstoor de openbare
orde niet

Ga niet uit de kleren op het drukke textielstrand van Zandvoort of op een open ligweide aan een wandelpad. Ga ook niet bloot op plekken waar je ook niet in badkleding zou lopen, zoals op straat of in een winkelcentrum. De openbare orde verstoren is onhandig. Sterker nog: dat mag niet en je riskeert een boete!

Baas in eigen tuin

In je eigen huis bepaal je zelf wat je doet, maar houd wel rekening met de omgeving en je buren. Lekker bloot relaxen op je balkon of in je tuin? Dat mag, zolang je niet zichtbaar bent vanaf de openbare weg. Niet iedereen is gewend aan bloot zonnende mensen. Je buren even inlichten is handig! 

Ken je rechten

In Nederland is openbare naaktrecreatie geregeld in de wet (art. 430a WvS). De essentie: blootrecreatie mag op aangewezen én op geschikte plekken. Krijg je toch een bekeuring en ben je het er niet mee eens? Dan is het aan de rechter om te bepalen of jouw stekje geschikt was.

Vind deze tips ook in
BlootGewooon! magazine #7

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu