fbpx

Blog

13 'excuses' die mensen gebruiken om NIET bloot op vakantie te gaan

tessa blogt over haar franse bed & breakfast

Wanneer wij vroeger enthousiast aan onze vrienden, kennissen en collega’s vertelden over onze favoriete manier om vakantie te vieren en hen probeerden aan te sporen om dit ook eens te proberen, liepen we vrijwel altijd tegen dezelfde “ja, maar…” reacties aan. Ik heb de 13 meest gehoorde ‘excuses’ van onze omgeving verzameld. In deze blog kun je onze reactie hierop lezen.

1. “Ik vind het onhygiënisch om te gaan zitten waar net iemand anders in zijn blote billen heeft gezeten.”
Het ‘eerste gebod’ binnen de naaktrecreatie is dat je áltijd en overal plaatsneemt op je eigen badlaken. Je let er ook op dat die het hele ligbed, of de gehele stoel bedekt, dus ook de rugleuning. Je komt in dat geval dus nooit in contact met andermans zweet. Voor de meeste mensen is dat vrij logisch, want ook op een ‘textielbestemming’ ga je niet in je – al dan niet – natte zwembroek, bikini of badpak zomaar op een tuinstoel zitten. Dat is voor jezelf ook niet prettig. Maar waarom hebben sommige mensen die neiging dan wel bij ‘blote-billen-bestemmingen’? Misschien omdat je in reclamebrochures en op foto’s van publicaties in de media de ‘naaktfiguranten’ zelden op een handdoek ziet zitten, maar direct op het kussen van de stoel, waarschijnlijk voor het ‘plaatje’, maar dat helpt volgens mij de ‘twijfelaar’ niet over de streep.

2. “Een sauna OK, maar een blootcamping of B&B, dat gaat me net iets te ver.”
Eigenlijk ligt een blote vakantiebestemming in het verlengde van een bezoek aan de sauna. Je neemt dan alleen een zonnebad in plaats van een Turks stoombad en je kan dagen achter elkaar lekker ontspannen doorbrengen!

3. “Ik heb daar het lichaam niet voor”
Wij kunnen ons voorstellen dat iemand vindt dat hij/zij het lichaam niet (meer) heeft om een bepaald soort kleding te dragen, maar bij naaktrecreatie valt dat ‘argument’ helemaal weg. Juist bij badkleding zijn oneffenheden als vetrolletjes beter zichtbaar mocht je dat bedoelen :-). En nee, wij hebben in onze 25 jaar ‘ervaring’ nog nooit een perfect lichaam gezien. Op blote bestemmingen vind je mensen in alle leeftijden, kleuren, soorten en maten.

4. “Ik wil niet altijd bloot zijn”
Kijk, en dat hoéft bij verreweg de meeste blootbestemmingen ook helemaal niet, behalve in het zwembad. Het mág op de momenten dat het zo uitkomt, maar het is heus geen verplichting. Om te beginnen moet de temperatuur het toelaten om bloot te recreëren, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kou lijdt. Daarnaast moet het praktisch zijn, want bijvoorbeeld bij een wandeling over een bosrijk terrein is – behalve goede schoenen – kleding erg nuttig om je te beschermen tegen insecten (en teken!) en doornstruiken.

5. “Op een camping zonder kleren, daar eet je ook geen vlees en is alcohol uit den boze las ik ergens”
Nee hoor, dat is iets wat je vroeger nog wel eens zag op enkele verenigingsterreinen. Op ‘commerciële’ terreinen is (en was) dit nauwelijks het geval. Tegenwoordig kennen wij zelf geen enkele blote vakantielocatie meer waar deze regels gelden, maar er zijn er ongetwijfeld nog wel ergens een paar te vinden als je goed zoekt.

‘Ja maar, in je blootje dineren, dat lijkt me helemaal niets’ 

6. “In je blootje dineren, dat lijkt me helemaal niets”
Dat hóeft ook niet: wij zijn nog nooit ergens geweest waar dit wordt aangemoedigd. Sterker nog, bij sommige locaties wordt gevraagd, of is het zelfs verplicht om je (soms zelfs ‘netjes’) te kleden voor het diner. Uiteraard zijn er diverse locaties waar het geen probleem is om bloot te dineren, maar ook hier geldt weer: altijd plaatsnemen op een handdoek!

7. “En wordt het eten dan ook bloot geserveerd? Dat lijkt me een onsmakelijk gebeuren”
Daar kunnen we ons oprecht wel iets bij voorstellen. Het is gebruikelijk dat diegenen die het eten serveren gekleed zijn of op zijn minst een schort dragen.

8. “Heerst er een erotische sfeer op een blote camping?”
Deze vraag wordt (heel) soms nog wel eens gesteld en het antwoord is NEE, dat is dus bij 99% (*) van de vakantiebestemmingen in het geheel niet het geval. Net als in een openbare sauna gaan mensen bloot op vakantie om te ontspannen, en niet om in het openbaar aan elkaar te gaan zitten frunniken. Mensen die zich (on)gewenst seksueel getint gedragen wordt de toegang tot een blote B&B of camping ontzegd nog voordat ze “Sorry, ik had het verkeerd begrepen” kunnen zeggen. Ook niet anders dan in een reguliere sauna dus.

(*) Let op: er zijn wel een paar bestemmingen waar je zaken kunt verwachten die niet onder het naakt recreëren vallen zoals dat wordt uitgedragen door BlootGewoon!. Dat zie je meestal al onmiddellijk aan het gebruikte fotomateriaal als je hun website bezoekt. Ook als er op de site woorden gebruikt worden als ‘sexy’ of ‘romantisch’, dan weet je meestal wel hoe laat het is. Tip: kijk ook eens tussen de ’activiteiten’. Als daar dingen tussen staan als ‘sensuele massage’ en ‘naakte feesten’ is het zaak om op je hoede te zijn, al hoeft er niet per se iets ‘bijzonders’ aan de hand te zijn.
Laat je trouwens niet afschrikken door de term ‘Only Adult’ of ‘Adults Only’: deze formule wordt in verreweg de meeste gevallen alleen maar gebruikt om de rust te kunnen garanderen.

9. “Ik denk dat ik me ongemakkelijk voel in mijn blootje”
Vaak stellen mensen zich voor dat iedereen de hele tijd naar je kijkt. Of dat je zelf je ogen niet kunt afhouden van anderen. Dit is dus in het geheel niet aan de orde. Natuurlijk moet je even wennen, maar in verreweg de meeste gevallen ben je na een kwartiertje al volledig op je gemak en zie je al dat bloot helemaal niet meer. In het onwaarschijnlijke geval dat het ongemakkelijke gevoel blijft, dan trek je je kleren weer aan en ben je een ervaring rijker :-).

10. “Ik vind bloot zonnen en ontspannen heerlijk, maar ik ben geen naturist/nudist”
Helemaal prima! Het is sowieso een beetje een trend aan het worden, want men houdt tegenwoordig niet meer zo van ‘labeltjes’. Je ziet dus op blote bestemmingen genoeg mensen die zich geen ‘naturist’ of ‘nudist’ noemen maar het gewoon prettig vinden om zonder plakkerige badkleding te zonnen en te zwemmen. Ongeveer 50% van de mensen die voor het eerst bij ons komen vakantievieren, zijn nog nooit eerder bloot op vakantie geweest. Wij hebben ‘nieuwkomers’ uit alle lagen van de bevolking en er zitten zelfs ook diverse 70-plussers bij! En tot nu toe heeft werkelijk íedereen aangegeven dat het voor herhaling vatbaar is. Wij zijn natuurlijk heel erg blij met de nieuwe ‘aanwas’.

11. “Ik wil niet dat mensen het weten dat ik naar een blote vakantieaccommodatie ben geweest”
Wij merken dat verreweg de meesten van onze gasten niet aan hun familie, vrienden, kennissen, collega’s etc. vertellen dat ze bloot op vakantie gaan. Natuurlijk is dit ieders vrije keuze en wij respecteren dat uiteraard.
Wel vinden wij het jammer dat niet iedereen er niet zo open over is als wij, want op deze manier blijft naaktrecreatie anno 2019 nog steeds een beetje in de ‘taboesfeer’ hangen.
Een bezoek aan een sauna of wellnesscentrum, wie bespreekt dat anno 2019 niet met zijn vrienden en collega’s? Maar waarom is een bezoek aan een blote B&B of camping dan ineens iets om geheimzinnig over te doen?

12. “Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met een perfecte camera; straks sta ik in mijn blootje op internet!”
Daar kunnen we ons iets bij voorstellen, maar maak je daar geen zorgen over. Zeker op een blote vakantieaccommodatie is het heel belangrijk om ieders privacy te respecteren. In principe maak je dan ook geen foto’s, mocht je een bijzonder moment willen vastleggen, dan vraag je vooraf expliciet toestemming aan iedereen die eventueel op de foto zou kunnen komen, ook als de betrokkenen gekleed zijn!

13. “Ik wil niet de hele dag blote mensen zien!”
Nou, dat is dus helemaal niet waar het om draait, maar als iemand daar zo stellig over is dan is een blote vakantie kennelijk niet zijn of haar ‘ding’. Wij hopen alleen wel dat diegenen door het lezen van bovenstaande informatie iets meer begrip hebben gekregen voor mensen die het wel prettig vinden om hun vakantie in hun blootje te vieren.

Bedankt voor het lezen en tot ziens in de volgende blog!

TESSA

TESSA

Even voorstellen

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Tessa en samen met mijn man ben ik de trotse eigenaar van een kleinschalige Bed & Breakfast in Frankrijk (in Frankrijk heet dit ‘chambres d’hôtes’). Wij ontvangen hier volwassenen die van bloot vakantie vieren houden. Misschien ken je ons nog wel van ‘Ik Vertrek’.

Menu