Voel je vrij, geef je bloot!

Nationale toplessdag

21 juni 2025

Wel of niet topless zonnen? Ongeveer de helft van alle vrouwen wíl het wel, maar veel van hen doen het toch niet. Iedereen zou zich vrij horen voelen om die keuze zélf te maken. Helaas zien we dagelijks voorbeelden van vrijheden die niet meer vanzelfsprekend zijn. 

Hoewel topless zonnen niet onder naaktrecreatie valt, heeft het te maken met dezelfde taboes en (voor)oordelen. Deze denkbeelden zouden in de toekomst ook invloed kunnen hebben op bloot ontspannen. Daarom zetten wij ons sinds 2018 in om vrouwen weer bewust te maken van hun vrije keuze en geven we hier jaarlijks op 21 juni speciale aandacht aan tijdens de Nationale Toplessdag.  

Nationale Toplessdag is een onderdeel van de campagne ‘Voel je vrij, geef je bloot‘, waarmee NFN Open & Bloot laat zien dat bloot recreëren voor heel veel mensen de blootgewoonste zaak van de wereld is.

Wat kan ik doen?

Zon topless

Zon op zomerse dagen lekker topless als je dat wilt en draag bij aan de maatschappelijke acceptatie. Laat zien dat borsten er gewoon bij horen op het strand in Nederland! Ook als helemaal bloot voor jou heel gewoon is, helpt het andere vrouwen over de drempel. Goed voorbeeld doet goed volgen! Ook is topless zonnen een mooie eerste stap als je volledig bloot nog spannend vindt.

#toplessdag

Steun ons initiatief en deel op 21 juni met de hashtag #toplessdag jouw gedachten over topless zonnen. Een foto, filmpje of quote kunnen natuurlijk ook.

Tag ook drie vriendinnen met wie je graag zonder topje zou gaan zonnen en spread the word! Samen maken we de Nationale Toplessdag trending met #toplessdag.

Kom bij de
FB-groep

Sluit je aan bij onze besloten Facebook-groep 'Zonnen zonder topje' en inspireer elkaar. Deze groep is exclusief voor vrouwen die graag topless (zouden willen) zonnen!

Topless zonnen mag

Er is geen wet die dat verbiedt

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dit verbiedt.

Logisch ook. Anders zouden mannen ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. Het eerste artikel uit onze grondwet vormt de basis voor deze gelijke rechten en luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ En ook in het eerste artikel van het Handvest van de Verenigde Naties is het grondbeginsel gelijke rechten voor mannen en vrouwen stevig verankerd.

Iedere borst is gelijkwaardig!

Al lijkt niet ieders borst even 'gepast'.

Wat is ‘gepast’ en wat niet? En wie beoordeelt dat? Topless zonnen laat duidelijk zien dat het oordeel in de maatschappij verandert.  

Waar Nederlandse dames in de jaren ’70 en ’80 nog onbezorgd zonder topje op het strand lagen, moeten veel vrouwen hier nu niet aan denken. Niet eens omdat ze het niet wíllen, maar omdat ze zich bezwaard voelen, beoordeeld en veroordeeld. Ze zijn bang dat ze het mikpunt van spot zullen zijn, hun borsten geseksualiseerd worden of dat iemand ze ongewild fotografeert. Of ze durven zich na een borstoperatie niet meer letterlijk bloot te geven. Ook ervaren veel vrouwen heel direct dat foto’s met blote vrouwentepels geweerd worden op social media. Topless zonnen voelt door dit alles bijna niet ‘gepast’, ook al zitten knellende bandjes en strakke, natte bikinitops meestal erg oncomfortabel.

Waarom wel topless op vakantie?

Opvallend is dat veel vrouwen wel topless zonnen op hun vakantiebestemming in het buitenland, terwijl ze dat in Nederland niet doen. Op bijvoorbeeld Spaanse en Franse stranden zie je veel meer vrouwen zonder topje zonnen. Het lijkt daar meer ingeburgerd te zijn. En dat trekt ons, Nederlandse vrouwen, blijkbaar over de streep als we daar zijn.

De stap om topless te zonnen wordt kleiner als er meer blote borsten te zien zijn. En kennelijk valt de angst voor mobieltjes met camera’s op onze vakantielocaties ook van ons af. Het lijkt er wel op dat vrouwen zich op vakantie minder aantrekken van het oordeel van een ander. Dat is toch iets om over na te denken. Want zeg eerlijk, wat maakt dan precies het verschil?

Wij denken vooral onze eigen angst. En dát doen we onszelf en elkaar aan. Dus dames, gooi je oordeel overboord en doe waar jij je goed bij voelt. Leef en laat leven!

Woman pulling out her hair

Een 'gender backlash'

Maak vrouwen niet onnodig kwetsbaar

Seksualisering van het vrouwenlijf en ideeën over hoe vrouwen zich ‘horen’ te gedragen, remmen vrouwen in hun vrijheid.

Discussies op fora, in de (social) media en ongewenst commentaar op het strand, laten zien dat er sprake is van een ‘gender backlash’: een terugslag in de (veelal pasverworven) gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

In steeds meer voorbeelden wordt deze gelijkheid betwijfeld of bekritiseerd. Genderongelijkheid belemmert vrouwen zichzelf te ontplooien. Met name vrouwentepels worden vaak overgeseksualiseerd of gecriminaliseerd. En dat heeft impact. Ook op de keuze hoe jij op het openbare strand wil zonnen. Zonde!

Het aanpassen aan andermans beperkende denkbeelden, bijvoorbeeld door het verbergen van je borsten, maakt je als vrouw onnodig kwetsbaar.

young topless woman chasing a puppy running away with a stolen bikini top at a beach in the Caribbean

SLUIT JE AAN!

Doe mee en zon topless als jij daar zin in hebt. Als steeds meer vrouwen de topjes in de kast laten, maken we onszelf minder kwetsbaar. Topless wordt dan vanzelf weer een heel gewone manier om te zonnen. We hebben het zelf in de hand! Enne… het maakt niet uit hoe jouw borsten eruitzien. Klein, groot, dik, dun, appel- of peervormig of littekens op de plek waar ze ooit zaten, iedere borst mag het zonlicht zien!

Zelfs al ga jij misschien normaal gesproken naar het naaktstrand en vind je bloot heel gewoon… daar zien ze op het textielstrand niks van! Toon je daarom op 21 juni solidair en zon bij mooi weer met de borsten onthuld en de billen (dit keer) verpakt! Dat kan natuurlijk ook prima in je eigen achtertuin of op je balkon. Het zou fijn zijn als je er open over bent en er op Nationale Toplessdag iets erover deelt met #toplessdag! Dit kan natuurlijk ook als het weer tegenzit op 21 juni;-)

 

Met elkaar kunnen we het verschil maken!

Als er meer blote borsten op openbare stranden te zien zijn, is de bijzonderheid er snel van af.

Keuzevrijheid

Ben jij één van die vrouwen die zich wel eens ongemakkelijk of ontevreden voelt over haar uiterlijk? Verhul je bepaalde lichaamsdelen liever of maak je ze mooier? Het lijkt haast wel of schaamtegevoel over je lijf erbij hoort. Bijna iedere vrouw heeft het er wel eens over. Het voelt bijna normaal….. Maar dat is het natuurlijk niet!

We grijpen topless zonnen aan als een voorbeeld van zelfacceptatie en keuzevrijheid. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van alle vrouwen graag topless wíl zonnen, maar dat een groot deel dat niet (meer) goed durft? Waarom? Is het de invloed van social media, het oordeel van anderen, hun eigen vertekende zelfbeeld?

Vraag jezelf eens af of jij een badpak of bikini draagt om je borsten te verbergen.  Als je graag een bikini of badpak draagt is daar natuurlijk niks mis mee, maar draag het niet uit schaamte voor je lijf of uit angst voor het oordeel van een ander. Je bent immers mooi zoals je bent!

Topless zonnen

oordelen

”Kan echt niet meer tegenwoordig, topless zonnen.”

”Echt lelijk van die hangende theezakjes.”

”Vrouwen die dat doen moeten niet zeuren dat ze worden lastiggevallen.”

”Dat kan je toch niet maken, er zijn ook kinderen op het strand!”

Dit zijn slechts enkele van de vele reacties die we regelmatig lezen en zien op social media of als reactie op onze media-uitingen. En echt niet alleen van mannen, vrouwen onderling zijn net zo erg. 

Het gevolg is dat vrouwen gaan nadenken over vragen als: 
Zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze aan anderen te tonen? Ben ik niet te oud? Kan ik mijn topje nog wel af doen na mijn operatie? Kom ik sletterig over als ik topless zon? Kan ik het maken om kinderen bloot te stellen aan mijn blote bovenlijf? 

Waar we pakweg 25 jaar geleden nog zorgeloos waren over het mét of zónder top zonnen, komt er nu vaak een ware ‘beautyballotage’ en te nauw afgesteld moreel kompas aan te pas. Vrouwenborsten worden te pas en te onpas geseksualiseerd en veel mensen lijken dit de normaalste zaak van de wereld te vinden. Terwijl het dat natuurlijk niet is.

borsten zijn gewoon

Al spreekt het huidige strandbeeld het vaak tegen, ook nu geeft de helft van de zonaanbidsters (heimelijk) de voorkeur aan topless zonnen. Logisch, want het zit veel lekkerder zonder knellende bandjes of natte lappen textiel, het voelt vrijer en je krijgt bovendien een mooi egaal zomers kleurtje.

Ook al wil de helft van de vrouwen dus wel topless zonnen, in de praktijk doen ze het vaak niet. Dit heeft verschillende redenen:

  • Borsten worden vaak geseksualiseerd, terwijl iedereen gewoon een bloot lichaam heeft.
  • Er is angst voor foto’s en filmpjes die op het internet belanden.
  • Veel vrouwen hebben een negatief zelfbeeld, vaak komt dit
     door bodyshaming en onrealistische geperfectioneerde beelden.

Maar door hun borsten te blijven verstoppen, maken vrouwen zich kwetsbaar.  Doe dit niet. Laat juist zien dat iedere borst anders is. Klein, groot, slap, vol, ongelijk, of aangetast door ziekte of ongeluk. Het maakt niet uit, ze mogen er allemaal zijn. Borsten zijn heel gewoon, ze horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen als je dat niet wilt! 

Zonnen zonder topje-stranden

BlootGewoon! vroeg aan vrouwen op welke stranden ze graag topless zonnen. Waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent en je prettig ongestoord kunt zonnen. 

De stranden die op basis hiervan uitgeroepen zijn tot ‘toplessvriendelijke stranden’ zijn (langs de Noordzeekust): Groede, Vrouwenpolder, Bergen aan Zee, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Heemskerk, St. Maartenszee, Wassenaar en Terschelling. En in het binnenland: Engelermeer, Maarsseveense Plassen, Rhederlaag, Strand Horst, Delftse Hout, Rutbeek, Bronsbergermeer, De Potten en Kropswolde.

Weet jij nog meer stranden waar je onbezorgd je top uit kunt laten? Laat het ons weten!

Toplessdag
Bloot Borsten buffet

topless door de tijd

Het gedoe over blote borsten roept de vraag op wie eigenlijk
de ‘baas’ is over vrouwenborsten. Het is nog maar relatief kort dat vrouwen zelf hierover van zich kunnen laten horen. In editie 13 van het magazine BlootGewoon! (zomer 2023) staat een uitgebreid artikel over de ’topless-discussie’ door de jaren heen, helemaal vanaf de vroege middeleeuwen tot nu. Interessant om te lezen!

Media-overzicht nationale TOPLESSDAG 2025

21 JUNI 2025

Mezza

'Het zijn mijn borsten, ik bepaal wat ik daarmee doe'

21 juni 2025

Omroep West

Rondvraag strandgangers: topless zonnen geen probleem?

21 juni 2025

NPO Radio 1

Live radio-interview over belang van Nationale Toplessdag

21 juni 2025

Indebuurt

Aaaah, borsten! Durf jij topless te zonnen?

21 juni 2025

De Telegraaf

Praat mee: Zon jij weleens topless?

21 juni 2025

Persoonlijke blog

Tijd voor een eerlijk gesprek over ons lichaam

21 juni 2025

Algemeen dagblad

Waarom borsten weer gezien mogen worden deze zomer

19 juni 2025

Spuiten & slikken

"Als mannen het doen, heeft niemand er problemen mee"

21 juni 2025

De Telegraaf / VROUW

Ga jij nog topless op het strand liggen? 'Natte bikini is zo'n vreselijk gevoel'

18 juni 2025

Parels voor de zwijnen

Aandacht voor Toplessdag in nieuw tv-programma van Raven van Dorst

15 juni 2025

Media-overzicht nationale TOPLESSDAG 2024

21 JUNI 2024

De Telegraaf

Artikel over de Nationale Toplessdag in de papieren bijlage van de krant

31 mei 2024

De Stentor

Interview over het belang van de Nationale Toplessdag

21 juni 2024

Wellnessspots

Aandacht voor de Nationale Toplessdag in de Wellness Kalender

18 juni 2024

De Telegraaf

Persoonlijk verhaal van Veronique op de Nationale Toplessdag

21 juni 2024

reddit - r/thenetherlands

Spontane en inhoudelijke discussie over de Nationale Toplessdag

20 juni 2024

Powned

Reportage: wie durft er nog topless te zonnen?

21 juni 2024

AD / Lieve debby

Ingezonden brief n.a.v. de Nationale Toplessdag

01 juli 2024

Het parool

Is topless zonnen bezig aan een comeback?

20 juli 2024

Ook voor eerdere edities was de nodige media-aandacht. Bekijk het overzicht.

Menu