fbpx

badkledingdag
in de sauna

Niks te vrezen voor blootliefhebbers!

Jaarlijks gaan er zo’n 1,8 miljoen Nederlanders naar de sauna. Ondanks dat mensen al honderden jaren samen naakt de sauna ingaan, bieden in Nederland steeds meer wellnesscomplexen een badkledingdag aan. Betekent dit dat Nederland verpreutst? Nee, met badkledingdagen boren de wellnessresorts een grote nieuwe doelgroep aan van mensen die wél willen ontspannen, maar schroom voelen om dat bloot te doen. Uiteindelijk switchen veel badkledingdragers naar bloot saunabezoek.

Bron: Bloot Magazine #3, oktober 2018 

Women in bathrobes taking care of themselves, holding bottle in the SPA. Close-up view

De sauna is een van de weinige plekken waar je openbaar in je blootje kunt zijn. Het is ook de enige plek waar mensen die zichzelf geen blootloper vinden toch en public hun kleren uittrekken. Want wellness beleef je pas echt zonder badkleding. Behalve dat bloot in de sauna een sociale norm is, heeft het fysiek ook een aantal voordelen. Zo transpireer je beter zonder badkleding en kan zweet direct wegvloeien. Ondanks dat mensen al honderden jaren samen naakt de sauna ingaan, bieden in Nederland steeds meer wellnesscomplexen een sauna badkledingdag aan. 

Uit een groot onderzoek onder 1.300 Nederlandse saunabezoekers blijkt dat 17 procent van hen zo’n badkledingdag in de sauna bezoekt. Lijkt weinig, maar met 1,8 miljoen saunagangers komt dat neer op zo’n 306.000 mensen. Ongeveer de helft hiervan gaat ook weleens bloot de sauna in, de andere helft gaat uitsluitend naar de sauna met badkleding.

Uit het onderzoek blijkt dat de bezoekers van badkledingdagen veelal een nieuwe doelgroep is; het zijn mensen voor wie naakt naar de sauna een te grote stap is. Nieuwe klandizie dus, en niet gek dat veel saunabedrijven een badkledingdag organiseren. Bijna de helft van de wellnessresorts in Nederland speelt op de zwemkledingwens in, zo blijkt uit een kleine steekproef onder 58 saunacomplexen. Het gaat dan om een badkledingdag, een badkleding-mag-dag of een vrouwendag. De meesten van de nieuwkomers gaat het erom dat anderen hen niet zonder kleren zien, al vinden sommige vrouwen het acceptabel als dit met vrouwen onderling is.

Vooral jongere bezoekers houden liever wat om het lijf. Van de tieners gaat meer dan de helft alleen maar naar badkledingdagen. Bij twintigers is al minder schaamte. Van hen houdt nog maar 19 procent zwemkleding aan. De stap naar bloot gaan wordt een stuk kleiner naarmate mensen ouder worden. Van de dertigers gaat al 90 procent naar blootdagen, en vanaf veertig jaar is dat zelfs 95 procent.

Beautiful couple relaxing in sauna and caring about health and skin
BlootGewoon Magazine Sauna

Lisanne van den Broek (25) kan zich wel in deze minderheid herkennen:

“Mijn lichaam is privé en dat wil ik graag zo houden.” Het heeft dus ook niets met de sauna op zich te maken, vertelt ze: “Als ik thuis een sauna zou hebben, dan zou ik niet weten waarom ik daar met een bikini in zou gaan. Ik douche ook niet in badkleding.”

Ze denkt dat mensen – en met name jongeren – zich nog te druk maken over een sproetje hier en een vetrolletje daar, waardoor ze het wel uit hun hoofd laten om bloot te gaan. Die angst wordt grotendeels veroorzaakt door sociale media, waar je dagelijks om de oren wordt geslagen met ideale lichamen. Vooral jongeren zijn gevoelig voor deze verkeerde beeldvorming, met als resultaat dat ze hun lijf dan maar verstoppen.

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die vaker bloot recreëren zich juist positiever gaan voelen over hun eigen lichaam. Vooral het zien van normale blote mensen versterkt dat positieve zelfbeeld, doordat je ziet dat iedereen wel iets heeft waar hij zich onzeker over voelt. De schaamte om bloot te zijn is bij volwassenen en oudere mensen waarschijnlijk minder aanwezig, maar ook bij hen bestaat het.

Bij de saunacomplexen van Vitae Wellnessresorts zien ze inderdaad gebeuren dat sommige bezoekers van gekleed overstappen naar bloot. Bij Vitae hebben ze geen badkledingdagen maar badkleding-mag-dagen. Het verschil: mensen mogen in zwemkleding, maar hoeven dat niet. Slim, want die twijfelende vriend of vriendin gaat zo waarschijnlijk sneller mee. “Bij ons lopen bloot en gekleed door elkaar heen,” vertelt woordvoerder Pim Giesbers. “Wat we regelmatig zien is dat mensen ’s ochtends nog zwemkleding aanhebben, maar die ’s middags uitdoen. En we zien die bezoekers ook wel eens terugkeren op reguliere dagen.”

De badkledingdagen betekenen dus niet dat Nederlanders preutser worden. Badkledingdagen verlagen juist de drempel om het ontspannen in een wellnesscomplex eens uit te proberen. Na enkele bezoeken wordt de stap naar een bezoek op een reguliere ‘blote’ dag kleiner. Bovendien stellen niet alle sauna’s op zo’n dag zwemkleding verplicht, maar voldoen ze aan de vraag met een badkleding-mag-dag. Op dit soort dagen mag je dus een bikini of zwembroek dragen, maar is dat niet verplicht. 

Bath broom made of birch and wooden bucket in a Russian bath close-up. Hat for bath and towel, bath accessories.
BlootGewoon-badkledingdag-sauna

En het klinkt misschien gek, maar het lijkt erop dat blootliefhebbers uiteindelijk juist voordeel halen uit al die ‘beperkende’ dagen. Want bijkomend voordeel is dat je nu op een blootdag minder hinder ondervindt van mensen die eigenlijk niet bloot willen. Niemand die zich krampachtig in zijn badjas verstopt, en niemand die raar opkijkt als die van jou uitgaat in de tuin. Iedereen blij.

Bronnen: Het Nationaal Saunabezoekers Onderzoek, Van Spronsen & Partners, 2017 ‘Naked and Unashamed: Investigations and Applications of the Effects of Naturist Activities on Body Image, SelfEsteem, and Life Satisfaction’, Journal of Happiness Studies, 2017

 

Vind jouw sauna op BlootKompas!

Op zoek naar een sauna waar je heerlijk bloot geniet van een dagje wellness? Of wil je eerst eens een badkledingdag of badkleding-mag-dag proberen? Via BlootKompas! vind je jouw ideale wellnesslocatie.
Menu